Vaata üle elustiil — puhka piisavalt, liigu iga päev ning loobu pahedest

Kõige lihtsam, mida saame oma südame heaolu jaoks teha, on anda enda kehale piisavalt puhkust. Just kevadisel ajal, mil organismi jõu- ja vitamiinivarud on otsakorral, tuleb iseäranis tähelepanu pöörata piisavale unele. Täiskasvanud inimene vajab igal öösel 7-9 tundi und. Unevaeguse korral võiks teha kasvõi veerandtunnise uinaku keset päeva.

Samamoodi organismi tugevdamiseks ning vitaalsuse hoidmiseks tuleb liikuda iga päev. Hea oleks iga päev vähemalt 30 minutit liikuda. Et liikumist endale meeldivamaks teha, on palju võimalusi — rattasõit, jalutamine või muu meelepärane tegevus. Selleks, et südant tugevdada ning keha toonuses hoida võiks teha kaks kolm korda nädalas trenni, mille käigus pulss tõuseb 30 minuti jooksul üle tavalise pulsikiiruse.

Väga oluline roll on ka pahedest loobumine — suitsetamine ja alkoholi tarbimine. Suitsetamine ahendab veresooni ning seetõttu võib see viia väga tõsistes tagajärgedeni — infarkti ja kõrgvererõhutõveni. Alkoholi tarbimist tuleks samuti piirata, kuna ka alkohol mõjutab keha üldiselt, sealjuures ka südame tervist.

Toitu tervislikult — vaata üle rasvade osakaal toidus ning lisa menüüsse palju värvilist

Palju meie südame tervise heaolust sõltub ka sellest, mida me sööme ning mis aineid me toiduga saame. Esmalt tuleks järgida üldisi, tervisliku ja tasakaalustatud toitumise põhimõtteid — võimalusel valmista toit ise, söö vähemalt kolm korda päevas ning vali tervislikumad vahepalad nagu pähklid, puuviljad. Kuna südame tööd mõjutab väga otseselt rasvade osakaal toidus, siis võimalusel tuleks pigem toitu aurutada või keeta, mitte praadida. Peidetud rasvu leidub saiakestes, koogikestes ning erinevates töödeldud toitudes.

Oma igapäevases toidus tuleks suurendada taimse toidu osakaalu. Lisada tuleks võimalikult palju rohelist nagu spinat, brokoli, herned, kevadiselt värsked idud ning erinevad maitserohelised, mis rikastavad toidulauda ning tugevdavad meie südant.

Kuna südamehaigusi võivad põhjustada just rasvased toidud, paljud magusad suupisted ja ebapiisav liikumine, siis tuleks jälgida, et kehakaal oleks kontrolli all ning see ei koormaks südant. Kehamassi indeksit saab igaüks oma pikkuse ja kaalu teades arvutada ning meeles tuleks hoida, et see näitaja jääks 19-25 vahele.

Külasta arsti — mõõda vererõhku ja kolesterooli, võta juurde vitamiine

Vaatamata tervislikule toidulauale ja elustiilile on siiski vaja vahel oma südame heaks võtta juurde ka vajalikke vitamiine, ravimteesid või südant tugevdavaid toidulisandeid. Vajaminevate ja sobivate toodete osas tuleks kindlasti enne nõu pidada apteekri või perearstiga.

Südame laitmatuks tööks vajalikud B-vitamiinid, kuna just nende vaegus võib viia kolesteroolitaseme tõusuni. B-vitamiini tuleks juurde võtta eelkõige nendel, kes liialdavad kohvi ja teega või tarbivad alkoholi ja tubakat. Samuti on soovitav võtta magneesiumi ja kaaliumi, mis vähendavad stressi ning parandavad verevarustust ja lihaste tööd.

Viimaks soovitan regulaarselt mõõta oma tervisenäitajaid. Apteegis saab lasta kontrollida vererõhku, veresuhkrut ja kolesteroolitaset, mille muutused on esimesed märguanded südame töö nõrgenemisel. Vererõhku on soovitav kontrollida paari aasta tagant, kolesterooli aga vähemalt kord aastas.

Kõige lõpetuseks, leidke aga aega iseendale ja rõõmsate tegevustega tegelemiseks, stressivaba elu on üks peamisi terve südame eeldusi.