Hoiatus, et liigne teleri vaatamine mõjub silmadele kehvasti, on ühelt poolt tõsi, kuid teisalt jälle eksitav. Nimelt televiisori- või arvutiekraani vaatamine ise ei põhjusta mingeid haigusi ega mõju silmale kehvasti. Kuid millegi vaatamisele keskenduses unustame sageli piisavalt tihti pilgutada ja see võib silmadele kehvasti mõjuda küll, tekitades meile ebamugavalt väsinuid silmi.

Kui televiisori vaatamine ei mõju silmadele otseselt kehvasti, siis kust see müüt pärit on? Tuleb tunnistada, et kunagi oli sel väitel tõepõhi all. 1960ndatel hakkasid üha rohkemad perekonnad endale televiisoreid ostma, kuid loomulikult polnud need sellised nagu meie tänased telerid. Need olid kineskooptelerid, suured ja paksud, rohkete juhtmete ja seadmetega. 1967 teatas aga ettevõte General Electric, et paljud kodudes olevad televiisorid kiirgavad tootmisvea tõttu röntgenkiirgust. Kuigi viga hakati kohe parandama ning televiisorist saadav röntgenkiirgus polnud enamikule inimestest kahjulik, jäi siiski inimeste teadvusesse tõsiasi, et liigne televiisori vaatamine on ohtlik. Ja sealt on tulnudki hoiatus, mida meist paljud on kuulnud — telerit ei tohi vaadata liiga kaua ning liiga lähedalt.

Teine põhjus, kust see arvamus on tulnud, peitub laste teleri vaatamise viisis. Nimelt vaatavad paljud lapsed telerit põrandalt, olles ekraanist allpool. Sellise nurga alt ekraani vaatamine põhjustab aga suuremat silmade väsimust kui ekraani vaatamine samalt kõrguselt. Siiski pole silmade väsimus püsiv silmaprobleem ning on kergesti ravitav, mistõttu lükkame taaskord ümber väite, nagu põhjustaks teleri vaatamine silmanägemise halvenemist.

Lisaks ajavad vanemad sageli segi põhjuse ja tagajärje. See, kui laps vaatab televiisorit liiga lähedalt, ei põhjusta lühinägelikkust. Ehk on ta seetõttu nii lähedal, et ta ei näe kaugelt? Kui teil tekib kahtlus, et lapsel on nägemisega probleeme, laske kiiremas korras silmi kontrollida, kuid televiisorit pole selles mõtet süüdistada. “Paljud väikelapsed tahavad tihtipeale telerile lähedal istuda, et tekitada tunde, justkui oleksid nad multikates sees. Pole vaja neid sealt paaniliselt eemale ajada,” rahustab KSA Silmakeskuse silmaarst dr. Ants Haavel, tuues välja veel ühe võimaluse, miks lapsed teleriekraanile liiga lähedal kipuvad istuma.

Palju on uuritud ka laste lühinägelikkust ning selle tekkimise võimalikke seoseid nii teleri vaatamise aja, kauguse, lugemise, valguse ning vabas õhus viibimisega. Kuigi mõned uuringud on leidnud, et lastel, kes loevad palju, on rohkem lühinägelikkust, kahtlevad nii mõnedki teised uurijad nende tulemuste legitiimsuses. Levinud on ka arvamus, et looduses viibimine on silmadele hea ning Austraalias läbi viidud uurimus näitas, et lastel, kes viibisid igapäevaselt kaks tundi väljas, oli vähem probleeme lühinägelikkusega. Teleri vaatamise aeg selles uuringus silmaprobleemide erinevust ei leidnud.

Kokkuvõtlikult võib tõdeda, et televiisori-või arvutiekraani vaatamine ei kahjusta silmi. Silmadele võib kehvasti mõjuda vähene pilgutamine, liigne pingutamine ning vale nurga alt ekraani vaatamine, mis liigse keskendumisega kaasneb. Seetõttu ei tasu telerist ja arvutiekraanist lapsi ainult eemale kiskuda, vaid õpetada neid ohutult ekraanile vaatama.

Allikas: KSA.ee