1. Söö mustikaid

Mustikad sisaldavad suures koguses antioksüdante, mis tugevdab maksa ja silmi, toetab sisesekretsiooninäärmeid ning tugevdab immuunsüsteemi. Ääreni täis C-vitamiini ja pektiini, mis on kasulik seedimisele, langetab halva kolesterooli taset ning hoiab veresuhkrut tasakaalus.

2. Joo teed

Valge ja roheline tee sisaldavad tervislikke antioksüdante, mis aitavad rakkudel tervete ja tugevatena püsida.

3. Lisa ingverit

Tugeva antioksüdandina on ingverijuurest abi seedetrakti vähiliikide ennetamisel.

4. Krõmpsuta salatit

Lehtsalatis leidub ainet, mis takistab kantserogeenide imendumist.

Õunahooajal ära hoia end ubinate krõmpsutamisega tagasi. Peale suure koguse vitamiinide ja pektiinide leidub õuntes veel palju rauasoolasid ning orgaanilisi happeid. Õunte abil ravitakse kolite ja gastriite. Õunaseemned sisaldavad joodi, nii et inimesi, kes armastavad neid närida, ei ähvarda joodi defitsiit. Kuid seemnetes on ka mürgist sinihapet, seetõttu on ohutu päevas ära süüa kuni 4 seemet.

5. Kõnni

30minutiline igapäevane jalutuskäik teeb head su välimusele ja enesetundele ning vähendab vähi- ja diabeediriski.

6. Tee joogat

Jooga vähendab stressi ja tugevdab immuunsüsteemi.

7. Uuri pere terviseajalugu

Istu koos vanaema ja vanaisaga laua äärde ning uuri, milliseid haigusi teie suguvõsas esinenud on. See annab sulle aimu, mille suhtes peaksid ka sina tähelepanelikum olema.

8. Kontrolli rindu

Kui oled üle 30, peaksid igal aastal laskma oma rindu kontrollida. Loomulikult peaksid juba varem õppima neid juba ise läbi katsuma, et võimalikult kiiresti kahtlaseid kühme ja tükke avastada.

9. Pööra tähelepanu tujumuutustele

Vähk võib põhjustada ootamatuid tujude kõikumisi. Kui oled märganud, et suudad ühel hetkel nutta ja teisel hüsteeriliselt naerda ning seejärel solvuda, räägi sellistest asjadest kindlasti ka oma arstile.

10. Hinga

Keskendu viis minutit päevas aeglasele ja sügavale hingamisele, et lõõgastuda, end stressist vabastada ja rahuneda. Halb enesetunne, stress ja depressioon võivad vähi tekkimisele tublisti kaasa aidata.

11. Pane rõhku kiudainetele

Kiudained hoiavad sooled mürkainetest puhta ja reguleerivad soolestiku talitust. Väheneb oht haigestuda jäme- või pärasoolevähki.

12. Naudi hommikukohvi

Rootsi professor Bertil Fredholm leiab, et kohvi vähendab ka Parkinsoni haiguse riski ning kaitseb erinevate kasvajate eest nagu nahavähk ning eesnäärmevähk. Keha blokeerib nimelt adenosiini, mis vähendab vanadusest põhjustatud dopamiini kadu ning suurendab keha vastupani kasvajatele.

13. Vali puhas toit

Mahetoit, mida ei ole töödeldud ega mürkidega pritsitud, tuleb su tervisele rohkem kasuks kui suurtes supermarketites müüdav puu- ja juurvili, mille päritolu ja kasvukeskkonna kohta sa midagi ei tea.

14. Maiusta marjadega

Mustsõstrad, jõhvikad ja kirsid sisaldavad antioksüdante, mis aeglustavad vähirakkude kasvu. Vaarikad sisaldavad kiudaineid, mis stabiliseerivad veresuhkru taset ja antotsüaniide, mis kaitsevad rakumembraane, olles vähktõvevastaste omadustega.

Mustsõstrad on kiudainerikkad ning täis C-vitamiini, antotsüaniine ja karoteeni, mis kaitseb silmi, aju ja südame-veresoonkonda.

15. Eelista brokkolit

Brokkoli sisaldab antioksüdante, mis aitavad vähendada dementsushaiguste riski. Brokkolis leidub rikkalikult karotiini, kaltsiumi ja rauda.

16. Lisa vürtsi

Uuringud on näidanud, et tšilliga maitsestatud toit langetab insuliini taset kehas, muudab veresuhkru taseme stabiilseks ning vähendab ülekaalulisuse ja diabeedi riski. Uuringu käigus tarbisid katsealused 30 grammi tšillit iga päev, kuid positiivset efekti on märgatud ka neil, kes söövad tšillit kaks-kolm korda nädalas.

17. Söö tomateid

Tomati kasulikud omadused:
Vähekaloriline tervisepomm — tomatis on ca 20 kalorit, kuid sisaldab palju kasulikke aineid nagu lükopeen, beetakroteen, E-vitamiin ja C-vitamiin.
Kaitseb nahka — tomatite intensiivne punane värv tuleb pigmendist lükopeen, mis on efektiivne antioksüdant ning kaitseb tomatimarja päikese kahjulike UV-kiirte eest ning uuringud on näidanud, et kui inimese veres leidub suures koguses lükopeeni, kaitseb see ka meie nahka tugeva päikesekiirguse eest.
Ennetab vähi teket — lükopeenil on vähki, eriti eesnäärmevähki ennetavad omadused, ning lisaks mõjub vähirakke pidurdavalt.

18. Kuumuta

Tomatite vähivastased ained tulevad eriti hästi välja just kuumutades, seega lase tomatid enne sööma hakkamist tulisest ahjust läbi.

19. Ära pelga mune

Toitainete sisalduselt on kanamuna üks mitmekülgsemaid roogi. See sisaldab kõik inimesele vajalikud toitained, kui C-vitamiin ja kiudained välja arvata. Munakollane sisaldab ka rakustruktuuride jaoks olulist ehitusainet — kolesterooli. Samas on liigne kolesterool organismile kahjulik. Uuringud on näidanud, et toidus sisalduv kolesterool mõjutab vähe elundites oleva kolesterooli taset, selle taseme viib tavaliselt üles toidus sisalduvatest küllastunud rasvhapetest saadud kolesterool. Kanamunas sisalduvast rasvast kaks kolmandikku on kasulik küllastamata rasvhape. Uuringud näitavad, et kanamunades sisalduv kolesterool ei mängi kuigi olulist rolli südame- ja veresoonkonna haiguste tekkimisel.

20. Lisa kurkumit

Maitseainete lisamisega toidule on võimalik vähendada triglütseriidide taseme ehk vere rasvaainete hulga tõusu pärast rasvase söögi söömist. Maitseained nagu kurkum, karri ja kaneel vähendavad negatiivsete efektide mõju umbes 30 protsenti kui võrrelda sama toidukorraga, kuid ilma maitseaineteta.