Uriin

Hommikune pissilkäik võib reeta palju rohkem kui rasedus või märk mõnest põletikust. Siin on asjad, mida tähele panna:

Värvus: uriinivärvus reedab sulle, kui niisutatud su keha parasjagu on. Mida heledam värv, seda parem. Tume uriin on võib olla märguandeks dehüdratsioonist või raskemal juhul ka mõnest neeruhaigusest.

Vetsuskäimise tihedus: liigne urineerimine võib olla märguanne kas rasedusest, liigsest kohvi joomisest või nõrgenenud lihastest. Kui tunned, et ka aevastamise või liigse naermise tagajärjel võib piss püksi tulla, siis räägi sellest oma arstiga. Ja seni, kuni tema kabineti ukse taha saad, tee igapäevaselt Kegeli harjutusi.

Lõhn: uriini lõhn oleneb enamasti sellest, mida sa söönud oled. Seega teiste kaebuste puudumise puhul ei peaks veidra lõhna pärast eriti muret tundma.

Veri uriinis: kui märkad pärast pissilkäiku potis verd, siis peaksid kiiremas korras oma arstiga ühendust võtma. Üks levinumaid põhjuseid selleks sümptomiks on neerukivid, kuid tegemist võib olla ka mõne teise tõsise neeruhaigusega.

Hambad

Lisaks korra aastas hambaarsti juures käimisele võiksid ka ise oma hammastele vahel pilgu peale visata. Millele tähelepanu pöörata tuleks?

Põletikulised ja veritsevad igemed: kui su igemed on paistes, põletikulised ja veritsevad, kui hambaid pesed, siis on see märk sellest, et kannatad mingisuguse igemepõletiku või suhkruhaiguse all. Igemepõletik on enamasti bakteriaalne.

Lõhed hammastes: hammastesse tekkivad lõhed on märk vananemisest. Kui aga tunned end veel noore ja elujõulisena, siis mõtle sellele, kas ehk sind on viimasel ajal reflukshaigus piinama hakanud? Krooniline refluks hävitab hambaid.

Haavandid suus: kui suus leiduvad haavandid muutuvad krooniliseks, siis on häda käes. Eriti juhul, kui need paari nädala jooksul ära ei parane. See võib olla märguanne vähist. Sellisel juhul peaksid kiiresti arstile pöörduma.

Loksuvad hambad: usu või ära usu, aga loksuvad ja väljalangevad hambad võivad sulle märku anda osteporoosist ehk luude hõrenemisest.

Katt: liigset kattu hammastele koguda ei ole kindlasti kasulik. Halvimal juhul võib see lausa infarktiga lõppeda — põletikulised igemed on südamehaiguste üheks levinuimaks põhjustajaks. Käi arstil ja lase oma hambaid puhastada. Samuti kanna ise oma suuhügieeni eest hoolt.

Kaal

Kui tunned, et su kaal on viimasel ajal liigselt kõikuma hakanud, siis vaata esmalt kriitilise pilguga üle oma igapäevane menüü. Kui seal erilisi muutuseid tavapärasest ei ole, siis räägi oma arstiga. Nii jõuate koos probleemile jälile.

Nahk

Nahk on kõige suurem organ, mis ka kõige rohkem välistegurite poolt igapäevaselt mõjutatud saab. Seetõttu ongi oluline sellel silma peal hoida. Kui märkad midagi veidrat, siis mine kindlasti nahaarsti konsultatsioonile. Olgu selleks siis laigud, lööve või hoopis midagi muud.

Küüned

Ka väikesed muutused sinu küüntel võivad haigustele viidata. Loe, mida tähele panna tuleb.

Kahvatud küüned: kui su küüned ei ole enam nii säravad kui tavaliselt, siis võib see olla sellest, et oled küünealust nahakudet vigastanud. Samas võib see näidata ka kalduvust aneemiale.

Lõhenevad ja õhukesed küüned: see võib olla nii pärilik, kui viidata ka sellele, et sa ei söö piisavalt kaltsiumit. Kui oled viimasel ajal täheldanud ka liigset juuste väljalangemist, aeglast küünte kasvu või hoopiski viimaste ära kukkumist, siis mine arsti juurde. Sul võivad hormoonid paigast ära olla.

Kollased ja paksenevad küüned: ilmselt piinab sind küüneseen. Räägi proviisori või arstiga.

Valged jooned küüntel: enamasti on valged jooned küüntel märk sellest, et sa sööd liiga vähe valku. Millal sa viimati liha sõid? Kui sellega on kõik jonksus, siis peaksid arstile pöörduma — su neerude või maksaga võib midagi valesti olla.

Armistatud küüned: kui su küünte all on sinised ja arme meenutavad laigud, siis tähendab see seda, et su keha ei saa piisavalt hapnikku. Mine ruttu arstile, sest viga võib olla su südames või vereringes. Tasub kontrollimist!

Allikas: Healthy Life Tricks