Sellel aastal saadab Haigekassa kutsed emakakaelavähi sõeluuringule 1958, 1963, 1968, 1973, 1978. ja 1983. aastal sündinud naistele. Uuring on ravikindlustatud naistele tasuta ning kõik kutse saanud naised on oodatud sõeluuringus osalema.

Igal aastal saab Eestis ligikaudu 160 naist emakakaelavähi diagnoosi. Haigestumuse kõrgpunkt langeb 40.-50. eluaastatesse, kuid haigus tabab ka üha nooremaid naisi. Emakakaelvähki haigestumuse ja suremuse näitajad on Eestis võrreldes teiste Euroopa riikidega kõrged, oleme esimese seitsme seas. Eestis haigestub sellesse 3,5 korda rohkem ja selle tagajärjel sureb viis korda rohkem naisi kui Soomes.

Emakakaelavähi eelne seisund võib kesta 10 kuni 15 aastat, kuid on ka kiiresti arenevaid vorme. Emakakaelavähi haigestumust ja suremust on  võimalik vähendada vähieelsete seisundite avastamisega sõeluuringul ja inimese papilloomiviiruse (HPV) vastase vaktsineerimisega. Õigeaegselt avastatuna on see  haigus kergesti diagnoositav ja ravitav. Emakakaelavähi peamiseks riskiteguriks peetakse HPV viirust, mis levib sugulisel teel. Emakakaelavähk ja vähieelsed seisundid on algul tunnusteta, seepärast tuleks naistel käia tegemas PAP-testi  2-3 aastase vahega.

Perearsti roll emakakaelavähi ennetuses on suur,  sest suhe patsiendiga on isiklik ja lähedane.

Tal on võimalik mõjutada oma nimistu patsientide terviseteadlikkust ja — käitumist juba varasest lapsepõlvest alates.

  

Naistearstid soovitavad emakakaelavähi ennetamiseks ja varaseks avastamiseks:

  • regulaarne kontroll naistearsti (perearsti) juures
  • emakakaelavähi sõeluuringul osalemine (vajalik ka juhul kui naine on HPV vastu vaktsineeritud)
  • HPV kui peamise emakakaelavähi riskiteguri vastane vaktsineerimine enne suguelu algust (selle eest tasub inimene ise täies ulatuses)
  • sugulisel teel levivatest haigustest hoidumine

Kampaanianädalal tutvustab Eesti Vähiliit avalikkusele ülemaailmset emakakaelavähi vastu võitlemise sümbolit Tarkuse Pärl. Tarkuse Pärli kampaania kutsuti ellu Euroopa Emakakaelavähi Assotsiatsiooni poolt 2007.a, et luua äratuntav sümbol, mida inimesed saavad rinnas kanda näidates sellega oma toetust emakakaelavähi ennetusele ja tõsta teadlikkust võimalike emakakaelavähi ennetusmeetodite suhtes.

Sõeluuring ja enne suguelu algust läbiviidud vaktsineerimine koos pakuvad parimat kaitset emakakaelavähi vastu. Just selle sõnumi edasikandmiseks on loodud emakakaelavähi ennetuse sümbol Tarkuse Pärl.
Lisainfot emakakaelavähi sõeluuringust Eestis leiad: www.haigekassa.ee/ennetus