Pidev stress häirib oluliselt inimese energiaringlust ja lülitab osaliselt välja immuunsüsteemi

Seetõttu on pideva stressi tingimustes töötava ja elava inimese tervise kõrvalekalded (haigused) vältimatud. See on üks põhjustest miks meedikud peavad stressi tervisele ohtlikuks.

Alateadlikult kasutatab inimene stressi leevendamiseks sageli alkoholi, trenni, sauna, erinevat sotsiaalset tegevust jne. Enesetunne osaliselt küll paraneb, kuid konkreetsed lihaspiirkonnad on jätkuvalt valusad ja pinges. Tihti jäetakse lihaspingetele üldse reageerimata, kuni valu on veel talutav. Paljud inimesed ei ole teadvustanud, et stressi tähendus ongi lihaspinge.

Üks, aga mitte ainus võimalus nende pingete vabastamiseks on massaaž

Massaaž võimaldab taastada energia- ja verevarustuse konkreetses piirkonnas. Veelgi olulisem on vabastada blokeeringutest pinges piirkonda läbivad veresooned. Nii taastatakse vähemal või suuremal määral stressi poolt häiritud organismi tasakaal ja seeläbi ka inimese töövõime.

Kooli-, töö- ja muu stressi mõju on võimalik oluliselt vähendada ise läbi lihtsate massaaživõtete ja harjutuste, mida on võimalik omandada näiteks enesemassaaži koolitustel. Üha enam ettevõttete juhte pöörab tähelepanu oma töötajate stressi leevendamiseks ja töövõime suurendamiseks. Nad on leidnud, et enesemasaaž on siin odavaim ja kiireim võimalus reageerida koheselt avastatud stressile. 

Kas enesemassaaž on siis tõesti imerohi stressi vabastamiseks?

Arvestades muude vahendite oluliselt raskemat kättesaadavust ja kiirust, siis tundub küll. Massaaž peaks olema sama kättesaadav ja odav kui vitamiinid apteegis või köögiviljad supermarketite riiulitel. Inimesel pole vaja kalkuleerida oma rahalisi võimalusi ega muretseda, palju on aega jäänud järgmise massaaži-teraapiani.

Need, kes on omandanud kasvõi osaliselt massaaživõtted, kasutavad seda ise ja võimaldavad olulist “pinge leevendust” ka oma elukaaslasele, lastele ja sõpradele.
Enesemassaaž kahjuks ei kata aga inimese liikumisvajadust. Seega tuleb kindlasti liikuda, joosta, teha trenni ja ka puhata piisavalt. Oluline on märgata oma pingeid, vabastada need ja elada tervemat, energilisemat ja täisväärtuslikumat elu. Nimetatud teadmised on lihtsad ja kasutamine jõukohane igaühele. Oskust stressiga toime tulla on vaja nii lastel kui lapsevanematel, nii töötajatel kui tööandjatel.

Praktiline harjutus

Kaela lõdvestamiseks lase selg vajuda tooli seljatoele nii, et pea vajuks veidikene taha poole, nii lõdvestuvad kaela tagumised lihased paremini. Võta mõlema käega kaela ümbert kinni ja hakka aeglaselt pead kord vasakule, kord paremale kallutama. Kallutades pead vasakule pigista kaela vasakpoolseid lihaseid (need on nüüd veidi lõdvestunud), sama tee paremal pool. Nii korda mööda kaela vasakut ja paremat külge masseerides liikuge aeglaselt kaela alaosalt sõrmeotstega kuni kuklani ja tagasi. Masseerida võid nii kaua kui soovid, kuid vähemalt 3-4 minutit.

Kursus „Stressi vähendamine läbi enesemassaaži“ laupäeviti kl 10:00–13:00 järgmistel kuupäevadel: 1., 15. ja 29. oktoober,
12. ja 26. november, ja 10. detsember. Osaleda võib ka üksikkorra kaupa. Vt lähemalt: www.studio108.ee/enesemassaaz