Kondoomidest oli jälle juttu arstide ja ajakirjanike vestlusringis ”Ausalt ja avalikult”, mille teema on HI-viirus Eestis ja eesmärk teavitada avalikkust meedia kaudu seksuaalsel teel levivatest nakkushaigustest, sest aidsiki kuulub nende hulka.

Seksuaalsel Teel Levivate Infektsioonide Eesti Ühingu president Airi Põder ütles ajakirjanikele, et arstid tahavad nüüd omavahel kindlalt kokku leppida, et HI-viiruse levikut ei anna tõkestada, kuulutamata sama-aegselt sõda teistele seksuaalsel teel levivatele nakkustele, olgu see siis genitaalherpes, gonorröa või näiteks klamüdioos, mis liiatigi toob kaasa viljatuse, mida lastetu Eesti endale lubada ei saa.

NB! Lisa materjali leidmiseks trükkige otsingusse teid huvitava haiguse nimi

  • 18.juuni seisuga oli 2365 HIV-tõvestatud isikut. Neist tänavu aidsi nakatuinuid 476 inimest, neist
  • Tallinnas 204
  • Kohtla-Järvel 144
  • , Narvas 106
  • Harjumaal 16
  • Raplamaal 2
  • Järva-, Hiiu-, Lääne-Viru- ja Jõgevamaa - kõigis 1

  • Arstid peavad veelkord teadvustama ja rahvas teadma, et sugulisel teel levivate infektsioonide diagnoosimine on riigi meditsiiniasutustes tasuta ja ravida saab soodusravimitega ning et süüfilise ja HIV-infektsiooni ravi on täiesti tasuta. Igaüks võib nõuda, et talle tehtaks vastavad uuringud ja et selle eest maksab haigekassa ka siis, kui patsiendil ei ole haigekassakaarti.

    Veel peavad arstid meeles pidama ja haiged teadma, et kui intiimelust arstikabinetis räägitakse, siis on see neljasilmajutt, õde ja arst-praktikant lähevad selleks ajaks toast välja.

    Teadma peaks neid asju vaat et terve rahvas, sest doktor Põdra kinnitusel on inimene, kes elu jooksul üldse pole suguhaigustega kokku puutunud, kas või eneselegi teadmata midagi põdenud või nakkust kandnud, suur erand.

    A, B hakka pähe

    Õpetaja Sirle Blumberg AIDSi Ennetuskeskusest, kes vestlusringis Beach Party-kogemust meenutas, kinnitas veel, et aidsist on nüüdseks juba ikka kuuldud, aga teistest suguhaigustest ei tea noored inimesed mitte midagi. Hea on see, et suguelu häbenemist on nüüd vähemaks jäänud ja need, kes nakatumist kahtlustavad, võtavad oma partnerid anonüümsetesse kabinettidesse või lihtsalt arsti juurde julgelt kaasa.

    Eesti Akadeemilise Seksuoloogia Seltsi juht Olev Poolamets rõhutas, et meil pole mitmele põlvkonnale järjest mingit seksuaalharidust antud, mistõttu kodu peale saab siin heal juhul loota ainult iga neljas. Poolamets teab, et harimist peab alustama enne puberteeti, mis tüdrukutel algab 8 ja poistel 9aastaselt, teist juttu peab rääkima puberteedi ajal ja kolmandat siis, kui saadakse suureks.

  • Uustulnukatest on 99 meest ja 59 naist nooremad kui 19 aastat
  • Kõige suurema grupi moodustavad 20ndates eluaastates mehed-naised - kokku 250
  • Iga päev nakatub jätkuvalt 2-3 inimest
  • iga viies saab HI-viiruse sugulisel teel
  • AIDS`i ennetuskeskuse hinnangul võib testimata haigeid olla samapalju kui testituid

  • Maailmapraktika on näidanud, et seksuaalharidust saanud laps ei hakka suguelu varem elama. Eesti asub oma seksuaalkäitumisega Ida ja Lääne vahel ja püüab nüüd rahvast harides järgida Põhjamaid ja Hollandit, kus õpetamist alustatakse vara ja aidsi nakatumine sugulisel teel on madal. USAs näiteks on see kõrge, aga president Bush`ki suunab oma kodulehel lugejad edasi portaali, mis taunib eneserahuldamist ja kutsub üles suguelu edasi lükkama. Euroopa ei saavat Ameerikast selles asjas üldse aru.

    Pereplaneerimise Liit uuris meie laste arusaamu Saaremaa ja Ida-Virumaa põhikoolides ja ikka selgus, et 60% (!!) neist peab aidsi asotsiaalide eraasjaks. Ehk just sellepärast pole ka kondoomikasutamine täiskasvanud eesti inimese alateadvusse veel jõudnud. Oma püsipartneritega kasutavad neid meil 26% meestest ja 12% naistest. Paljud ei usu tänaseni, et kondoomid on nüüd kvaliteetsemad, kui vene ajal ja et arstid soovitavad nende kasutamist ka “kuivalt” harjutada.

    Kohustuslik lugemisvara kõigle, kes alustavad/elavad seksuaalelu (STLH=sugulisel teel levivad haigused)