Pardiralli on tänavu eriline teistsuguse korralduse tõttu. Kui varasemalt elasid pardi soetanud inimesed kanali ääres kummilindudele kaasa, siis sel korral saab üritust jälgida ETV otselülituse kaudu.

Pardiralli eestkõneleja Märt Avandi nentis, et koroonaviirus mõjutas ralli korraldamist oluliselt. "Ma arvan, et tänavune ralli on siiski huvitav erand, kuna ta näitab, mille jaoks me tegutseme ning mis on Eesti vähihaigete laste vanemate liit," rääkis ta, viidates ürituse jõudmisele iga eestlase telerisse.

"Mai lõpus või juuni alguses rääkisime, kas üritame üldse kuidagipidi pardirallit korraldada, kuna ajad olid segased ja tulevik tume," märkis Avandi. Siiski otsustas vähihaigete laste vanemate liit pardiralli korraldada. "Eesti inimene on üks kummaline tegelane, ta on erakordselt helde ja lahke loomuga ning tuli kaasa ja pardiralli on taaskord väga õnnestunud," viitas Avandi tõigale, et viirus vähendas paljude eestlaste sissetulekut.

Avandi arvas, et riik võiks liidule rohkem tuge pakkuda, aga avaldas lootust, et riigi tegematajätmisest tekkinud augud saavadki just vähihaigete laste vanemate liidu poolt lapitud.

Vähihaige 4-aastase Johanni ema Kristi Karis rääkis, et hetkel, kui uudis lapse vähidiagnoosi kohta tuleb, kukub kogu maailm kokku. "Nad hoiavadki meie elu kogu aeg tegevuses, et ei oleks musta masendust," kirjeldas Karis vähihaigete laste vanemate rolli. Lisaks juhendas liit, missugust finantsilist tuge on sel keerulisel perioodil võimalik riigilt saada. "Nad on nagu kark," märkis ta.

Rallilt kogutud raha läheb eelkõige ravimite ostmiseks. Riik ei kata kõikide vähitüüpide ravi, sel põhjusel maksavad vabatahtlikud ühingud just nende laste ravi kinni. Lisaks aitab liit vähihaigete laste vanemaid erinevate tugiteenuste, näiteks psühholoogilise nõustamisega.

Vähihaigete laste vanemate liidu partner pardiralli korraldamisel on sel aastal Eesti puuetega inimeste koda (EPIK). Sarnaselt vähihaigete laste vanematele peavad mõnel puhul ka puuetega laste vanemad tegelema sisuliselt täiskohaga enda lapse hooldamisega. Seetõttu kuulub 30 000 eurot pardirallil kogutud rahast EPIKule, et ööpäevaringselt erivajadustega laste eest hoolitsevad vanemad hooldaja abiga enesele mõne puhkepäeva saaksid.

Kõik kanalisse sulpsatanud pardid on müüdud. Avandi sõnutsi leidsid viimased pardid omanikud juba eile. Siiski saab pardirallile hoogu juurde anda annetuse abil. Loe lähemalt pardiralli kodulehelt.