Millal pöörduda arsti poole?

Arsti poole on soovitatav pöörduda tugeva kurgu- ja kõrva-, liigese- ja rindkerevalu ning hingamisraskuste korral; kui rinnalapsel on kõrge palavik või kui haigestunud on vanur või kroonilist haigust põdev inimene. Kui vaevused ei ole nädala jooksul järele andnud ja kui enesetunne on väga halb, tuleks arstiga kindlasti ühendus võtta.

Soovitused

Haiguse ägedal perioodil püsige rahulikult voodis.

Palaviku korral tarbige piisavalt vedelikku.

Sööge tervislikku toitu, see tugevdab immuunsüsteemi.

ORGANISMI KAITSEVÕIME TUGEVDAMINE, HIGIERITUSE SOODUSTAMINE, PALAVIKU ALANDAMINE

KARULAUGUPESTO — toibutab immuunsüsteemi

Pange saumikseri anumasse 2 peotäit pestud ja suurteks tükkideks lõigatud karulaugulehti, 1 spl röstitud seedermänniseemneid või kreeka pähkleid ja 50 g riivitud parmesani või muud kõvemat riivitud juustu ning püreestage, samal ajal lisage mõni spl külmpressitud oliiviõli ja maitsestage meresoolaga. Hoidke pestot kaanega suletavas purgis külmkapis, kus ta säilib mõni nädal. Sobib nii võileivakatteks kui ka pasta- ja köögiviljaroogade juurde.

LÕHNALAMP EETERLIKE ÕLIDEGA — nakatumisest hoidumiseks

Valage lõhnalampi vesi ja tilgutage sinna 5 tilka eeterlikku õli (näiteks aniisi, vürts­basiiliku või aed-piparrohu õli). Jälgige, et vett oleks lambis piisavalt. Õliaurud puhastavad ruumis õhku mikroobidest, vähendades sellega nakkusohtu. Eeterlike õlidega lõhnalampi ei soovitata rasedate ning rinna- ja väikelaste puhul kasutada.

KANEELIST VALMISTATUD KODUSED RAVIVAHENDID — gripiviirustest jagusaamiseks

Traditsiooniliseks jõuluvürtsiks peetav kaneel on tegelikult looduslik antiseptikum. Organismile mõjub ta soojendavalt ja ergutavalt ning aitab viiruseid tõrjuda.

Õrna toimega kaneelitee. Valage 1 kuhjaga tl tseiloni kaneeli pulbrit üle 250 ml külma veega, kuumutage keemiseni ja 5 minuti pärast kurnake läbi teesõela. Jooge kuumalt 2–3 korda päevas, korraga 1 tassitäis.

Tugeva toimega kaneelitinktuur. Purustage mitu kaneelikoore riba, pange klaaspurki ja valage peale niipalju viina, et koorepuru oleks viinaga kaetud. Sulgege purk kaanega ja laske tinktuuril (aeg-ajalt purki loksutades) umbes 2 nädalat tõmmata. Seejärel kurnake ja valage tinktuur ümber tumedasse pudelisse. Tarvitamiseks lahustage pooles klaasis leiges vees 20 tilka kaneelitinktuuri.

Nelgi-kaneelijook. Jook on pärit Hiina traditsioonilisest meditsiinist, retsepte selle tegemiseks leidub mitmeid ja kõik nad aitavad tõrjuda grippi ning teisi viirushaigusi. Võtke 10 nelgitera, üks riba kaneelikoort ja 250 ml vett ning keetke tasasel tulel 10 minutit. Lisage 2 kuivatatud viigimarja ja tükk värsket ingverijuurt, keetke veel 10 minutit, lõpuks kurnake. Segage 2 tl saadud keedust 1 tassi sooja veega, jooge lonkshaaval 2–3 tassitäit päevas.

ÜRDIVANN — algava külmetushaiguse korral

Kui gripi puhul on ürdivann organismile koormav, siis gripilaadse infektsiooni korral võib sellest immuunsüsteemi turgutamiseks abi olla. Tehke ürdivanni siis, kui tunnete, et hakkate haigeks jääma, kuid palavikku veel pole ega ka tugevat liigese- ja peavalu, rääkimata hingamisprobleemidest.

Segage 10 tilka tüümianiõli 2 spl rõõsa koorega ja lisage vanniveele. Et nõrgenenud organismi mitte liigselt koormata, võiks vee temperatuur olla umbes 38 °C ja vannis viibimise kestus kuni 10 ­minutit.

PIPARMÜNDITEEGA SÄÄREMÄHIS — palaviku alandamiseks

Sääremähist tehke siis, kui palavik on kõrge, kuid vappekülma ei esine. Liiga järsku pole hea kehatemperatuuri alandada, piisab, kui see langeb 0,5–1 kraadi võrra.

Kastke kaks puuvillast rätikut pipar­mündi­teesse, väänake kergelt välja ja keerake ümber mõlema jala sääre. Mähis peab olema jahedam kui haige keha, kuid temperatuurivahe ei tohiks ületada kümmet kraadi. Katke niisked rätikud kuivade rätikutega. Hoidke mähist sääremarjadel kuni pool tundi. Vajadusel tehke mähist 3–4 korda päevas, vahepeal mõõtke kehatemperatuuri.