Valgust on vähe ning ilmad on külmad ja märjad, mispärast inimesed liiguvad vähem õues. See koos vitamiinide puudusega loovad pisikute levikuks soodsa pinnase. Tilkuv nina või valutav kurk on esimesed sümptomid, mis annavad märku haigusesse nakatumisest.

„Kõigest ühe inimesega kokku puutumine võib käivitada ahelreaktsiooni, millele haigestunu ei oska isegi mõelda. See on aga paratamatu, sest inimene võib olla haige 1-4 päeva enne sümptomite ilmnemist. See tähendab, et ta võib nakatada teisi enne, kui ise arugi saab, et on haigeks jäänud,“ selgitab Confido Kiirkliiniku arst Andreas Abel. Ta lisab, et alati tuleks rangelt kinni pidada üldtuntud hügieeninõuetest — käsi pesta võimalikult tihti, köhida varrukasse, nuusatud taskurätid vedelema mitte jätta jne.”

Haigusnähtude leevendamine

Nohu, köha või kurguvalu korra on hea alustada haigusnähtude leevendamisega juba esimeste märkide ilmnemisel. Südameapteegi e-apteegi proviisor Aleksandr Sei soovitab väiksema nohu puhul sisse hingata eeterlikke õlisid, näiteks männi- või eukalüptiõli. Inhalaatori olemasolul teha füsioloogilise lahuse inhalatsiooni. Ta lisab, et nohuperioodil mõjub kosutavalt ka regulaarne jalavann. “Kui nina on kinni, sobib nina puhastamiseks ja ninakinnisuse leevendamiseks hästi erinevad meresoolalahuse ninaspreid. Kui see aga ei aita nohu leevendada, tuleks kasutada tugevamaid, ksülometasoliini või oksümetasoliini ninatilku, mis vähendavad nina limaskesta turset. Punetava ja valutava nina puhul tarvitada erinevaid salve,” räägib Sei.

Ka köha soovitab proviisor kõigepealt looduslike vahenditega leevendada. Head variandid on erinevad ravimtaimeteed, näiteks rahustab ärrtunud kurku islandi käokõrva tee. Kui köha on eriti tugev või sellega kaasneb valulik kurk, on mõistlik pöörduda sünteetiliste ravimite poole. “Köhaspreid, kurgutabletid ja köhasiirup on kõik head kurguvalu ja köha leevendamiseks,” räägib e-apteegi proviisor.

Nii proviisori kui arsti sõnul tasuks haigusega kaasneva nõrkuse või energia languse korral kindlasti koju jääda ja puhata, et organism saaks viirusega võidelda. Andreas Abel nendib, et inimesed kipuvad unustama, et haigena tööl käies seatakse ohtu eelkõige enda tervis, sest paranemiseks ei lubata omale piisavalt puhkust.

Organismi kaitsevõime tugevdamine

Südameapteegi proviisor Aleksandr Sei rõhutab, et iga haiguse riski on võimalik maandada ning esimene kaitse haiguse vastu on organismi turgutamine. Ta soovitab vaatamata külmale veeta

iga päev vähemalt tunni õues, et organism saaks immuunsüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks piisavalt hapniku. Mitmekesine toitumine ja vedeliku tarbimine annavad samuti immuunsüsteemile energiat ja jõudu haiguse tõrjumiseks. “Rohukapis võiks alati olemas olla ka C- ja D-vitamiin. D-vitamiin toetab immuunsust ning C-vitamiin aitab viirushaigust lühendada ja haigussümptomeid kergendada,” selgitab ta ja lisab, et igaks juhuks tasuks oma D-vitamiini taset päikesevaesel ajal arsti juures või apteegis kontrollida.

Sümptomid, millega pöörduda arstile

Tavalisi niinimetatud külmetusnähte on küll parem kodus ravida, kuid erandeid, mille puhul tervisekontrolli pöörduda on tohtri sõnul mitu:

  • Põskkoopa põletikku võib kahtlustada, kui põskedes on rõhuv tunne ja lõhnataju kaob. Põskkoopa põletiku märk on ka see kui 10-14 päeva pärast esialgseid sümptomeid eritub ninast mäda või kui sümptomid lähevad paremaks, aga siis taas ägestuvad.
  • Kopsupõletik võib alguses tunduda tavalise köhana. Kopsupõletikule võivad viidata valud rindkeres, hingamisraskus, äkiliselt halvenenud üldseisund, kõrge ja püsiv palavik.
  • Meningiit võib tekkida koos kõrge palaviku, peavalu, oksendamise, iivelduse, segasusseisundi ja nahalööbega — „nende sümptomite koosesinemisel tuleks viivitamatult kiirabi kutsuda,“ toonitab arst.

Lihtne rusikareegel meelde jätmiseks — kui tavalised sümptomid nagu nohu, köha ja kurguvalu järsult ägestuvad, on tark pöörduda arsti poole. „Väga paljud põevad gripi läbi nagu mõne teise viirushaiguse, kuid gripp võib esile kutsuda tunduvalt raskemaid sümptomeid kui paljud teised hingamisteede põletikke põhjustavad viirused,“ ütleb arst. Ta lisab, et kui haigus tabab ootamatul ning tervis vajab kiiret kontrolli ja haiguslehte, siis Kiirkliinikutes saab kiirelt ilma järjekorra ja broneerimiseta abi.