KÜSIMUS: Minu mure on õhukestes ja kergesti murduvates küüntes ja juustes. Samuti on ka viimasel ajal tekkinud näole, eriti lõua piirkonda palju vistrikke. Ostsin apteegist juba paar kuud tagasi tabletid (Piimax), mis peaksid parandama küüsi ja juukseid, ning mõjuma positiivselt ka nahale, kuid nagu näha, ei ole mingit muutust toimunud, hoopis vastupidi. Küüned murduvad veel kiiremini ja nahk läheb üha hullemaks. Juuksed on täiesti pulstunud. Kas võib olla, et mulle ei sobi need tabletid või on asi milleski muus.

VASTUS:
Murdunud ja haprate küünte põhjusi võib olla mitmeid. Kui näiteks puutute palju kokku vee, kemikaalide (nõudepesuvahend, küünelakieemaldi, pesupulber jm.) ja teiste ärrititega, siis on täiesti loomulik, et küüned ei pea vastu. Oleks vaja kasutada kaitsekindaid. Oluline on küünte kreemitamine rasvasemate kreemidega mitu korda päevas.

Küünte seisukohast on tähtsad A ja D-vitamiin, kaltsium. Võiks proovida Piimax-C Kalkki vitamiine ja kalamaksaõli. Spetsiaalsed küünte, naha ja juuste vitamiinid. ja mikroelemendid on ka Merz Special drazeede koostises. Ei saa ka välistada võimalust, et tegemist on küüneseenega. Kui probleemid ei kao, võiks tulla näitama nahaarstile.

Nahaarst Elo Kuum,
Lasnamäe Tervisekeskus

Näole tekkivate vistrikega võitlemiseks leiate nõuandeid SIIT.