Juba iidsetel aegadel hinnati kõrgelt aromaatseid aineid. Neist mõningate hind, näiteks ambra oma, oli võrdne kulla hinnaga. Tunti hulgaliselt lõhnaaineid, mida saadi kõige erinevamatel viisidel, sealhulgas erinevate taimede erinevatest osadest.

Vanas Kreekas valmistati aromaatsete taimede ja lillede vesitõmmiseid, samuti lasti neil tõmmata õlis. Juba Hüppokrates oli veendunud, et igapäevased aroomisaunad ja massaaž parandavad enesetunnet. Avicenna (Ibn Sina) leiutas destilleerimistehnika ning sai sel moel roosiessentsi. Ka tänapäeval saadakse destilleerimise abil puhtaid eeterlikke õlisid: neid aurutatakse taimedest ning seejärel kondenseeritakse.

Niisiis on ammune tõde, et lõhnad mõjuvad hästi inimese seisundile ning et mõningad eeterlikud õlid (peamiselt küllastunud, kontsentreeritud taimeõite, lehtede, varte ja koore aroomid) omavad antiseptilist toimet. Kuid, et sellistel õlidel on ka raviomadused, sai selgeks suhteliselt hiljuti — XX sajandi alguses.

Mikroobide ja halva tuju vastu

Eeterlikel õlidel on mõningaid vaid neile iseloomulikke omadusi, mis mõjuvad organismile unikaalselt — intensiivselt, kuid ühtlasi pehmendavalt.

Niisiis, eeterlikud õlid:

  • omavad madalat molekulaarset massi, mis muudab need lenduvaiks, samuti imenduvad need kergesti naha sisse ning tungivad sügavale kudedesse, mõjudes mitte ainult naha pealispinnale, vaid kogu organismile;
  • mõjuvad erinevalt keemilistest ravipreparaatidest siis, kui organismis pole kõik korras, ning aitavad seisundit taastada, seega omavad normaliseerivat efekti;
  • on antiseptikud — võitlevad mikroobide ja haigusttekitavate bakteritega, mistõttu on neid võimalik kasutada paljude haiguste profülaktikaks ning raviks;
  • soodustavad endorfiinide (on võimelised vähendama valuaistinguid) ning serotoniini (aitab lõdvestuda) väljatöötamist;
  • mõjutavad nii füüsilist kui ka psühhoemotsionaalset seisundit.

    Põhjendatud kasutamine

    Eeterlikke õlisid kasutatakse harva puhtal kujul. Tavaliselt need lahustatakse aluses — lõhnatus magusa mandliõlis, mis imendub kergesti naha sisse ning osutab täiendavat terapeutilist mõju. Alusena võib kasutada ka teisi puhastatud taimeõlisid.

    On olemas mitu eeterlike õlide kasutamise viisi.

    Eeterlike õlidega küllastatud aurude sissehingamine on üks aroomiteraapia vanimaid meetodeid. Seda võib teha kahel moel: inhalatsiooni või õlilampide abil.

    Keraamilise õlilambi ülaosas asub nõu vee ja eeterliku õli jaoks, all aga on koht küünlale. Õli aurustub koos veega ning aromaatsed molekulid hajuvad ühtlaselt õhus. Mõju organismile on mahe ja püsiv. Tulemust on tunda umbes tunni aja pärast, kestust saab aga ise reguleerida. Sel moel võib terves kodus tekitada meeldiva aroomi, ning õlide suurepärast mõju saavad tunda kõik pereliikmed.

    Otsene inhalatsioon, st eeterlike õlide sissehingamine mõjub kiiremini ja tugevamini. Seda on hea kasutada siis, kui on vajalik kiire tulemus — kui on tunda äkilist nõrkust või ollakse ärevuses. Õli võib endaga pudelikeses kaasas kanda või hoida seda spetsiaalses aroomimedaljonis.

    Veel efektiivsema mõjuga on aroomivannid. Siin on garanteeritud ainete täielik kontakt keha pinnaga. Protseduuri kestus — 5-20 minutit, kusjuures vannisoleku aega on soovitav pikendada järkjärgult. Optimaalne veetemperatuur 35-38 kraadi.

    Eeterlik õli segada 30-60 g vannivahu, koore või meega ning lahustada vees. Kui lisada õli otse vette, siis suurem osa aineid jääb veepinnale (õli on veest kergem). Sellepärast tuleb vannist tõustagi aeglaselt, lastes õlil katta kogu keha. Ning parem on end mitte kuivatada, vaid lihtsalt tupsutada kergelt käterätikuga keha, et õli toime jätkuks.

    Neroliõli (apelsinipuu õitest) või bergamott?

    Kõik õlid on polükompetentsed, st mõjuvad mitmes suunas. Kuid igal neist on omad tugevalt väljendunud terapeutilised omadused, millest lähtudes määrataksegi aroomiteraapia individuaalseid programme:

  • Roosi, männi, geraaniumi ning roosipuu eeterlikel õlidel on regenereerivad omadused.
  • Sidrunipuu, meliss ja salvei mõjuvad stimuleerivalt.
  • Viiruk, sandlipuu ning pune lõdvestavad.
  • Bergamott leevendab stressi ja ärritust, erutab kergelt psüühikat, suurendab töövõimet;
  • Neroliõli on üks kõige kindlamatest antidepressantidest.
  • Teepuuõlil on unikaalsed antiseptilised omadused.

    Aromaatne kosmeetika

    Eeterlikud õlid muudavad nahahoolduse efektiivsemaks ning aitavad lahendada mitmesuguseid kosmeetilisi probleeme. Just selletõttu kasutavad paljud tootjad oma vahendites eeterlikke õlisid. Need on nahahooldusvahendid (kreemid, maskid, massaaži- ning vannivahendid), aga samuti ka dekoratiivkosmeetika. Eeterlike õlide aroom püsib nahal mitmeid tunde, lisades kosmeetikavahenditele täiendavaid kasulikke omadusi, ning muudab nende kasutamise meeldivaks.

    Eeterlikke õlisid kasutatakse massaaži puhul — need imenduvad suurepäraselt ning massaaži rahustav toime täieneb õlide terapeutilise mõjuga.

    Kui olete juba tuttav eeterlike õlide kasutamisega ning teate, millised neist teile hästi mõjuvad, võite need isiklikud kompositsioonid lisada oma kosmeetikavahenditesse.

  • Pidage meeles, et eeterliku õli valikul tuleb arvestada mitte ainult selle toimega (rahustav, toniseeriv, puhastav), vaid ka sobivusega konkreetse nahatüübiga.
  • Kuiva naha jaoks — roos, sandlipuu, kummel, jasmiin.
  • Rasvase naha jaoks — meliss, greip, bergamott, sidrun, rosmariin, nelk.