Vastab KADRIN LINNA:

Argaaniõli toodetakse Põhja-Aafrikas Maroko kaguosas looduslikult kasvava puu – argaania (Argania spinosa) seemnetest. Argaania vili meenutab veidi oliivi, kuid on suurem ja ümaram. Lihaka vilja sees on väga kõva koorega pähkel, milles 2–3 mandlitaolist tuuma.

Kuna puu kasvab äärmiselt piiratud alal ja saak pole kuigi suur (parimas kandeeas 60 a vanuselt puult võib saada aastas 8 kg seemneid) ning traditsiooniliselt pressitakse õli käsitsi (umbes 36 kg annab 1 l väga puhast õli), on see õli ainulaadne. Ta sisaldab rohkesti bioflavonoide, oomega-6-rasvhappeid, ka muid kasulikke aineid ning vitamiini E kaks korda rohkem kui oliiviõli. Seepärast on õli väga hinnatud nii kosmeetikatoodete valmistamisel kui meditsiinis. Ajalooliselt on see aga eelkõige kuulunud kohalike toidulauale.

Küllap on turismireisil või kinolina vahendusel nähtud ebatavalist pilti – kitsed söövad puude otsas nagu linnukesed. Kõrgele roninud loomad õgivad argaani lihakaid vilju, kuid kõvas kestas seemneid nende organism ei seedi.

Nii korjavad naised väljaheidetud sõnnikust pähkleid, millele järgneb küllaltki vaevarikas töötlemine.

Argaaniõli sobib kuivade juuste toiteks, et neile sära anda. Samuti tasakaalustab ta naha ainevahetust ja soodustab naharakkude uuenemist.

Kui aga küüned kipuvad lõhenema ning küünevall on kuiv, võib sõrmeotsi ravida, hoides neid 1 kord nädalas sidrunimahla ja õli segus (1 : 1) vähemalt 15 minutit.