Q10 sünteesib meie maks — juhul, kui maks on terve ja on ka piisavalt B rühma vitamiine. Kõige rohkem suudab maks seda sünteesida 19-21 eluaasta paiku, edaspidi see võime väheneb.

Kui Q10 süntees on tagasihoidlik, või takistatud, siis väheneb organismis energia tootmine — meie lihased väsivad kiiremini, väheneb südamejõudlus ja antikehade moodustamine immuunsüsteemi poolt, langeb närvrakkude töö tõhusus jne. Sellise olukorra tunnusteks on väsimus ja jõuetus.

Kõige ubikinoonirikkam organ on süda — ehk lihaseline elund, mis pidevaks töösolemiseks energiat kõige rohkem vajab.

On palju asjaolusid, mis Q10 moodustamist takistavad: suukaudsed antibeebipillid, rauatabletid, rääsunud rasv, transrasvad, mitmesugused ravimid — näiteks statiinid, mida laialdaselt kasutatakse kolesteroolitaseme alandamiseks, isegi klooririkas vesi.

Kuigipalju saame Q10 ka toiduga — seda on sojas, kreeka pähklites, mandlites, munas, sardiinides ja makrellides, lihas ja subproduktides. Toiduga on võimalik saada u 5-10 mg päevas, ülejäänud 20-25 mg peaks meie maks ise sünteesima.

Aja jooksul on saanud selgemaks paljud Q10 rollid. Näiteks vähendab ta vereliistakute kleepuvust, on põletikuvastane aine, seab töökorda vitamiini E ning kui vitamiini E ja seleeni on vähe, siis hakkab maks (kui suudab) tootma lisa-Q10, et oksüdatiivse stressi (e vabade radikaalide) vastu võidelda. Lisaks pärsib Q10 ka ateroskleroosi e veresoonte lupjumise arengut.

Viimasel ajal on aga üha rohkem hakatud uurima vitamiinide raviomadusi. Q10 puhul on leitud, et seda peab tingimata kasutama, kui arst on määranud teile kolesteroolialandajaid statiine, sest need ravimid ei lase maksal Q10 sünteesida! Statiinid vähendavad maksa aastatega niigi vähenevat võimet Q10 sünteesida veel umbes 40% ja seda ei õnnestu toiduga kuidagi korvata. Huvitav on, et väljast lisatav Q10 ei vähenda kuidagi keha enda Q10 toodangut.

Q10 alandab arütmiast tingitud valu, temast on abi südamepuudulikkuse, isheemiatõve, kõrge vererõhu, kolesterooli kõrge taseme, lihasdüstroofia, neuropaatia, neurodegeneratiivsete haiguste nagu parkinsonismi ja Alzheimeri tõve, immuunsüsteemi häirete, isegi AIDSi puhul. Paljusid inimesi vaevab jalgade pidev külmetamine — ka siin on Q10 abi.

Tartu Ülikooli teadlased on katsetanud Q10 ka pärast südamelihase operatsioone taastusravis ja leidnud, et see mõjutas positiivselt hapniku omastamist. See tähendab, et patsiendid taastuvad paremini ja ka kiiremini.

Svend Aage Mortensen Copenhageni ülikooli haigla Südamekeskusest leiab aga, et Q10 peaks olema piiripealse või mõõdukalt kõrgenenud vererõhu puhul koos elustiilimuutustega esimeseks ravimiks. Tema ettekandest selgus ka, et Q10 pärast kasutama nii enne kui peale südameoperatsioone südame tugevdamiseks, sest see tõstab ellujäämisvõimalusi. Statiinidest tingitud valude puhul jääb päevadoos 100 mg juurde, kuid uuringutes on kasutatud ka 150 mg, 200 mg ja isegi 300 mg päevadoose paljude nädalate jooksul ning pole leitud erilisi kõrvalmõjusid. Sellist doosi toidust muidugi ei saa. Vaevalt olete nõus sööma päevas üle kolme kilo liha…

Kasutatud konverentsil “Koensüüm Q10 ja omega-3 rasvhapped südamehaiguste ennetamises” esitatud Tiiu Vihalemma, Aet Lukmanni ja Svend Aage Mortenseni ettekannete materjale.