Toome intervjuust välja paar mõtet, mida me peaksime kogu aeg meeles pidama, et mitte lasta end kõige olulisema — iseenda tervise ja heaolu — juurest eemale juhtida. Esimene asi, mida me tegema peame, on oma keha kuulamine.

Kuidas siis õigesti elada? Bürkland selgitab, et meil tuleb õppida oma keha kuulama. “Muidugi saame aru janutundest ja joome selle leevendamiseks vett, aga samamoodi tuleks õppida kuulama teisi oma keha märke,” selgitab arst. “Keha annab alati enne haigeks jäämist märku ja kui suudame neid märke lugeda, saame enamuse haigustest toitumisega ja muude lihtsate tegevustega ära hoida.” Probleem on Bürklandi sõnul selles, et inimesed ei mõista oma keha märke ja ei käitu vastavalt sellele. Sageli kuulatakse rohkem spetsialiste ajakirjades, arste või naabrinaist. Seetõttu tekib kehas disharmoonia, kaob tasakaal ja haigestume.

See, miks inimesed üldse haigestuvad, on väga sageli seotud emotsioonidega. Hiina meditsiinis eristatakse viit põhiemotsiooni: rõõm, viha, kurbus, muretsemine ja hirm. Kui mõnda emotsiooni on liiga vähe või palju, tekivad kehas probleemid.

Hästi oluline on ka see, et me hoolitseksime ennekõike iseenda eest: “Ma ei tea, miks see nii on, aga inimesed teevad tavaliselt ära kõik need asjad, mis on vajalikud teiste jaoks. Kui sul on kõht tühi, aga üks kohtumine veel ees, lähed esmalt sellele kohtumisele ja alles siis sööma,” arutleb Bürkland. "Me pole enam enda elu keskpunktis, mistõttu ei jõua jälgida, mis meiega toimub, meil pole enda jaoks aega. Teiseks on tehnoloogia arenguga tekkinud palju aparatuure vererõhu, pulsisageduse, kehatemperatuuri jms mõõtmiseks. Need on kõik vajalikud, aga kontrollkese läheb enda elu ja tervise pealt mujale, välja. Inimesed võiksid muutuda enesekesksemaks, saada aru sellest, et sa pead eelkõige enda eest hoolitsema, alles siis saad teistele head teha.”

Loe täispikka intervjuud Rene Bürklandiga ajakirja Psühholoogia Sinule juuninumbrist.