Meie kliimas on suhteliselt sage külaline gripisümptomitega sarnanev rinoviirus, mis kutsub esile köha, nohu, palaviku ja lihasvalu. Üldjuhul tervele täiskasvanule see ei ole ohtlik, küll aga kujutab see riski astmaatikutele ja ka lastele, kel sageli on kõrvapõletikud. Sellistel puhkudel tuleks enesetunde halvenedes kohe arsti poole pöörduda.

Haigusest kiiremini aitab võitu saada kuumade jookide joomine ning need ei pea olema tingimata nn giripiteed, vaid võiksid sisaldada vitamiine ja turgutavaid taimseid komponente – kummel, kibuvits, astelpaju jms. Juua võivad neid ka lapsed ja rasedad, viimaste osas tuleks lihtsalt jälgida, et taimetee ei sisaldaks leedripuu marju. Apteegis on saada ka päris hästi toimivaid taimseid komponente ja vitamiine ning tsinki sisaldavad pulbreid, mis tuleks lahustada soojas vees ja juua esimeste haigustunnuste korral.

Ravimit sisaldavad kuumad joogid

Kui aga enesetunne on halb ja tekib palaviku tunne, siis on omal kohal ka paratsetamooli sisaldavad kuumad joogid, mida on erinevate maitsete, annuste ja ka koostisega. Ravimit sisaldavad gripiteed võiks juua haiguse alguses ägedate sümptomite korral - apteekriga nõu pidades saab välja valida neist kõige sobivama. Üldjuhul ei ole soovitav neid üle kolme päeva järjest kasutada ning tähelepanu tuleb pöörata ka kõrvaltoimetele.Viirustehooajal on mõistlik ka profülaktiliselt kasutada kaks korda päevas nina niisutavat meresoolalahust, kuna bakterid kipuvad kiiremini kinnituma kuivale limaskestale kui niiskele. Aga kui juba ninakinnisus ja nohu liiga teevad, on valikus kangema soolasisaldusega mere- või ookeanivee spreid. Ka C-ja D-vitamiini võtmine tuleb kasuks. D-vitamiini puhul tuleks kindlasti raviannuste osas konsulteerida arstiga, kuna turule tulevad järjest kangema sisaldusega preparaadid. Ka C-vitamiini kasutamisel tuleb lähtuda konkreetse ravimi infolehest. Mõlemaid preparaate on müügil väga erinevas valikus ja kujul – nii tilkade kui ka tablettidena.

Kui immuunsüsteem on nõrk või on peres laps, kel on esimene kooli- või lasteaia-aasta, siis võiks võtta immuunsüsteemi tugevdavaid preparaate nagu päevakübar või ternespiim. Kuna viirusnakkused levivad väga kiiresti ning ka saastunud pindade kaudu, siis on oluline korralik kätepesu. See tähendab vähemalt 2-3minutilist vee ja seebiga korralikku käte pesemist. Kui kätepesu pole võimalik, siis võiks apteegist kaasa varuda desinfitseerivaid vahendeid kas kätegeeli või pihustatava vedelikuna.

Organismil tuleb lasta puhata

Mistahes viirusnakkuse väljaravimisse tuleb suhtuda tõsiselt ja lasta organismil puhata. Et külm ja vihmane periood on tulekul, siis on terve püsimiseks eriti oluline, et kõik haigused saaksid korralikult välja ravitud, nii on ka uutesse viirustesse nakatumise tõenäosus väiksem. Kui tundub, et viirus venib liiga pikale ei taha kuidagi taanduda tuleb kindlasti arsti vastuvõtt broneerida.

Meeldetuletuseks, kui oled haigestunud hingamisteede viirusesse:

  • Kui oled haige, jää koju ning konsulteeri arstiga.
  • Valutava kurgu vastu saad kasutada imemistablette või kurgu aerosooli, tilku või siirupeid.
  • Köha vastu võid kasutada nii sinepipulbriga jalavanne, hanerasva kui ka erinevaid röga lahtistavaid tablette ja siirupeid.
  • Palaviku korral võta paratsetamooli või ibuprofeeni sisaldavaid palavikualandajaid.
  • Ägeda nohu puhul vali tugevama soolasisaldusega ninaspreid, vajadusel soovitab apteeker ka teisi nohu leevendavaid ravimeid.
  • Inhalaatori olemasolul kasuta nohu ja köha leevendamiseks soolalahusega inhalatsiooni 3-4 korda päevas.
  • Haigusi enneta tervisliku toitumise, värskes õhus viimise, sportimise, piisava puhkuse ning vitamiinide kasutamisega.
  • Tuuluta regulaarselt tööruume ja kodu.
  • Pese korralikult käsi.
Jaga
Kommentaarid