“Kolm aastat tagasi, pärast elukaaslasest lahkuminekut, andsin endale lubaduse pühenduda rohkem iseendale — hakkasin sportima ja läksin ka tervisekontrolli.

Lisaks huvile tervise hetkeolukorra kohta ajendas tervisekontrolli minema ka see, et aasta lõpupidustuste ja jõulupühadega seoses oli palju alkoholi tarbimist ning keskmise eestlase kombel söögikogustega liialdamist. Otsustasin pöörduda tervisekontrolli laborisse — kiire ja mugav.

Interneti teel sain hõlpsalt analüüsid tellitud ning kohapeal vere antud. Paari päeva jooksul sain vereanalüüside vastused, kust selgus, et minu maksanäitajad on korrast ära. Väikese kõrvalekalde pärast maksaanalüüsis ma väga ei põdenud, sest nagu eelnevalt mainitud, siis aastavahetuse ja jõulude paiku sai tõesti alkoholi rohkem tarbitud, kui tavaliselt.

Ühel hetkel sattusin perearsti juurde. Ta polnud mind ammu näinud ja küsis üldise tervise kohta ka. Rääkisin talle maksatestist. Perearst uuris laborist viimase vereanalüüsi tulemusi ja määras lisaanalüüse. Protsess kestis kokku ligi kuu, kuni saabus minu elu muutev vastus — mul on C-hepatiit. Sel hetkel ei mõistnud ma haiguse olemust ning tõsidust. Vahepealne periood minu elus on olnud kirjeldamatult keeruline, kuid see ei ole minu tänase avalduse mõte ning seetõttu ma siin ei peatu.

Pikalt painas mind küsimus, kus ja kuidas ma haigestusin? Arstiga sel teemal vesteldes ei meenunud mulle seljal asuv tätoveering, kuid kodus guugeldama asudes jõudsin chepatiit.ee lehele. Kodulehel sai enda kuulumist riskigruppi testida ning leidsin sealt tätoveerimise kriteeriumi. Inimene kuulub C-hepatiidi riskigruppi kui on:


  • teostatud vereülekanne enne 1994 aastat;

  • kinnipidamisasutuses viibinud;

  • olnud kokkupuude verega;

  • tätoveeringuid, augustusi;

  • teostatud nõelravi;

  • teostatud hemodialüüsi.


Nakatumine võis seega olla minu reisil Aasiasse aastaid tagasi. Peatusime sõpradega Balil ning tegin seal kaua soovitud tätoveeringu, elasin siis ju iseenda soovide järgi, kõike tegin pikalt kaalumata nüüd ja kohe.

Väga suure tõenäosusega muutsid, see reis, see tätoveering ja see otsus minu elu pöördumatult.

Teada on, et väga paljudel nakatunud haigetest areneb aja jooksul krooniline C-hepatiit, mis viib maksakahjustuse ning haiguse lõppstaadiumis maksavähini. C-hepatiit võib kulgeda aastaid märkamatult, andmata mingisuguseidki ilminguid enda olemasolust ning mõnel inimesel nagu ka minul, ei teki sümptomeid mitte kunagi."

C-hepatiit levib peamiselt verega, harvem kehavedelikega. On märkimisväärne, et meie ümber elab ligi 20 000 eestlast, kes on haigestunud C-hepatiiti. Kusjuures seda on ligi kaks korda rohkem kui HIVi kandjaid.

Praegu saab meditsiinilaboris SYNLAB teha tasuta C-hepatiidi testi, mine ja kontrolli ennast!