Ja selles kõiges on süüdi hormoonid! Kuutsükli vältel muutub hormoonide (progesterooni ja östrogeeni) sisaldus naise organismis pidevalt. Ning et kriitilised päevad vähem kriitilisemaks muuta, on vaja aidata organismil hormoonide möll üle elada. Sõltuvalt progesterooni ja östrogeeni sisaldusest võib kogu menstruatsioonitsükli (olenemata selle pikkusest) tinglikult viieks etapiks jagada.

Esimene etapp

See vältab umbkaudu 10-15 päeva, algab viimasest menstruatsiooni päevast ning lõpeb ovulatsiooni algusega. Kestus sõltub organismi individuaalsetest iseärasustest.

Mis toimub? Elu edeneb suurepäraselt. Oled täis jõudu ning võimeline võimatuks. Momendil ei eksisteeri sinu jaoks sõna „ei”. Asud rõõmuga kõige raskemate, ka kõige võimatumatena näivate ülesannete kallale ning lahendad need kõik edukalt. Ometi ei jätku sul julgust kuulutada kõigile oma saavutustest.

Millega see seotud on? Pärast menstruatsiooni lõppu hakkab progesterooni tase järk-järgult vähenema. Östrogeeni hulk aga — vastupidi — kasvab kiiresti. Proportsionaalselt östrogeenile kasvavad ka sinu võimalused, nii füüsilised kui vaimsed.

Mida teha? Kui sulle ei anna rahu liigsed kilogrammid, siis on sel etapil küllaltki kerge neist vabaneda, ja mis kõige tähtsam — ilma neid hiljem tagasi saamata. Nüüd mõjuvad igasugused dieedid ja koormusvabad päevad efektiivsemalt. Selleks etapiks tasub planeerida kõige ebameeldivamaid ja raskesti täidetavaid ettevõtmisi. See on ideaalne aeg tööalase aktiivsuse ilmutamiseks. Su pea on selge ning aju tööle keskendunud. Sul tuleb kõik välja!

Teine etapp

Ovulatsioon. Ovulatsiooni täpset aega on raske kindlaks määrata. Reeglina toimub see kolme kuni viie päeva jooksul tsükli keskel.

Mis toimub? Sulle tundub, et kõik keerleb ümber sinu. Ja mis kõige imelisem, teised näivad sellega täiesti nõus olevat. Mehed ei anna sulle asu, ülemused kuulavad hoolega su arvamust, naised aga püüavad sinu sarnased olla.

Millega see seotud on? Õstrogeeni tase tõuseb maksimaalse kõrguseni. Samaaegselt toimub meeshormooni — testosterooni kogunemine, mida tavaliselt on veres palju väiksemal hulgal. Just kogunev testosteroon muudab sind nii enesekindlaks ja ennastimetlevaks.

Mida teha? Sel perioodil vajab organism taimerasvu. Püüa maitsestada salateid ning valmistada toitu tingimata taimeõli (oliivi-, päevalille-, sojaõli) kasutades. Toiduainetest, mis takistavad magneesiumi omastamist (loomaliha ning kõrge rasvasisaldusega piimatooted) on soovitav sel perioodil loobuda. On õige aeg oma ideede elluviimiseks või näiteks ülemuselt palgalisa küsimiseks. Momendil on sulle peaaegu et võimatu ära öelda. Ja ära unusta rasestumisvastaseid vahendeid. See on kõige soodsam periood rasestumiseks.

Kolmas etapp

Ovulatsioonist kuni menstruatsioonieelse sündroomini. See etapp kestab umbes nädal aega.

Mis toimub? Tasapisi hakkavad sinu agressiivsus ja enesekindlus taanduma. Sa muutud rahulikumaks, tasakaalukamaks, isegi veidike araks. Just sel etapil suudad oma ressursse täiesti reaalselt hinnata.

Millega see seotud on? Pärast ovulatsiooni hakkab östrogeeni tase aegamisi alanema, oksütotsiini (naiseliku „vaikse” hormooni) tase aga kasvama. Samal ajal toimub ka progesterooni taseme kasv.

Mida teha? Nüüd pead sa oma tervisele rohkem tähelepanu pöörama. Sel etapil nõrgeneb naise immuunsus ning ta muutub „avatuks” igasugustele infektsioonidele. Kui tegeled spordiga, võiksid oma koormust vähendada. Ja mitte mingi hinna eest ära alusta dieediga. Sinu organismi füüsilised võimed vähenevad ning suvaline pisiasi võib menstruaaltsükli segi lüüa. Sel perioodil teravnevad maitseretseptorid. Parim aeg oraalseksiks ning uute roogade degusteerimiseks.

Neljas etapp

See on premenstruaalse sündroomi aeg. Reeglina kaasnevad sellega valud alakõhus, nõrkus, väsimus ning emotsionaalne ebastabiilsus. Ja isegi, kui sa ei tunneta mingeid eelpoolnimetatud sümptomeid, ei tähenda see sugugi, et see periood sul vahele on jäänud. See on olemas, kuid kulgeb varjatud kujul.

Mis toimub? Sinu enesekriitiline meel on kõrgpunkti jõudnud. Tunned end hädavaresena ning ei saa tööst mingit rahuldust. Iga pisiasi ajab nutma. Hing aga ihkab skandaali. Ainus, mis lohutab, on seks. Momendil oled seksuaalse aktiivsuse tipus.

Millega see seotud on? Veri valgub aktiivselt suguorganitesse (nii nagu seksuaalse erutuse puhul). Östrogeeni hulk jätkab vähenemist ning läheneb oma minimaalsele tasandile. Progesteroon on aga vastupidiselt tippu jõudnud ning selle etapi viimastel päevadel (vahetult enne menstruatsiooni algust) langeb järsult. Just progesterooni võnkumistega ongi seotud kõik selle etapi ebameeldivad sümptomid.

Mida teha? Et mitte oma tuju lõplikult rikkuda, ära kaalu peale astu! Mõni päev enne menstruatsiooni algust võib su kaal üks kuni kaks kilogrammi tõusta. See on seotud vedeliku üleküllusega kudedes. Sel etapil on soovitav välja jätta toiduained, mis soodustavad vedeliku kogunemist organismis, need on soolased, vürtsitatud ja marineeritud road. Alustada madalakalorilist dieeti on aga täiesti tulutu. Sel perioodil organism liigset kaalu vabastama ei kipu. Kui tunned nõrkust ja enesetunne on kehv, võta E- ja B6-vitamiine (eelnevalt konsulteeri arstiga). Isegi kui erilist tahtmist pole, ei tasu seksist ära öelda. Küll näed, kehal ja hingel läheb palju kergemaks.

Viies etapp

Menstruatsioon.

Mis toimub? Miski ei lähe nii nagu peaks ning su tööjõudlus on minimaalne. Sarnaned tühjakspigistatud sidrunile. Sul pole ei füüsilist ega hingelist jõudu. Tahaks teki alla pugeda (kaduda maailma lõppu) ja nutta, nutta, nutta. Sa ootad teistelt kaastunnet ja oled kuri, kui nad seda ei ilmuta.

Millega see seotud on? Menstruatsiooniga jõuavad progesteroon ja östrogeen oma madalaimale tasemele. Just hormoonide vähesus põhjustab organismi emotsionaalset ja füüsilist kurnatust.

Mida teha? Spetsialistide arvates on 70% ebameeldivatest aistingutest seotud sinu negatiivse suhtumisega toimuvasse. Loomulikult ei sunni keegi sind kriitiliste päevade üle rõõmu tundma. Kuid ka tuju kaotada pole erilist mõtet. Püüa selleks perioodiks seada oma asju nii, et sul oleks rohkem aega puhkamiseks.

Kui sa tegeled regulaarselt spordiga, siis pole mõtet menstruatsiooni ajal treeningutest loobuda. Mõõdukad koormused sel perioodil võivad vähendada valusid ning lühendada menstruatsiooni kulgu. Välja tuleks arvata vaid hüpped ja jõuharjutused trenažööridel, mis nõuavad lihastelt tugevat pingutust.

Nendel päevadel kaotab organism palju rauda. Seetõttu tuleks nüüd oma menüüsse võtta rauarikkad road (liha, maks ja tatrapuder) või kasutada rauda sisaldavaid preparaate. Muide, raua defitsiidi juures on praktiliselt võimatu kaalust alla võtta, kuna raud soodustab spetsiaalse fermendi tootmist, mis mõjutab rasva põletamist. Püüa süüa tihti, kuid vähe. Liiga täis kõht võib vaid valuaistinguid suurendada.

Mida pidada normaalseks?

Menstruatsioon on normaalne, kui algab iga 19-31 päeva pärast ning kestab 4-8 päeva. Kõike, mis nendesse standarditesse ei mahu, võiks juba lugeda menstruatsioonitsükli häireks.

Mis mõjutab tsüklit?

Iga kuu ikka üks ja seesama! Ootad kannatamatult, ostad apteegist kõik rasedustestid ning murrad pead, millest küll järjekordne hilinemine. Sa ei ole üksinda. Statistika näitab, et episoodilised menstruatsioonitsükli häired esinevad 96 protsendil naistest. Tsüklit mõjutab ka hulk teisi faktoreid.

Mitmesugused infektsioonid. Kõrvalekalded menstruatsiooni alguse tähtaegadest annavad tunnistust sellest, et organismis võib peituda krooniline infektsioon (mitte tingimata suguline). Isegi õigeaegselt ravimata jäänud hammas võib põhjustada regulaarset hilinemist.

Pärilikkus. Reeglina antakse menstruatsiooni põhilised parameetrid (intensiivsus, kestus, regulaarsus, valulikkus) edasi pärilikkuse teel. Kuid tuleb meeles pidada, et need parameetrid peavad olema normi piires. Kui sinul, sinu vanaemal, emal või õel need märkimisväärselt normist erinevad, siis ei anna see tunnistust pärilikust iseärasusest, vaid soodumusest endokrinoloogilisteks haigestumisteks.

Hormonaalne kontratseptsioon. Hormoontabletid, -süstid või- kapslid mõjuvad tsüklile soodsalt. Õigesti valitud kontratseptiivide puhul muutub menstruatsioon regulaarseks, vähem valulikuks ning vähem vererohkeks. Kui aga ravimite kasutamise foonil saab tsükkel häiritud ning menstruatsioon muutub valulikumaks ja vererohkemaks, siis on see esimene märk sellest, et antud preparaat ei sobi. Tuleb konsulteerida arstiga, leidmaks sobivamaid vahendeid.

Toitumine. Kaalu järsk kõikumine (nii üles- kui allapoole) põhjustab menstruatsioonitsükli häireid. Seetõttu ei tohi ideaalfiguuri nimel dieetidega üle pingutada. Tsüklihäireid tuleb sagedamini ette nendel naistel, kes armastavad rasvast ja vürtsikat toitu — loomsete rasvade üleküllus häirib hormonaalset tasakaalu.

Sport. Aktiivne spordiga tegelemine võib põhjustada menstruatsioonitsükli häireid või koguni päevade ärajäämist. Väheliikuv eluviis soodustab aga pikemat ja valulikumat tsüklit. Regulaarsed mõõdukad füüsilised koormused normaliseerivad hormonaalse fooni ja mõjutavad tsüklit soodsas suunas.

Eluviisi järsk muutus. Tsüklihäired ilmuvad sageli puhkuse ajal. Selle põhjuseks on järsud muutused eluviisis, kliimas ja ka uued muljed. Siin pole muretsemiseks põhjust — tsükkel taastub niipea, kui pöördud tagasi harjunud elurütmi juurde.

Sünnitus. Pärast lapse sündi toimub kogu organismi hormonaalne ümberhäälestus ning muutub ka päevade iseloom (intensiivsus, kestus, perioodilisus).

Stress. See on menstruatsioonitsükli häirete üks enamlevinumaid põhjusi. Ega asjata öelda, et kõik haigused algavad närvidest.

Sõda valule

Menstruatsioonieelsete valudega mitte ei või, vaid lausa tuleb võidelda. Selleks kasutatakse traditsiooniliselt valuvaigisteid (analgeetikuid). Kuid nende preparaatide sortiment on nii suur, et teeb valiku tegemise äärmiselt keeruliseks. Samas on teadlaste arvates analgeetikud üks kõige probleemsem farmakoloogiline grupp. Nende efekt on küll ühetüübiline, kuid ohutuse tasemelt erinevad need üksteisest tunduvalt. Näiteks on analgiin oma kõrge toksilisuse tõttu paljudes maailma maades keelatud. Ohutuse etaloniks analgeetikute seas on tunnistatud paratsetamool.

Kombineeritud valuvaigistid, mille koostisse kuulub paratsetamool, säilitavad selle eelised ning kiirendavad valude taandumist. Benalgin, kafetin või gevadal (sisaldavad peale paratsetamooli veel kofeiini) vaigistavad kiiresti igasuguse valu ning tõstavad üldist toonust. Ometi tuleb neid ravimeid ettevaatlikult kasutada.

Kui iga kuu regulaarselt valuvaigisteid võtta, võivad valud hoopis tugevneda. Seda sellepärast, et pidev valuretseptorite mahasurumine sunnib organismi vastu hakkama. Selle tulemusel muutuvad retseptorid tundlikemaks ning iga korraga tuleb annust suurendada. Seepärast tuleks enne päästva tableti järele haaramist tingimata arstiga nõu pidada.