Ingverijuur on ammu teada-tuntud imeline tervendaja, parandades pea kõike — põletikest vähi ja diabeedini välja. Aga kas teadsite, et sellega on võimalik parandada ka aju funktsioone? Kuna meie väga nõudlikus maailmas on vaimne võimekus eriti oluline, siis tuleb siinkohal appi ingver, mis on suurepäraseks liitlaseks mälu ja vaimse selguse parandamisel. Peale selle mängib ingver olulist rolli kaitsmaks aju oksüdatiivse stressi ja neuroloogiliste haiguste eest.

Ingver kui imeravim

Kuna ingverijuur on nii multifunktsionaalne, siis teda üle lüüa on üsna raske. Kasutatakse kogu maailmas maitsva kulinaarse koostisosana, samas on tal ka ammu teada-tuntud tervendavad mõjud nagu näiteks:

1. valu leevendaja;
2. hoiab ära diabeedi;;
3. tapab vähkhaiguseid
4. ravib bakteriaalseid ja seeninfektsioone;
5. taltsutab erinevaid põletikke;
6. leevendab iiveldust;;
7. vähendab mürkkemikaalide mõju
8. ravib mittealkohoolset maksasteatoosi (ingl — nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD);
9. kaitseb radioaktiivse kiirguse eest;
10. parandab südame-veresoonkonna tervist;
11. vähendab riski insuldi saamiseks;
12. ohjeldab migreenihooge;
13. vähendab menstruaalvalusid.

See pole veel kõik, uuemad uuringud näitavad, et ingver aitab parandada mälu ja “teha targemaks” ning kaitseb neuroloogiliste haiguste eest.

Aju stimuleerivad omadused

Evidence Based Complementary Medicine poolt avaldatud uurimustööst selgus, et vaimne võimekus paranes neil keskealistel naistel, kes tarvitasid regulaarselt ingverit. Uuringus osales 60 tervet naist, kellele anti juhusliku valiku teel kahe kuu jooksul kas platseebot või standardiseeritud ingveri ekstrakti 400 ja 800 mg üks kord päevas. Uuringus osalenud vabatahtlikel märgiti kahe kuu jooksul üles nende mälu ja vaimse võimekuse tulemused. Neil katses osalenutel, kes said kahe kuu jooksul ingveri ekstrakti, nende mälu paranes märkimisväärselt ja aju oksüdatiivne stress vähenes.

Teine uurimus näitas, et ingverijuur aitas vähendada naatruiumglutamaadi (maitsetugevdaja E621) neurotoksilisust . Pärast seda, kui isastele albiinorottidele oli antud kuu aega päevas 4 mg/kg puhast E621, täheldati nendel rottidel olulist hormoonide epinefriin ja norepinefriin lisaks aju neurotransmitterid nagu dopamiin ja serotoniin vähenemist. Samas neile rottidele, kellele süstiti ingverijuure ekstrakti 100 mg/kg sama pika aja jooksul, siis neil hormoonid ja neurotransmitterid suurenesid oluliselt. Uuringus leiti, et kui E621 ja ingverijuure ekstrakti manustati samal ajal, siis ingveri ekstrakt leevendab E621 kahjulikku mõju — selle tulemusena uuringut juhtiv meeskond leidis, et ingverijuure ekstraktil on organismi kaitsev mõju.

Eksitotoksiini nagu seda on E621 on seotud selliste haigustega nagu Alzheimer, SM, Parkinson, autism ja tähelepanu häire.

Seega kui vaimne võimekus on vähenenud vanuse või mürgiste lisaainete tõttu, siis ingver on selle vastu suurepärane abimees, kaitsmaks mälu halvemist. Proovige võtta ingverijuur oma igapäevasesse kasutusse, see on tervist parandav. Kasutage seda maitseküllast vürtsi küpsetamisel, söögitegemisel, värskelt pruulituna tees või ekstraktina, kuidas rohkem meeldib. See aitab hoida aju terve ning funktsioneerivana nüüd ja ka tulevikus.

Iiveldused

Ingver on edukas abimees seedetrakti hädade korral, viimasel ajal on seda katset läbiviidud topelt pimeuuringus, mis näitab et ingver ennetab tõhusalt transpordist tingitud iiveldusi, eriti merehaigust. Tegelikult on ingver kordi efektiivsem senini levinud retseptita iiveldusravimist Dramamine-st. Ingver vähendab kõiki merehaiguse sümptomeid nagu iiveldus, pearinglus, oskendamine, külm higi.

Lisaks on see ohutu ja efektiivne rasedusest tingitud iivelduste ja oksendamistele. Ingveri oksendamisvastane toime on olnud väga kasulik iivelduse ja oksendamise vastu raseduse ajal. Isegi kõige raskema vormi – hyperemesis gravidum seisundi ajal, mis reeglina nõuab haiglaravi. Ühes topelt pimeuuringus kus kasutati ingverit rasedatel naistel, kellel rasedust alla 20 nädala, selgus et 19 naisel 27st vähenesid oluliselt iiveldushood ja oksendamine. Erinevalt oksendamisvastastest ravimitest, mis võivad põhjustada tõsiseid sünnidefekte, on ingver igati looduslik ja turvaline kasutada. Selleks on vaja ainult pisikest annust, millest piisab täielikult.

Kuue topelt pimeuuringu juhuslikult valitud kontrollitud testide tulemusi analüüsides, milles kokku osales 675 osalejat ja mille tulemused avaldati 2005 aasta jaanuari ajakirjas Sünnitusabi ja Günekoloogia kinnitas, et ingver on tõhusaks leevendajaks raskekujulise iivelduse ja oksendamise vastu raseduse ajal. Ülevaade kinnitas ka seda, et ingveri kasutamisel puuduvad kahjulikud kõrvalmõjud tervisele ja rasedusele.

Korealased joovad ssaengang chad – mis tähendab lihtsalt viilutatud ingverijuure leotist, millele on lisatud kuuma vett, pruuni suhkrut või mett naturaalseks magustamiseks.

Põletikuvastane

Ingver sisaldab väga tugevaid põletikuvastaseid ühendeid, mida kutsutakse ingveroliks. Usutakse, et just need ained aitavad paljusid inimesi kes kannatavad osteaortroosi või reumatoidartriidihaigetel vähendada oluliselt valu ja parandada liikuvust, kui nad tarbivad regulaarselt ingverit. Viidi läbi kaks kliinilist uuringut patsientidega, kes reageerisid tavalistele ravimitele ja neile, kes ravimitele ei reageerinud. Arstid leidsid, et 75% reumatoidartriidi patsientidest ja 100% lihaste ebamugavustundega patsientidest said leevendust valule või tursetele.

Kasutades regulaarselt värsket ingverit oma toidus, võib abiks olla artriidi korral, seda näitab hiljuti avaldatud uuring ajakirjas Osteoartroos ja Kõhred. 12kuulises uuringust võttis osa 29 artriidi patsienti, kellel olid valud põlvedes. Uuringus osales 6 meest ja 23 naist, vanuses 45-85 aastat. Uuringus kasutati platseebo kontrollgruppi, tegemist oli topeltpime ja ristuva uuringuga. Patsiendid, kes enne said platseebot või ingverit vahetati kolme kuu pärast ära. Pärast poolt aastat väldanud uuringut pimeuuring katkestati ning 20 patsienti tahtsid jätkata veel pool aastat.

Esimese poolaasta lõpuks, kogesid need kes said ingverit oluliselt vähem valu ja takistusi liikumisel, kui need kes said platseebot. Valu liikumisel vähenes punktidelt 76,14-lt 41,00-ni, samas takistus oli vähenenud 73,47-tl 46,8-ni. Seevastu need, kes läksid ingverilt platseebole, nendel suurenes valu liikumisel kuni 82,20ni ja suurenes ka takistus kuni 80,80-ni algtasemest. Lõppfaasis, kus kõik patsiendid said ingverit, siis neil patsientidel, kes olid juba ingveri peal ja neil kes enne olid platseebo peal neil valu vähenes.

Osalejad ei märganud ainult valu vähenemist vaid ka vähenes põlvede paistetus ning hinnati olulist põletiku vähenemist neil, keda raviti ingveriga. Need, kes tarvitasid ingverit, neil vähenes keskmiselt põlve ümbermõõt 43,25 cm-lt 39,36 cm-ni ja seda ainult 12 nädalaga. Kui see grupp pandi teises faasis platseebo peale, kogesid nad taas põlve ümbermõõdu suurenemist. Samas teine grupp kes enne oli platseebo peal ja nüüd said ingverit, kogesid põlve ümbermõõdu vähenemist. Viimases faasis said mõlemad grupid ingverit, siis keskmine põlve ümbermõõt jätkas langemist ja jõudis kahes grupis madalaimale tasemele 38,78 cm ja 36,38 cm.

Köha ja külmetushaigused

Hiinas söövad inimesed “ingveri mune”, et leevendada köha ning röga tekkimist kopsudesse. Ingveri munad koosnevad munapudrust, millele on sisse riivitud tükike ingverit.

Valud

Menstruaalvalud – arstid, kes nägid suuremat pilti, soovitasid juba 1900 aastal USAs oma patsientidele menstruaalvalude korral kasutada ingverit, seda kasutatakse tänapäevalgi edukalt alternatiivmeditsiinis valude leevendamiseks.
Seljavalud – jaapanlased kasutavad ingverit edukalt traditsioonilises meditsiinis seljavalude leevendamiseks, mis on põhjustatud “lõksus” närvide poolt, seda seetõttu et see toimib edukalt anesteetikumina ja põletikuvastaselt.
Peavalud – India erinevates paikades kasutataise ingverit purustatud kujul, ingver hõõrutakse pastaks ning saadud pasta määritakse meelekohtadele, et leevendada peavalusid.