Aasia troopilistelt aladelt pärinev ingver on saavutanud populaarsuse tänaseks kogu maailmas. Ka meie poodides on teda nii köögivilja- kui ka maitseaineriiulitel. Parem on muidugi seda juurikat osta poest värskena, kuid pakike pulbrit võiks samuti kodus alati käepärast olla. Õhukindlalt hoituna säilib juurikas küllaltki hästi. Kui osta teda koju rohkem, võib teda ka sügavkülmutada, ingver säilib väga pikka aega. Hea on teda külmunult kooritult riivida toidusse, kuid tee valmistamiseks on mõttekas riivida koos koorega.

Ingveri toime aluseks on juures leiduvad parkiva maitsega eeterlikud õlid. Temas leidub ka hulk bioaktiivseid aineid, mineraalaineid ja vitamiine. Vitamiine sisaldab küll ainult värskelt kasutatav taim (juur). Kuivatamisel läheb tast enamik vitamiine kaduma.

Mineraalainetest on temas märkimisväärselt rauda, joodi, kaltsiumi, mangaani ja magneesiumi ning need säiluvad ka kuivatamisel. Kuna kogused, mida kasutame, on suhteliselt väikesed, siis nende panus organismi varustamisel mineraalainete ja vitamiinidega on üsna väike.

Kes talvel külmetushaiguste või külmatunde all kannatavad, leiavad ingverist suurt abi.

Raviks igat moodi

  • Kuum ingveritee kulub alati ära külmetushaiguste korral. Hellitavalt tunnistab Tiibeti meditsiin ingveri soojendavaks taimeks. Ja see on tõepoolest nii, sest ta annab energiat, tekitab külmetusel kohe sooja tunde, võtab ära palaviku jne.

    Teadlased on ammu tõestanud, et ingverijuure tee pidev joomine hävitab gripiviirused, stimuleerib organismi immuunsüsteemi. Ingver soodustab higistamist ja aitab seega organismist eemaldada kahjulikke aineid. Seega on ingverijuure tee asendamatu külmetushaigustel.

  • Soodsalt mõjub ingver seedimisele ja üldse soolte tegevusele. Ta paneb kiirelt liikuma seismajäänud toidujäägid, vähendades kahjulike ainete imendumist verre ja samas leevendab kõhukinnisust ja väldib puhitusi.

  • Ingver aitab ka oksendamise ja iivelduse vastu, kuulub isegi lennusõiduks mõeldud tablettide koostisesse. Ingverijuure närimine või sellest tee joomine aitab merehaiguse korral.

  • Lõõgastavalt mõjuvad ingverivannid, milleks tuleb enne ikkagi teha tõmmis ja seda valada vastavalt enesetundele vannivette.

  • Ingverijuur mõjub soodsalt südamele ja veresoonkonnale, langetab vererõhku ja alandab vere kolesteroolisisaldust. Ta aitab vältida südamelihaste infarkti ja veresoonte tromboosi.

  • Ingver on lõõgastava ja valu vaigistava toimega. Ingverijuur toob kergendust naistele menstruatsioonivalude korral, leevendab migreeni ja liigesepõletikku.

  • Koos võilillejuurega on arstid soovitanud juua ingveriteed (1:1) maksahaiguste korral. Krooniliste kopsuhaiguste, ka tuberkuloosi puhul on ingveritee omal kohal. Siin sobib juurele lisada liivateed vastavalt maitsele.

  • Paljudele inimestele, kes kannatavad sagedaste peavalude all, on abi olnud kuiva ingveripulbri sissevõtmisest (noaotsatäis koos sooja veega). Tugeva antioksüdandina on ingverijuurest abi ka vähi puhul.