Mis on insult?

Insult on järsku algav osaline ajutegevuse häire, mille põhjuseks on kahjustatud ajuosa verevoolu vähenemine või lakkamine, mis omakorda on tingitud kas aju toitva veresoone ahenemine või verehüüve või veresoone lõhkemine. Ilma hapniku ja toitaineteta võivad närvirakud mõne minuti jooksul hukkuda või tugevasti kahjustuda.

Insuldi sümptomid sõltuvad kahjustuse suurusest ja asukohast ning on seega erinevad. Iseloomulik on ühe kehapoole halvatus või tundehäire, samuti võib esineda neelamis-, tasakaalu-, kõne-ja nägemisprobleeme. Rasketel juhtudel esineb uimasus või teadvusekadu. Insulti läbielav inimene võib kaevata ka tugevat peavalu, pearinglust.

Raamatus Silmiavav insult kirjeldab neuroteadlane Jill Taylor oma isiklikku kogemust insulti läbi elades, kuidas ta ei suutnud ühtäkki meenutada, kuidas kasutada oma telefoni ja kuhu abi saamiseks helistada.

Insuldi korral on oluline kohene arstiabi, et vereringet parandada ja tüsistusi vältida. Olulisim on aga edasine ravi, mis on suunatud ennekõike insuldi tekkepõhjuste kõrvaldamisele.

Esmaabiks võib kasutada ka märja linaga patsiendi jahutamist ja külmakoti asetamist pea ümber. Oluline on patsiendiga rääkimine, rahustamine, vältida tuleks eredat valgust ja kõvasid helisid, arvestama peab sellega, et isegi kui patsient tundub olevat kontaktivõimetu, võib ta oma olukorrast aru saada ning olukorra selgitamine on seejuures ülimalt tähtis. Ülalmainitud raamatus Silmiavav Insult kirjeldab autor detailselt oma tundeid ja läbielamisi, mida ennekõike põhjustasidki ümbritsevate inimeste suhtumine ja häirivad keskkonnategurid.

Insuldi tekkepõhjused — lihtne vältida

80 % insuldijuhtumitest on seotud viie faktoriga, milleks on kõrge vererõhk, suitsetamine, liigne kõhurasv, ebatervislik toitumine ja vähene füüsiline aktiivsus

Neile lisanduvad diabeet, alkoholiga liialdamine, stress ja depressioon, südamehaigused ning teatavate rasvamolekulide olemasolu veres.

Nimetatud kümne teguriga seostub 90 protsenti kõigist insultidest. Olulisim insuldipõhjustaja oli kõrge vererõhk, mis on kolmandiku insultide põhjuseks. Normist kõrgem vererõhk tähendab 2,5 korda suuremat tõenäosust insuldiks.

Suitsetamine oli samuti oluline riskitõstja, seostudes iga viienda insuldiga. Suitsetajatel on insuldi esinemise tõenäosus mittesuitsetajatest kaks korda suurem.

Sageli ilmneb insult peale pikema stressiperioodi lahenemist, mistõttu tuleb stressorite tekkides sellest teadlik olla ja võtta kasutusele meetmeid nende lahustamiseks.

Mida teha insuldi ennetamiseks?

Valem on lihtne — tuleb järgida tervisliku toitumise reegleid, kontrollida oma igapäevast stressi (kasutades selleks näiteks joogat või meditatsioone), liikuda, hoida vererõhk kontrolli all.

On ka mõned igapäevased looduslikud ained, mis aitavad insulti vältida.

1) Mitmed uuringud näitavad, et juues 2-3 tassi musta või rohelist teed, on võimalik insuldiriski vähendada 21%

2) Omega-3 rasvhapped aitavad samuti ära hoida insuldi tekkinmist. Lihtne viis vajalikke rasvhappeid kätte saada, on süüa paar korda nädalas kala.

3) Kuigi ametlikud uuringud pole seda kinnitanud, on püstitatud rida hüpoteese, et küüslaugu regulaarne söömine aitab ära hoida kõrgvererõhutõbe.

4) Ginkgo bilobal (hõlmikpuul) n mitmeid mõjumehhanisme, mis aitavad samuti insulti ära hoida.

5) Ingver aitab vähendada kolesteroolitaset ja aitab parandada vereringet.

6) Porgandi söömine võib oluliselt vähendada insuldiriski. Harvardi uuring näitab, et naised, kes sõid viiel korral nädalas porgandit, esines 68% vähem insulti kui neil, kes sõid porgandit vähem kui kahel korral kuus. Nii et — sööge rohkem porgandeid!

7) Tufti ülikool ja Alabama ülikool uurisid spinati mõju insuldi ennetamisele, ning leidsid positiivseid tulemusi.

8) Pajukoor on looduslik aspiriin. Seega aspiriini võtmise asemel võib teha hoopis pajukooreteed. Aspiriini soovitatakse sageli manustada nn vere vedeldamiseks.

9) Mustikas ja ananass on samuti insulti ennetava toimega.

LOE KA: