Kalamaksaõli valmistatakse tursamaksast. Õli on helekollane, omapärase maitsega ja sisaldab A ning D2 vitamiini. Kalamaksaõli soovitatakse raseduse ja rinnaga toitmise ajal, rahhiidi ja kanapimeduse profülaktikaks lapseeas ning luude hõrenemise ja südamehaiguste ennetamiseks eakatele. Lisaks aitab kalamaksaõli välispidiselt leevendada psoriaasi ja ravida haavu.

Naturaalne kalamaksaõli on kolesteroolirikas ja kõrge vitamiinisisaldusega, seega tuleb kinni pidada pakendile märgitud päevastest annustest. Mõnikord on lisatud kalamaksaõlile ka E-vitamiini, mis aitab vältida küllastumatute rasvhapete oksüdeerumist. Samal põhjusel on soovitatav hoida kalamaksaõli tumedas klaaspudelis. Avatud pakendiga õli kasulikud omadused säilivad külmkapis hoiustamisel kuni seitse nädalat.

Kalaõli on oluline südamele

Kalaõli pressitakse erinevate kalade massist ning õli sisaldab peamise toimeainena Oomega-3 rasvhappeid. Kalaõli on oluline südamele ning aitab ennetada diabeeti ja südamehaiguseid ning alandada vererõhku. Lisaks parandavad Oomega-3 rasvhapped ajutegevust, aitavad depressiooni vastu ning ennetavad põletike teket. Erinevalt kalamaksaõlist puuduvad kalaõlis vitamiinid, kui neid pole tootesse spetsiaalselt lisatud.

Meie keha Oomega-3 rasvhappeid ise ei tooda, seega saab organism kasulikku rasva hankida vaid toidust või toidulisanditest. Taimetoitlased saavad kasutada vetikatest ja seemnetest toodetud preparaate võttes juurde tsinki, magneesiumi ja B6 vitamiini. Erinevalt kalamaksaõlist ei ole kalaõli puhul tavaliselt üledoseerimise ohtu, normaalseks päevaseks annuseks soovitatakse 500 kuni 1000 milligrammi, kuid arst võib määrata ka suurema annuse. Ettevaatusega peaks kalaõli preparaate kasutama verehüübimise probleemidega inimesed, samuti võiks jätta kuuri katki enne operatsiooni, sest Oomega-3 preparaatidel on verd vedeldav toime.

Jaga
Kommentaarid