Vastab Fertilitase erahaigla naistearst KRISTA VINKEL.

Kas menstruatsioonide vahel esinev valgevoolus viitab mõnele haigusele?

Voolus võib olla isegi tütarlastel enne esimest menstruatsiooni, kui munasarjad juba tööle hakkavad. Nii mõnedki tunnevad sellest muret, aga nähtus ei ole tavaliselt midagi ohtlikku, vaid täiesti normaalne. Voolus esineb vähemal või suuremal määral kõigil naistel ja isegi pärast klimakteeriumi.

Kõige puhtam periood on pärast menstruatsiooni lõppu, aga umbes nädala pärast võib hakata jälle erituma voolust, mis muutub venivaks, limaseks. Ka see peab nii olema, sest munasarjad hakkavad rohkem hormoone tootma, et munarakk saaks küpseda. Ovulatsiooni ehk munaraku väljumise ajal munasarjast, see periood kestab 10-12 päeva, muutub lima emakakaela ava ees vedelamaks, et spermatosoidil oleks kergem emakasse siseneda.

Tsüklilist vooluse vähenemist ja suurenemist ei toimu, kui naine võtab rasedusvastaseid tablette, millega ovulatsioon alla surutakse.

Miks mõnel naisel on valgevoolust ja menstruatsiooniverd palju, teisel vähe?

Nagu kogu organism, nii on erinev ka iga naise hormonaalne tase. Kogenud arst oskab sageli juba patsiendi välimuse ja käitumise järgi öelda, et sellel või tollel võib rohkesti vooluseid olla, sest tal on ilmselt enam östrogeene (naisele iseloomulikku kehaehitust ja soo-omadusi säilitav ning emakafunktsioone reguleeriv hormoon).

Need naised on tavaliselt pisut lopsakamad ja temperamentsemad ja valdavalt lõunamaa naised. Üks eripära lõuna- ja põhjamaa naiste vahel on veel: põhjamaalastel esineb kuumade hoogude, higistamise ja ettearvamatute meeleolumuutustega kliimaks, põhjuseks munasarjahormoonide, peamiselt östrogeenide tootmise lõpetamine. Lõunamaa naistel on üleminek menopausi kergem, sest nende organismi hormoonide sisaldus on teistsugune.

On avaldatud arvamust, et lõunamaalaste pikem viljakusaeg ja kergemad üleminekuaja vaevused on tingitud rohkesti naturaalseid östrogeene sisaldava soja ja sojaoa toodete söömisest lapseeast peale.

Meile kirjutanud naine ütleb, et peab vooluse ajal koguni suuri pesukaitseid kandma.

Kui naine suurenenud voolust kaebab, küsitleb arst alati, kas voolusega kaasneb kihelus, punetus, turse, ebameeldiv lõhn, urineerimishäired ja kas menstruatsiooni kestus on pikenenud või veri tükiliseks muutunud. Kui niisugused kaebused esinevad, tuleb naist uurida kas klamüüdiale, gonorröale või vajadusel ka urea-plasma ja mükoplasma mikroobidele.

Varem arvati, et nagu klamüüdia ning gonorröagi, levivad ka ureaplasmad ja mükoplasmad ainult sugulisel teel. Tänapäeval on kindlaks tehtud, et nii nagu pärmseen, on ka need mikroobid alati organismis olemas. Nii et see naine peaks end nimetatud haigustekitajatele kindlasti uurida laskma.

Tänapäeval seostatakse peaaegu kõiki tervisehäireid stressiga, kas ka naistehaigusi?

Kindlasti. Kui naine on tugev, karastunud, mitmekülgselt ja tervislikult toituv, ei ärrita teda organismis elutsevad mikroobid ega seened põrmugi. Kui ta on aga külmetunud, kurnatud, stressis ja ta mehel on veel eesnäärmepõletik, hakkavad paljunema nii oma organismi kui mehelt saadud mikroobid ja tekivad põletikud.

Mikroobe saab vastavate preparaatidega ajutiselt, isegi aastaks või paariks hävitada, aga kolme aasta pärast võivad need jälle paljunenud olla ja tupepõletik kallal. Sel puhul võib juhtuda, et naine süüdistab meest abielurikkumises, sest tema raviti ju terveks. Aga tegelik põhjus on ikka seesama: kui inimene on pingeseisundis, stressis, kasvab kohe ka haigusi tekitavate mikroobide arv, millest võib ring kujuneda.

Olen ravinud kahte teismelist tütarlast, kumbki ei olnud veel suguelu alustanud. Nad kaebasid alakõhuvalu ja saadeti munasarjakasvaja ohuga meie haiglasse. Ühel neist oli ureaplasmoos, teisel mükoplasmoos. Kui nad ravi läbi tegid, olid ka kõhuvalud kadunud. Siingi võis etendada põhjustaja osa suur koolipinge ja stress.

Kas ureaplasmad ja mükoplasmad mõjutavad kuidagi ka rasestumist?

Mikroobid vallandavad tupepõletiku, mistõttu võib spermatosoid tuppe sattudes liikumisvõime kaotada või siis juba rasestunud naisel raseduse katkemist põhjustada. Kui minu juurde tuleb vooluse kaebustega patsient, küsin ta käest, kas ta kasutab pesukaitset. Ükskõik, mida selle “imeliste” omaduste kohta ütleb reklaam, tekitab pesukaitse higistamist ja õhupuudust, mis soodustab voolust. Ka sagedase häbeme raseerimise tõttu väheneb tupe kaitse.

Vooluse leevendamiseks tuleks loobuda ka igasugustest lõhna- ja lisaaineid sisaldavatest seepidest ja kasutada vaid intiimpesugeeli. Isegi terava maitsega piprastel toitudel ja rohkel kohvijoomisel on negatiivne roll. Kui arst pole ohtrale voolusele muud põhjust leidnud, võib selleks olla ka aluspesu pesemine pesumasinas. Juba ammu on leitud, et isegi paljukordsel loputamisel jääb masinpesul pulbrit riietesse. Vähemalt aluspükse peaks pesema ja hoolikalt loputama käsitsi.

Kui suur osa on vooluse puhul healoomulistel kasvajatel polüübil ja müoomil?

Polüüp, mis tekib emakakaela põletiku tagajärjel, võib voolust suurendada, aga müoom neid sümptomeid ei põhjusta. Müoom tekib emakalihases ja on seotud suures osas menstruatsiooniga, mille kestus võib pikeneda, vereeritumine suureneda ja konsistents muutuda tükiliseks. Mõnikord avaldub see survetundes põiele ja alaseljavalus.

Halvaloomulise kasvaja seotus valgevoolusega?

Ei ole kuigi tõenäoline. Kui varematel aegadel teati, et kalduvus haigestuda ükskõik mis elundi vähki on mingil määral pärilik, siis tänapäeval on teada, et emakakaelavähk on põhjustatud papilloomiviirusest. Seda viirust kannavad edasi mehed, aga haigestuvad naised. Seetõttu on suurem oht emakakaelavähki haigestuda neil naistel, kes tihti partnereid vahetavad või kelle immuunvastupanu on nõrgenenud suitsetamisel, kellel sageli esineb suguhaigusi või tupepõletikke.

Emakakaela vähieelsete seisundite ja varajase emakakaelavähi avastamiseks emakakaelal teostatakse naistel sõeluuringu raames 2-3aastase vahega PAP test. Selle maailmas tunnustatud meetodiga avastatakse ja suudetakse seejärel täielikult välja ravida nii vähieelsed seisundid kui ka kõik muud naistehaigused. Peamist osa emakakaelavähi tekkes etendab papilloomiviirus, mille riskifaktorid on noorelt alanud suguelu, sage partnerite vahetus, genitaalherpese põdemine, suitsetamine ja abordid.

Kuidas mõjutab naise tervist rasestumisvastane emakasisene spiraal?

Spiraali (tänapäeval peamiselt vasest) efekt ongi organismi poolt kontrollitava kohaliku põletiku tekitamine emakas, et lootemuna seal pesastuda ei saaks. Ärritus võib mõnel naisel ka voolust suurendada. Aga juba aastaid on apteekides saada ka augulise hormoone sisaldava konteineriga hormoonspiraali Mirena. Augukeste kaudu emakasse eralduvad hormoonid avaldavad niisugust toimet, et rasedust ei teki. Hormoonspiraal on parim vahend ka väga valuliku ja vererohke menstruatsiooni leevendamisel ega tekita voolust.