Laste rasvumise puhul on oht, et see jätkub ka täiskasvanuna ning neil tekivad kroonilised haigused. Lisaks põhjustab see lastele ebavajalikke kannatusi nagu koolikiusamised ja madal enesehinnang.


Uuringud on näidanud, et 80 protsenti lastest, kes seitsmeaastaselt on ülekaalulised, on seda ka murdeeas. Murdeeas on ülekaalust vabanemine aga väga raske. Ja see, kes on ülekaaluline murdeeas, on väga tõenäoliselt täiskasvanuna rasvunud.


Rootsi Karolinska ülikoolihaigla pediaatriaprofessor Claude Marcus näeb sageli lapsi, kellel võib märgata metaboolset sündroomi ehk kõrget vererõhku, vererasvahäireid või insuliiniresistentsust. See põhjustab aga varast surma südame-veresoonkonna haigustesse. Ta on näinud ka seitsmeaastaseid, kel on veresoonte lupjumise eelstaadium ning teismelisi, kel on südamelihaste suurenemine. Paljudel rasvunud lastel esineb ka hormoonhäireid, mis võib tüdrukutel põhjustada enneaegset menstruatsiooni ning poistel rinnanäärmete kasvu.


Viimasel ajal on rasvunud laste arv suurenenud.


Oluline uurimisvaldkond on ema raseduseelne ning rasedusaegse kehakaalu mõju lapse rasvumisele. Teadlased arvavad, et looteperiood mängib suurt rolli hilisemas rasvumises. Samuti on seos lapse sünnikaalu, mis näitab loote toitumust ning hiljem tekkiva rasvumise vahel. Ema kehakaal tundub siin mõju avaldavat, sest lapse sünnikaal on mõjutatud ema rasedusaegsest kaalutõusust.


On teada, et rasedusaegne suur kaalutõus suurendab komplikatsioonide riski, kuid nüüd soovitatakse ülekaalulistel naistel enne rasestumist kaalust alla võtta, sest tervislik kehakaal juba enne rasedust mõjub positiivselt nii naise kui ka vastsündinud lapse tervisele.


Allikas: Forskning.se