Kas ka sul on aneemia? Söö neid 13 toitu, mille hulgas on üllataval kombel ka vana hea kartul

 (5)
Kas ka sul on aneemia? Söö neid 13 toitu, mille hulgas on üllataval kombel ka vana hea kartul
KartulidFoto: Martin Dremljuga

Rauda on vaja hemoglobiini tootmiseks, mis on proteiin, mille abil punased verelibled hapnikku mööda keha laiali kannavad. Kroonilist rauaaneemiat esineb väga sagedalt, kuid tihti on rauavaegus naistel ka ainult rasedusperioodil.

Õnneks on palju toiduaineid, mis rauda sisaldavad, sealhulgas näiteks kartul, mida millegipärast meie toidulaual järjest vähem väärtustatakse. Üks suur kartul sisaldab 3 milligrammi rauda. Täiskasvanud mees vajab päevas umbes 8 milligrammi rauda, naine aga lausa 18 milligrammi.

Järgnevad 13 toitu võiksid tingimata kuuluda iga rauavaeguses ja madala hemoglobiinitasemega inimese toidulauale.

1. Veisemaks

Ühes lõigus veisemaksas on rohkem kui 4 mg rauda, lisaks on veisemaksas palju proteiini ja A-, B- ja isegi D-vitamiini.

2. Valged oad

Pooles klaasis valgetes ubades on rohkem kui 3 mg rauda ja suur kogus kaaliumi, palju on valgetes ubades ka proteiini, kaltsiumi, B-vitamiini ja antioksüdante.

3.  Läätsed

Neis on sama palju rauda kui valgetes ubades, samuti on läätsedes palju kiudaineid, proteiini, B-vitamiini, magneesiumi ja tsinki.

4. Austrid

Kõigest kuues austris on 4 mg rauda, lisaks palju kaltsiumi ja proteiini.

Seotud lood:

5. Tume šokolaad

Jälle hea põhjus šokolaadi süüa — ühes väikeses tahvlis on 3,5 mg rauda.

6. Tuunikala

Ühes tuunikalakonservis on rohkem kui 2,5 mg rauda, lisaks kõvasti kaaliumi ja B-vitamiini ning veidi ka D-vitamiini.

7.  Kikerherned

Pooles klaasis kikerhernestes on 5 mg rauda ja palju ka mitmeid teisi mineraale ja ka kiudaineid.

8.  Tomatimahl

Klaasis tomatimahlas on 1 mg rauda, lisaks on tomatimahklas palju lükopeeni, mis on võimas antioksüdant, ning ka A-vitamiini ja mineraale.

9. Kartul

Kartul on meie toidulaual tõsiselt alahinnatud: peale selle, et üks suur kartul koos koorega sisaldab 3 mg rauda, on selles ka palju kaaliumi ning C- ja B vitamiini.

10. India pähklid

Paarisajas grammis india pähklites on pea 2 mg rauda. Nendes on ka vitamiine ja mineraale ning kasulikke monoküllastumata rasvhappeid.

11. Spinat

Ühes kausitäies spinatis on 6,5 mg rauda, lisaks palju kaltsiumi ja kaaliumi, C- ja K-vitamiini ning kiudaineid.

12. Rosinad

Ühes peotäies rosinates on pea 1 mg rauda, ka on rosinad hea kaaliumi ja B-vitamiini allikas.

13. Veiseliha

Ühes korralikus steigis on rohkem kui 3 mg rauda, lisaks palju tsinki, kaaliumi, mineraale ja B-12-vitamiini.

Allikas: About