Üheks selliseks hämmastavate omadustega antioksüdandiks on punaveinis leiduv Resveratrol.

Esmakordselt jõudis info Resveratroli kohta laiema üldsuseni, kui 1991 aastal telesaates „60 minutit" seostati seda prantslaste vähese haigestumisega veresoonkonna haigustesse mida hakati kutsuma „Prantsuse Paradoksiks".

Teistkordselt pöörati Resveratrolile tähelepanu peale 2008 aastal Sirtris Pharmatceuticals poolt tehtud uuringu avaldamist, kus ülekaalulistele rasvarikkal dieedil olevatele hiirtele manustati Resveratroli. Tulemuseks oli, et katseloomade tervislikud näitajad paranesid oluliselt: paranes luutihedus, füüsilise soorituse võimekus, koordinatsioon ja südametegevus. Vähenes vere kolesteroolisisaldus ning veresuhkru sisaldus. Katseloomadel ei täheldatud maksa rasvumist, mida toob kaasa rasvarikas dieet. Tähelepanu keskmesse tõusis fakt, et katseloomade eluiga pikenes 14% võrra.

Sellest meditsiiniuuringust võib teha hämmastava järelduse - ebatervislikke eluviise harrastades, kuid oma toidusedelile Resveratroli lisades, võib parandada oma füüsilist sooritusvõimet, kaitsta ennast veresoonkonna haiguste ja sellega kaasnevate tüsistuste eest ning aeglustada vananemisprotsessi.

Sirtris Pharmatceuticals asutaja Dr. David Sinclair avastas 1999 aastal tehtud uuringu käigus, et pärmirakud millel oli kõrge SIRT1 geenide tase, elasid 30% kauem kui tavaliselt. Biokeemik Konrad Howitz avastas, et SIRT1 geenide aktiveerjaks on Resveratol. Kui pärmirakke toideti Resveratroliga suurenes nende eluiga 70%.

Resveratroli potentsiaal on huvi äratanud isegi sellises suures ravimihiiglases nagu GlaxoSmithKline. 2008 aasta juunis omandas GlaxoSmithKline USA NASDAQ börsil noteeritud ettevõtte Sirtris Pharmaceuticals makstes ettevõtte eest 720 milj. USA dollarit.

Praeguseks on teadlaste seas üldlevinud seisukoht, et SIRT1 geenide aktiveerimine aeglustab vananemisprotsessi ja hoiab ära vananemisega seotud haigusi. Inimese vananedes SIRT1 geenide aktiivsus väheneb. Lisaks vananemisega seotud geenide aktiveerimisele on erinevate ülikoolide ja teadusasutuste poolt tehtud loomkatsete tulemused näidanud, et Resveratrol aeglustab, peatab või tal on profülaktiline mõju mõningate kindlat tüüpi vähkkasvajate tekkele ka: rinnavähk, emakakaela vähk., käärsoole vähk, söögitoru vähk, maksavähk, kopsuvähk, leukeemia, munasarja vähk, pankrease vähk, eesnäärme kasvaja, melanoom, mao- ja kilpnäärme vähk.

Resveratroli regulaarne tarbimine aitab vähendada riski haigestuda südame veresoonkonna haigustesse: väheneb südameinfarkti ja ajuinsuldi saamise risk, alaneb kolesterooli ja veresuhkru tase. Lisaks eelnimetatule on teadusuuringud näidanud, et Resveratrolist võib olla abi leevendamaks alkohoolse maksatsirroosi tulemusel tekkinud maksakahjustusi. Teadusuuringud on näidanud, et Resveratrol leevendab selliste vananemisega seotud haiguste kulgu nagu Parkinsoni ja Alzheimeri tõbi. Resveratrol kiirendab ainevahetust ning vereringlust ja vähendab söögiisu, mis teeb temast tõhusa dieedipreparaadi koos kehalise treeninguga.

Nagu juba eelpool mainitud on Resveratrol antioksüdatiivse polüfenoolina meile tuntud eelkõige kui punaveini komponent. Olenevalt punaveinist võib Resveratroli kogus ühes liitris veinis olla ca 2-7 mg. Seda on kindlasti liiga vähe, et Resveratroli mõju organismis esile tuleks. Liiga suure koguse veini joomine on aga tervisele kahjulik veinis leiduva alkoholi pärast.

Neile kes hoolivad oma tervisest võib soovitada igahommikust toidulisandina müüdavat Resveratrolitabletti. Üks 250 mg Resveratrolitablett võrdub 125 liitri punaveini potentsiaaliga.

Kvaliteetseid maailma tipptasemel Resveratrol toidulisandeid müüb Eesti ettevõte OÜ Profcorp kelle hallatavalt veebipoest www.profitbuy.eu on võimalik neid soovijatel tellida.

Tähelepanu! Tegemist on toidulisandiga. Toidulisandid ei asenda tervislikku ja mitmekesist toitumist ning kehalist aktiivsust.