Välised ärritajad

Dwecki sõnul ajavad kõige sagedamini jalgevahet sügelema just välised ärritajad, mis võib tähendada mitmeid erinevaid asju, mille seas ka näiteks spetsiaalsed puhastuslapid, seep või hoopis mullivannis käimine. Soovitame sul vältida tugevalt lõhnastatud toodete (näiteks vannipommide) kasutamist ja jääda lõhnastamata õrnatoimeliste toodete juurde, kui pesed parasjagu oma jalgevahet.

Üks suur süüdlane võib olla ka raseerimine, mis ajab jalgevahe kihelema ehk kui tunned, et see võibki olla põhjuseks, muuda viisi, kuidas sealt piirkonnast karvu eemaldada. Näiteks, kui muidu eelistasid raseerimist, siis nüüd proovi vahatamist.

Probleemiks võib olla ka allergiline reaktsioon mõndade kangaste vastu (näiteks lateks). Kui su jalgevahe sügeleb pärast kondoomiga kaitstud vahekorda, kontrolli, milliseid materjale kondoomi valmistamiseks on kasutatud. Kui üks neist on lateks, proovi tooteid, mis seda ei sisalda.

Põletik

Üks sageli esinevaid suguhaigusi, mis põhjustab sügelust, on kindlasti tupeseen, millega kaasneb ka valge eritis ja punetus. Sel juhul tasuks pöörduda arsti juurde, kes oskab sind kindlasti aidata.

Sügelisi võivad põhjustada ka täid, aga sel juhul on sügelus eriti tugev. Kui oma jalgevahet uurid, vaata, kas leiad sealt pisikesi musti täpikesi, mis lähemal vaatlusel liiguvad. Kui jah, siis siin peitubki sinu probleem.

Nahahaigused

Nahahaigusi esineb harvemini, aga see ei tähenda, et neid ei olegi olemas. Ekseem ja psoriaas võivad ka jalgevahet mõjutada ja seal sügelust põhjustada. Günekoloog või nahaarst saavad seda dignoosida ja ravivõimaluse välja pakkuda ehk broneeri kohe aeg ja haara taas olukorra üle kontroll.

Allikas: Cosmopolitan