1. Sa ärkad hommikuti väsimustundega.
2. Oled kaotanud huvi elu vastu.
3. Vihkad oma tööd.
4. Sinu arvates ei kaalu mingisugunegi raha üle pidevat närvipinget.
5. Oled muutunud ükskõikseks oma lähedaste vastu.

Kui oled kolmega viiest punktist nõus, siis on aeg meetmed kasutusse võtta. Sind ähvardab läbipõlemise sündroom.

Sädemest süttib leek

Mis see siis selline on? Ülekoormatus tööga? Väärika tasu puudumine? Ebaõiglane suhtumine? Haigused ja probleemid perekonnas? Vastus on lihtne: kõik see kokku ja lisaks palju muudki. Ometi on olemas kaks põhitunnust: suured füüsilised ja intellektuaalsed koormused ning emotsionaalse tühjuse tunne pärast kauakestvat stressi.

Kindlasti on töö, kus me veedame suurema osa oma elust, mitte üksnes eneserealiseerimise viis, ametialase tõusu ja suhtlemise koht, vaid ka pingeallikas — nii emotsionaalses kui ka füüsilises mõttes. Eriti märgatav oli see 2008.aasta kriisi järel, kus paljud asutused vähendasid oma töötajate arvu ning sama töö jagati sama palga eest nende vahel, kes tööle jäid. Motiveeriti aga seda järgmiselt: parem palju tööd, kui töötu olla. Seega pandi inimesed valiku ette, kas vallandamine või töömahu suurendamine. Nii suurenes koormus peaaegu kõikidel. Ning need, kes olid harjunud suhtuma oma tööülesannetesse vastutustundlikult, tundsid äkki, et ei suuda enam jätkata samas vaimus ilma tervist ja hingelist tasakaalu kahjustamata.

Märgates aga, et olukord on järjest keerulisemaks muutumas, asutakse veelgi rohkem pingutama. Stress süveneb ning ühel hetkel on inimene täielikult välja kurnatud.

Armastuse lõke

Paraku ei ilmne probleem mitte ainult tööalaselt. Teiseks põhjuseks on perekond, kus läbipõlemise sündroomi võivad esile kutsuda rahamured, probleemid lastega ning raskeid kroonilisi haigusi põdevate sugulastega. Ning kui inimene ei püüagi midagi muuta, siis aja jooksul annab jõuetus end aina teravamini tunda. See aga kajastub päris kindlasti tervisel, tööl ja isiklikus elus.

Kustutame leegi

Mida siis ette võtta, kui oht endast teada annab? Esimene samm on sul juba astutud, kui mõistsid ja tundsid, et probleem on olemas. Nüüd jääb vaid üle leida viis, kuidas saada tagasi oma hingeline tasakaal ja elurõõm.
Sinu ees on kontrollitud võtete arsenal, millede hulgast võid valida. Parem oleks aga kasutada kõike kompleksselt.

Hinda iseennast! Pea meeles, et asetades teiste inimeste huvid enda omadest kõrgemale, kipud sa unustama oma isiklikke vajadusi. Ütlus: „Armasta oma ligimest…“ jätkub sama oluliste sõnadega: “ … nagu iseennast“. Seega tasuks eelkõige mõelda iseenda harmoonia peale, seejärel aga aidata teisi.

Ära püüdle täiuslikkuse poole.
Isegi kui oled lapsepõlvest saadik harjunud olema eeskujuks — parimaks õpilaseks, üliõpilaseks, töötajaks — oled end kindlasti juba tõestanud. Nüüd on ehk aega veidi loorberitel puhata.

Ära haara enda peale liigset. Kui sinu õlgadele püütakse panna täiendavaid kohustusi, mõtle enne hästi järele, kui nõustud. Ja ära karda öelda „ei“, kui sa nii tunned.

Usalda oma kolleege. Veendumus, et oled asendamatu, on otsetee läbipõlemise suunas. Usalda osa kohustusi teistele. Küll näed, nad saavad hakkama.

Hoia ennast. Pööra tähelepanu tervislikele eluviisidele — maga korralikult, jaluta, vali õige toit. Kuid tee seda kõike ilma fanatismita — ära keeldu isuäratavast magusast saiakesest. Pea meeles: kui ei tohi, aga nii väga tahaks, siis võib ikka.

Õpi lõdvestuma. Heaks võtteks on hingamisvõimlemine. Hinga aeglaselt, sügavalt, kõhu kaudu: sissehingamisel peab diafragma alla laskuma, väljahingamisel — tõusma. Tee kümme sissehingamist, kusjuures nii, et iga korraga muutuksid need harvemaks. Korda harjutust mõned korrad.

Leia toetusgrupp.
Suhtle rohkem sõprade ja tuttavatega, kellega võid rääkida oma probleemidest või kellelt nõu küsida. Teadmine, et sa ei ole üksi, et on inimesi, kes on valmis sind aitama, annab elu kõige raskematel hetkedel jõudu juurde,
Otsi alternatiivi. Isegi kui sa praegu ei saa lahkuda ennast ammendanud ametist, otsi internetist töökuulutusi. Lihvi oma CV-d. Peamine — asu tegutsema samm-sammult. Ning peagi tunned taas, et olukord on sul kontrolli all ja ees on ootamas midagi positiivset.