"Kui inimesed eiravad häda, võib neil tekkida kõhukinnisus," tõdes ka gastroenteroloog dr Sarina Pasricha portaalis Fatherly. "Pärasooles asuvad närvid võivad kahjustuda ja seal asuvale väljaheitele valesti reageerida. Näiteks su aju ei saa enam õiget infot kätte ja saadab vale käskluse."

Mis sellest siis hullu on?

Kõhukinnisus mõjutab miljoneid inimesi ning võib areneda edasi ebamugavast täiskõhutundest ja gaasidest. Tahkem väljaheide ja kehvemini toimivad lihased põhjustavad sageli seda, et inimesed pressivad potil istudes kõvemini, mis võivad päraku ümber asuvaid veresooni kahjustada, mille tagajärjel tekivad hemorroidid. Need aga sügelevad, põhjustavad valutunnet ja võivad lõppeda sellega, et märkad ühel hetkel väljaheites või vetsupaberil verd. Alternatiivne tagajärg võib olla ka kudede rebenemine ehk anaalfissuuri ehk pärakulõhe tekkimine.

Väga haruldane juhus on ka see, et väljaheidet koguneb su soolestikku nii palju, et su keha ei ole enam võimeline seda välja suruma. See lõppeb tavaliselt valude ja oksendamisega ning lõppkokkuvõttes EMOsse sattumisega.

Nii šokeerivad, kui need riskid ka pole, üks sagedasemaid riske on hoopis alatundlikkus ehk su soolestik hakkab nõudma suuremas koguses väljaheidet enne, kui käsib sul hädale minna. See võib muuta naistel ka urineerimise ja seksi ebameeldivamaks.

Kuidas käituda?

Kui vahel ei ole lihtsalt võimalik kohe hädale minna, siis ära muretse. Nende tagajärgedega riskid vaid siis, kui selline käitumine muutub sagedaseks. Seega, proovi ikka minna vetsu siis, kui häda on, mitte lükata seda kaugesse tulevikku!