Käed määrduvad sagedasti, mistõttu tuleb neid ka tihti pesta. Käed vajavad pesu enne näopesemist, pärast tööd, enne sööki, pärast käimla kasutamist ja igasuguse muu määrdumise korral.

Kui majas on väikesi lapsi ja tuleb teha rohkesti majapidamistöid, saavad käed märjaks mitukümmend korda päevas. Lisaks toimivad kätele nahka ärritavad puhastusvahendid, liiga soojad ja väga kuiva õhuga toad ning talvekülm õues. Kõige selle tagajärjel kaotab nahk kaitsva rasu, muutub kuivaks ja karedaks, võivad tekkida lõhed, küüned murduvad kergemini.

Õige kreemitamine kaitseb ja ravib

Vee ja kemikaalidega (pesupulbrid, nõude- ja aknapesuvahendid) töötades tõmmake kätte puuvillased kindad ning nende peale veel kummikindad. Vahel võib abi olla ka kummist sõrmekaitsetest – näiteks kartuleid koorides.

Kui käed saavad märjaks, kuivatage neid korralikult ja seejärel kreemitage.

Kasutage, eriti talvel, rasvarikast pehmendavat kätekreemi. Kreemitage mitu korda päevas, viimane kord enne magamaheitmist. Külma ilmaga välja minnes ei sobi vett sisaldavad kreemid ja ihupiimad, kus rasvasisaldus on madal. Hästikreemitatud nahk talub nahka ärritavaid aineid ja külma paremini.

Jaheda ilmaga kandke sõrmkindaid, külma ilmaga aga villaseid või sooja voodriga nahkkindaid.

Käekellad ja tihedalt rannet ümbritsevad võrud pole külmaga soovitatavad, kuna takistavad verevarustust.

Kui käed punetavad, pakub ajutist leevendust see, kui asetate nad mõneks minutiks leigesse vette, kuhu on lisatud veidi booraksit.

Ent kui käenahk on juba lõhenenud, kreemitage käsi rasvarikka kreemiga, A-vitamiini õlilahusega või taimeõliga, millele on lisatud tilk A-vitamiini. Peale tõmmake puuvillased kindad. Sellise raviga paranevad lõhed mõne päevaga.

Massaaž ja võimlemine külmetavatele kätele

Kui käed on sageli külmad, viitab see verevarustuse häiretele. Võiksite pidada nõu perearstiga. Mõnigi kord on abi käevannidest, enesemassaažist ja sõrmede harjutustest.

Käevannide korral olgu vee temperatuur 36–37 kraadi piires. Hoidke käsi vees 8–10 minutit. Siis kuivatage ja kreemitage. Seejärel maseerige käsi 5–7 minutit.

Hoidke masseeritav käsi vabalt laual ning tehke teise käe sõrmede ja labakäega rahulikke silitavaid liigutusi igale sõrmele, labakäele, küünarvarrele ja õlavarrele, suunaga sõrmeotstest südame poole. Iga liigutust korrake 5-7 korda. Võimalusel tehke seda vähemalt kaks korda päevas. Lisaks tehke sõrmede harjutusi.

Harjutusi sõrmedele

- Käsi on vabalt laual, peopesa allapoole. Eemaldage ja lähendage sõrmi aeglaselt üksteisele. 

- Pange pöial järjest iga sõrmeotsa vastu. Kätt lauale toetades tehke iga sõrmega ükshaaval koputusliigutusi. 

- Suruge käsi tugevalt rusikasse ja seejärel sirutage sõrmed järsku välja.

- Asetage kahe käe sõrmed vaheliti. Tehke pöialdega ühes ja teises suunas ringitaolisi liigutusi. 

- Raputage käsi vahetevahel veidi.

Küünte iluravi

Kunstküüned võivad panna külmal ajal näpud valutama. Kuiva nahaga inimestel tekivad küünte juures olevatel nahaservadel valulikud kidakesed. Neid ei tohi rebida – hakkavad veritsema. Lõigake ettevaatlikult kääridega.

Mida teha küüntele ulatuvate nahaservadega? Pärast lühiajalist seebiveevanni ning nahaservade õlitamist lükake ettevaatlikult spetsiaalse maniküüriinstrumendi abil nahake tagasi. Nahaserva lõikamist ei soovita.

Meeldivad on läikivad, kergelt roosakad küüned. Kui selliseid ei ole, tuleb appi küünelakk. Heleda lakiga näivad küüned suuremad, tumeda lakiga kitsamad. Sageda lakkimisega kaotavad küüned kahjuks oma loomuliku läike.

Kes oma küüntega rahul pole, võib lasta panna ka kunstküüned. Nende laialdast kasutamist arstina siiski ei soovita.

Kasvueas noortel takistavad kunstküüned küünte normaalset arengut. Kunstküüsi ei tohi panna ka mõningate haiguste korral: küüneseen, küünevallipõletik, sõrme trauma, sõrmeliigese põletik jm.

Akrüülküünte korral võivad oma küüned pakitseda, sest akrüül kivistub ja avaldab küünele survet. Külmaga võivad sõrmed valutada, sest küünetipp on elutu. Eriti reageerivad temperatuurikõikumistele geelküüned.

Võib esineda ka allergiat akrüüli, kangaliimi või geeli suhtes, isegi küünetolmu suhtes.