Tavaliselt avaldub atoopiline dermatiit lapsepõlves ja enamjaolt juba imiku või väikelapseeas. Olenevalt vanusest on nahalööbe iseloom erinev: vanemaks saades muudab lööve oma asukohta.

Imikutel ilmub lööve esmalt näole. Põsed on punased ja karedad, neil võivad tekkida vesivillid, mis purunedes kattuvad koorikuga. Lööve laieneb otsmikule ning võib laieneda ka rindkerele ja sümmeetriliselt jäsemete sirutuspindadele, suurte liigeste piirkonda ja nahavoltidesse. Kuna lööbega kaasneb nahasügelus, on häiritud ka laste uni.

Lapse kasvades paikneb lööve liigeste painutuspindadel, kaelal, randmetel ja säärtel. Atoopiat põdevatel lastel võib nahk silmade ümber lillakashallika varjundiga olla, silmalaud võivad punetada ja ketendada.

Nahk on väga kuiv

Nooruki- ja täiskasvanueas sarnaneb haiguspilt lapseea atoopilise dermatiidiga, kusjuures lööve on enamasti rohkem lokaliseerunud ja vähem sümmeetriline. Kõige tavalisemad haiguspiirkonnad on nägu ja suurte liigeste painutusküljed, ka kaelapiirkonnas. Näole võib tekkida turse ja silmade alla iseloomulik nahavolt. Nahk on tavaliselt väga kuiv. Täiskasvanutel esineb tihti ka käteekseem.

Vanusest olenemata on atoopilisel nahal kolm tunnust: kuivus, sügelemine ja haigushoo sage kordumine perioodiliste ägenemiste ja paranemistega. Atoopikute ägedamad haigushood jäävad enamasti sügis-talvisele perioodile, suviti on haiguse kulg leebem.

Põhjused teadmata

Vaatamata tõhusatele teadusuuringutele pole atoopilise dermatiidi tekkepõhjused käesoleva ajani lõplikult välja selgitatud. Oluline osa on pärilikkusel. Seetõttu pole võimalik ka haiguse tervistav ravi, küll aga on võimalik sümptomeid pikaks ajaks leevendada. Atoopilist dermatiiti ei saa täielikult välja ravida, see kestab ägenemiste ja taandumistega aastaid, kuid erinevaid meetodeid kombineerides on võimalik vaevused kontrolli all hoida.

Mida kiiremini suudetakse lööve kontrolli alla saada ja mida pikemad on lööbevabad perioodid, seda parem on prognoos. Atoopilise dermatiidi teeb kindlaks ja ravi määrab nahahaiguste arst või allergoloog, kes teeb ka testid, millega võivad selguda põhjusallergeenid.

Nahahooldus on ülioluline

Atoopilise dermatiidi ravis on oluline regulaarne nahahooldus ja pehmendavate-niisutavate kreemide kasutamine. See vähendab naha kuivust, ärritust ja sügelust. Õnneks on apteekides hooldavate kreemide valik üha laiem, seega igaüks leiab endale kindlasti sobiva kreemi.

Täiskasvanud, kellel on diagnoositud atoopiline dermatiit, peaksid kindlasti kõik nahahooldusvahendid valima nii, et need aitaksid niisutada ja ei ärritaks nahka. Hea, kui tooted oleksid säilitus- ja lõhnaainetevabad ning välja töötatud nõnda, et need sisaldaksid vähe koostisaineid, minimeerides allergia- ja ärrituse riski ja sobiksid seetõttu eelkõige just väga tundlikule nahale. Kui nahapõletik on ägenenud, on vajalik kasutada ka põletikku alandavaid ravikreeme.

Atoopilise dermatiidi korral on oluline järgida mitmeid reegleid:

  • riietuses eelistada puuvillaseid materjale villasele ja sünteetilisele
  • lapse vannivesi võiks olla pehmendatud (õlivannid)
  • vältida kuuma vannivett, liiga sagedast vannis või duši all käimist, kareda rätikuga kuivatamist ning pikaajalisi veeprotseduure
  • vajalik on vältida kuuma keskkonda (higistamine soodustab haiguse ägenemist), tubakasuitsust ruumi, traumasid, negatiivseid emotsioone ja stressi, kokkupuudet allergeenide ja ärrititega (desinfitseerivad vahendid, seebid, pesupulbrid jms)
  • mõistlik on loobuda toitudest, mis sisaldavad teadaolevaid toiduallergeene
  • tuleb välja ravida kõik põletikukolded
  • nahahoolduseks kasutada niisutavaid ja pehmendavaid kreeme, vajaduse korral ka arsti määratud põletikuvastaseid salve/kreeme.