Kuigi bergamott on Lõuna-Aasia päritolu, pärineb 80% bergamotitoodangust Itaaliast. Nüüdseks on istandused koondunud Calabria piirkonda ning Bergamo linnast on tuletatud puu praegune nimi. Nii ei maksa imestada, et bergamoti kolesterooli alandav toime avastati just Itaalia teadlaste poolt.

Uuringud kinnitavad bergamotiekstrakti mõju

Kolesterool on maksategevuse kõrvalprodukt ning mõõdukas koguses ei ole see kehale probleemiks. Kui keha hakkab aga tootma liiga palju kolesterooli, suureneb südamehaiguste ning infarktioht.

Praeguseks on läbi viidud kaks eraldiseisvat uurimust, kus mõlemas leidis kinnitust bergamoti mõju nn halva kolesterooli alandamisel. Esimeses neist võtsid 77 patsienti kuu aja jooksul iga päev 1000mg bergamotiekstrakti ning nende kolesteroolitase langes 278mg/dl pealt 191mg/dl peale. Lisaks leidsid teadlased, et bergamotiekstrakti abil saab vähendada patsientide poolt kasutatavate ravimite doosi, ilma et tulemus kannataks. Teises uuringus osales 82 inimest. Kolmekümne päeva pärast oli nende halva kolesterooli tase vähenenud keskmiselt 42%, hea kolesterooli tase oli aga tõusnud 38%.

Selline toime tuleneb bergamotis sisalduvatest flavonoididest. Tavapäraselt soovitatakse südamehaiguse ohuga inimestel teha korda oma toidusedel ning treenida mõõdukalt. Kui need meetodid ei aita, siis kirjutatakse välja statiinidel põhinevad ravimid. Statiinid takistavad halba kolesterooli sünteesivate ensüümide tegevust.

Samas on statiinidel mitmeid kõrvalmõjusid ning need võivad vähendada organismile olulise Q10 ehk ukibinooni hulka. Seega väheneb keha energiatase ja antioksüdantide varud. Statiinide kõrvalnähtudena võivad esineda diabeet, mäluhäired, väsimus, lihasvalu, iiveldus ning isegi südamerikked.

Miks eelistada bergamotiekstrakti?

Bergamotis sisalduvad polüfenoolid ei häiri ukibinooni sünteesi ega tekita kõrvalnähte. Lisaks halva kolesterooli vähendamisele tõstavad bergamotis sisalduvad flavonoidid hea kolesterooli taset ning kaitsevad vabade radikaalide eest ka südame-veresoonkonna endoteeli. Nii alaneb vererõhk ja veresooned muutuvad tugevamaks. Bergamoti kasutajad väidavad ka, et suureneb energiatase ja alaneb kaal.