Kliinik 32 esteetilise hambaravi spetsialist dr. Martin Martma sõnul varitseb happeliste söökide ja jookide tarbimisel hambaid mitu suurt ohtu. „Üldiselt teatakse, et happelised toidud ja joogid hammastele halvasti mõjuvad. Paljud lähevad seega kohe pärast söömist-joomist hambaid pesema. See on aga tegelikult lihtsaim viis oma hambad läbi kulutada ja nendest ilma jääda,” nentis dr. Martma.

Happelised toidud ja joogid põhjustavad suus happerünnakut, mis söövitab hambavaapa ja muudab selle pehmeks — kui hambapinda sellise tugeva happesöövituse järel hõõrutakse, eemaldub pehmenenud hambavaap. Tulemuseks on kahjustunud hambaemail, emaili alt hakkab läbi kumama hambadentiin. Dentiin on hamba seesmine ja pehmem kude, mis on äärmiselt tundlik. Happesöövituse üks esimesi tundemärke ongi hammaste tundlikuks muutumine, mis tekib siis, kui hape on jõudnud läbi söövitada hambavaaba ning jõuab dentiini juurde. Muide, kuna dentiin on kollaka värvusega, näivad ka hambad tumedamad. Kui hammaste kõvem osa on pealt ära kulunud, siis pehme sisemine osa kaob tunduvalt kiiremini — dentiin kulub 9 korda kiiremini kui email.

Happelistest söökidest ja jookidest ei tule seetõttu loobuda, ent happeline keskkond suus tuleb kohe neutraliseerida. „Kõige parem viis selleks on loputada suud veega. Samuti aitab ksülitoliga närimiskummi närimine. Kindlasti ei tohi kohe hambaid harjata asuma — hambavaap on siis veel pehme ning võib tekkida happelise ja mehaanilise kulumise kombineeritud kahjustus. Pärast igat söömist, näksimist või magusate jookide tarbimist tuleb oodata vähemalt 30 minutit enne hammaste pesemist,” rääkis dr. Martma.

Dr. Martma lisas, et kindlasti ei tohiks happelisi jooke suus loksutada ega happelisi toite, näiteks tsitrusevilju lutsutada. „See tekitab hammastele happevanni,” märkis ta. „Oma töös näen paraku palju, et tihti happelisi jooke ja toite tarbides ei võta hammaste hävimine kaua. See ohustab ka noori inimesi, 20ndates ja 30ndates eluaastates patsiente on selle murega palju. Kes joob palju energiajooke, kes koolajooke, kes lutsutab sidrunit, kes sööb pärast õhtust hammaste pesu õuna. Hambad kuluvad kiiresti ning nende taastamine on väga pikk ja keeruline protsess.” Ennetada on lihtsam kui ravida. Inimene pole kobras, et hambad ise tagasi kasvavad! Vaata videost, mis juhtub, kui hambaid happeliste söökide ja jookidega kostitada:

Tee ka test, milline hammaste kulutaja sa oled!