Kas nahal on probleem või on meil probleem oma nahaga? “Üldiselt mõistetakse probleemse naha all rasust, vistrikulist nahka, mis on muutunud või muutumas akneliseks, põletikuliseks,” selgitab kosmeetik Pille Mirme-Moosaar. Tõsi, probleeme tekitavad ju ka näiteks allergiline või kuperoosne nahk, sest nendegi eest hoolitsemisel võib muresid tekkida.

“Rasust nahka esineb väga palju,” tunnistab kosmeetik. Puberteedieas on see justkui normaalne, et rasust nahka ja vinne-punne on rohkem. Kuid paraku ei kasva inimene sellisest nahatüübist sugugi alati aastatega välja. Vistrikulist, komedoonidega nahka ja aknet võib olla ka täiskasvanueas.
Loe Kodutohtrist aprillis:
* Allergia – tunne oma tundlikkust

* Magamispoosid paarisuhtes

* Lihtne stressitõrje – igal ajal, igas kohas

* Partneri haigus paneb suhte proovile

* Kõhumürgel kontrolli alla

* Mida sinu geenid sulle räägivad?

* Magades saledaks

* Talvest kosumise menüü

* Praktiliste soovitustega jalatähestik

* Lapse kuulmise areng ja pudikeel

* Miks veresuhkur kõigub?

Tavapärasest tundlikum

Põhjus on selles, et ülemäärase rasutootmise taga on rasunäärmete retseptorite tundlikkus meeshormooni testosterooni suhtes (mida leidub nii meeste kui ka naiste organismis). “On loomulik, et nahk muutub ebapuhtaks just teismeliseeas, kui hormoonid möllama hakkavad,” ütleb Pille Mirme-Moosaar. Kuid paljusid vaevavad vistrikud ja akne veel aasta(kümne)id pärast puberteeti. Küsimus pole mitte meeshormooni rohkuses — inimestel, kellele probleemne nahk hilisemas elus muret tekitab, ei kinnita hormoontestid enamasti hormoonide taseme tõusu. “Nende naharetseptorid on lihtsalt tundlikumad testosterooni suhtes üldse.”

Tõsi, elu mõningatel perioodidel, mil toimuvad suuremad hormonaalsed kõikumised, avalduvad nahaprobleemid ägedamas vormis kui tavaliselt. Nimelt sellepärast võivad naistel ilmuda nahale vinnid-punnid just enne menstruatsiooni. Hormonaalsete muutuste tõttu organismis võivad nad sel ajal olla tundlikumad testosterooni suhtes, mis võib vallandada aknet.

Pidev pahandus nahapinnal

Tundlikkus testosterooni suhtes paneb naha rasunäärmed rohkem rasu tootma, mille tagajärg on see, et naha pindmiste rakkude eemaldumine nahapinnalt on raskendatud: nad justkui kleepuvad kinni. See omakorda ummistab kergemini poore, rasunäärmeid ja karvanääpse. Ülemäärase rasu- ja rakukihi all paljunevad bakterid, põhjustades komedoone, vistrikke ja põletikku. “Kui ummistus tekib rasunäärme tippu, on seda veel suhteliselt kerge välja puhastada ja eemaldada,” ütleb kosmeetik. “Aga tihti võivad ummistused koguneda rasunäärme kanali alumisse ossa. Siis tekivad nn kinnised poorid, nahaalune rasukogum, mida on raske välja saada ilma ümbritsevaid kudesid kahjustamata.” Nii on bakteritel hea paljuneda, sarvkihti läbides tekib põletik ja kannatada saavad kõik nahakihid. Vistrikud liituvad omavahel ja põletik võib haarata mitut rasunääret. Väga põletikulise ja probleemse naha aitamiseks ei pruugi piisata isegi kosmeetilisest hooldusest, vaid vaja võib minna ka medikamentoosset ravi.

Vinnid-punnid ja põletikud jätavad nahale jälje ka pärast tervenemist. “Pidev põletikuseisund ja rasu tootmine n-ö venitavad poorid välja, rasunäärmed sarvestuvad ja nahapind on kaetud laienenud pooridega,” kirjeldab Pille Mirme-Moosaar peamist muret, mille all probleemne nahk kannatab.

Kuidas probleemset nahka hooldada ja milliseid vahendeid selleks kasutada, loe juba Kodutohtri aprillinumbrist.