Kui väsimus ei taha kuidagi taanduda, muudab see kogu elu raskeks. Sellisel juhul on vaja selgitada välja väsimuse põhjus, sest sageli piisab väikesest elumuutusest ning oled taas ärksam. Pane kirja, kuidas väsimuse osas tunned 3 nädala jooksul kui oled:

- maganud rohkem
- olnud vähem stressis
- söönud vähem kiireid süsivesikuid
- joonud rohkem vett
- vähendanud tunduvalt alkoholi ja kofeiini sisaldavate jookide tarbimist

Kas probleem püsib? Siis võib väsimuse põhjuseks olla üks järgnevatest asjadest:

1. Uneapnoe

Iga teine naine puutub öö jooksul kokku hingamisseisakuga. Uneapnoe riski suurendab ülekaal. Rootsis tehtud uuring näitas, et 19 protsendil ülekaalulisel on uneapnoe, normaalkaalulistel vaid 0,1 protsendil. Haigestumise riski vähendab kaalu langetamine, suitsetamisest loobumine ning alkoholitarbimise minimeerimine.

2. Rauapuudus

Keskendusmiraskused, meeleolukõikumised, halb mälu, jumetu nahk ning pidev väsimus. Need on rauapuuduse tavalisemad sümptomid. Naisi, kes enese teadmata selle all kannatavad, on palju. Lihtne vereproov annab kahtlustele vastuse.

3. Depressioon

SAD ehk seasonal affective disorder / aastaaegadest sõltuv meeleoluhäire, on seotud melatoniini ning seratoniini tootmise häirega pimedamatel aastaaegadel. Abiks on viibimine väljas, päevavalguses nii palju kui võimalik.

4. Vitamiinipuudus

Sööd liiga vähe liha, sul on vererohke menstruatsioon või on seedeprobleemid? Sellisel juhul suureneb B12-vitamiinipuuduse risk. Analüüsi oma toitumist, tarbi loomseid valke ning piimatooteid. Vereproov näitab ka seda, kas sul on B12 vitamiini puudus. Väsimust võib põhjustada ka D-vitamiini puudus, eriti päikesevaestel kuudel.

5. Krooniline väsimus

Mõned eksperdid leiavad, et krooniline väsimus on füüsiline haigus, teised, et sellele on psühholoogilsed põhjused. Haigus võib olla põhjustatud ka immuunsüsteemi häiretest või viirusest. Pikaajaline haiguslik väsimus, halvenenud lühimälu, kurguvalu, valusad lümfisõlmed, liigesevalu, lihasvalu või üldine haige enesetunne pingutuse järel tähendab, et peaksid pöörduma arsti poole.

6. Diabeet

Tunned sageli janu, käid palju pissil ning võtad kaalus juurde või alla? See võib olla diabeet, mis on ka väsimuse põhjuseks.

7. Kilpnäärmehäired

Stress ja hormonaalsed muutused võivad tekitada kilpnäärmehäireid. Oled väsinud, meeleolulangus, külmetad, südamekloppimine või peavalud võivad olla kilpnäärme põhjustatud. Kilpnäärme alatalitlus on levinum naiste hulgas.

Allikas:mabra.com