Harvardi ülikooli professor Frisch väidab, et teatud kogus keharasva on vajalik sigimissüsteemi ja seksuaalse arengu säilitamiseks. Tema poolt välja töötanud "kriitilise keharasva teooria" põhineb teaduslikult tunnustatud kehamassi indeksil ja näitab, millises punktis erineva pikkuse ja vanusega naised muutuvad viljatuks. Kui keharasv jääb alla 18 või 19 punkti kehamassi indeksi järgi(kaal kilogrammides jagatuna pikkusega meetrites), siis lõpeb ovulatsioon, kuigi menstruatsioon jätkub. Kui keharasva kahanemine jätkub endiselt, kaob ka menstruatsioon.

Vahelugemiseks : Kuidas östrogeen on rasvaga seotud? Östrogeen on rasvlahustuv naissuguhormoon, mida toodetakse peamiselt munasarjades. Toimib tsükliliselt. Selle hormooni koguse järsk suurenemine tsükli teatud perioodil viib kehas reakstioonideni, mis lõpevad ovulatsiooniga. Murdeeas arenevad östrogeeni toimel tütarlapse suguelundid. Sealhulgas osaleb östrogeen aktiivselt ka rinnanäärmejuhade süsteemi arengus, mis kujuneb naisel lõplikult välja esimese sünnitusega lõppenud raseduse lõpuks. Kui naisel ei ole rasvkude piisavalt, siis ei saa ka ükski rasvlahusutv hormoon ega vitamiin temale pandud ülesandeid täita.

Frisch sõnul on sama ohtlik ka pidev madala kalorsusega toidu söömine. Edukaks rasestumiseks läheb vaja ligi 50.000 kalorit rohkem kui tavaliseks ainevahetuseks. Kui naine ei saa piisavalt kaloreid, lülitab aju sigimisfunktsiooni välja, piirates leptiini-nimelise hormooni voolu ajju.

Professor Frisch`I sõnul ohustab viljatus ka naisi, kes on vaid kergelt alakaalulised. Pealegi on oht siis isegi suurem, kuna naise menstruaaltsükkel võib jätkuda normaalselt, kuigi ta on jäänud viljatuks. Seega on piir viljatuse ja viljakuse vahel juuspeen ning kõigest ühe kilo kaotamine võib teha muidu normaalse naise viljatuks ilma igasuguse hoiatuseta.

161 sentimeetri pikkune tüdruk, kellel ei ole menstruatsioon veel alanud, peab kaaluma vähemalt 40,8 kilo, et olla hiljem võimeline sünnitama, väidab Frisch. Niisama pikk 20-aastane tüdruk peab ovulatsiooni jätkumiseks kaaluma üle 45,7 kilo.

Sageli puudub menstruatsioonitsükkel ka naissportlastel – nende rasvkoe hulk on lihasmassi kasvades vähenenud allapoole kriitilist piiri. Samas kaal on normaalne. Seega võib ka liigne treening tüdrukud viljatuks muuta.

Professor Frisch loodab, et tema uuring aitab naistel aru saada kui oluline on keharasv naisele on ning üle saada müüdist nagu oleks superkõhnus ainuõige.

Oma uuringutes kasutas ta rasvaprotsendi määramiseks naise kehas magnetresonantsmõõtmist.

Trenni mõju viljatusele tekkimisele kinnitas ka professor Ian Craft Londoni Viljakuskeskusest. Samas lisades, et veel on märkimata jäänud stress.