Ilmselt teeb ta ettepaneku haiglasse minna, kus teid vaatavad läbi günekoloog ning kirurg, seal tehakse ka hädavajalikud uuringud (näiteks vereproov) ning alles seejärel määratakse ravi.

Nagu juba öeldud, on ägeda kõhuvalu põhjuseid palju. Näiteks äge pimesoolepõletik, munajuhas areneva emakavälise raseduse katkemine, munasarja apopleksia (verejooks).

Äge pimesoolepõletik (apenditsiit)

Tegelikult pimesoole ussjätke põletik. Seda haigust ei peeta “naistehaiguseks”, kuna see pole seotud menstruatsioonitsükliga ning tekib sagedamini nendel kaunima soo esindajatel, kes on tuttavad mao-seedetrakti probleemidega (näiteks kõhukinnisus).

Kuidas ära tunda? Algul tekib valu naba piirkonda, seejärel valgub laiali üle kogu kõhu ning koondub siis paremale küljele kubeme lähedale. Valule lisandub iiveldus, oksendamine, palavik tõuseb 38º C ja kõrgemale, pulss sageneb, keel on kuiv, sellele tekib valge kord. Lisaks näitab vereanalüüs leukotsüütide arvu suurenemist. Sel juhul soovitatakse naisele pimesoole operatsiooni.

Emakaväline rasedus

Täpsemini selle lõppemine. Teatavasti toimub munaraku viljastamise protsess munajuhas, mida mööda lootemuna jätkab oma liikumist emakasse. Kui seda teekonda segab näiteks ahenemine või juha läbimatus, kinnitub munarakk sinna, kus tal mugavam on. Mõne aja pärast katkeb emakaväline rasedus, põhjustades ägedat kõhuvalu.

Kuidas ära tunda? Sellele seisundile on iseloomulik menstruatsiooni viibimine, halb enesetunne, unisus, iiveldus, ärrituvus (st just needsamad tundemärgid, mis on iseloomulikud menstruatsiooni algusele). Peale selle märkab arst naist kontrollides, et tema emakas on suurenenud. Tavaliselt algavad probleemid 6-8 nädalat pärast emakavälise raseduse algust, kui kasvaval lapsel kitsas hakkab. Naine tunneb kõhus teravat valu (paremal või vasakul pool), muutub kahvatuks ning võib isegi teadvuse kaotada. Selles olukorras on vajalik kiire operatsioon.

Munasarja apopleksia

Nii nimetatakse verejooksu munasarja, mis võib juhtuda menstruatsioonitsükli keskel munaraku väljumise hetkel folliikulist. Tavaliselt juhtub seda 16-30-aastaste naistega, eriti siis, kui neil on olnud munasarjapõletik, endokriinsed häired (munasarja düsfunktsioon), verehaigused (näiteks probleemid vere hüübimisega). Verejooks võib alata seksuaalakti ajal või siis, kui naisel tuleb midagi rasket tõsta.

Kuidas ära tunda? Tavaliselt algavad probleemid tugeva valuga alakõhus, sageli paremal pool. Haigusel on kaks liiki: aneemiline ja valuline. Esimesel juhul lisanduvad tugevatele valudele tundemärgid verejooksust kõhuõõnes — nõrkus, iiveldus, peapööritus, kahvatus, kohin kõrvades, teadvuse kaotus. Teine vorm on iseloomulik verevoolule munasarja, mitte kõhuõõnde. Tundemärgid meenutavad pimesoolepõletikku — valud alakõhus, iiveldus ning oksendamine.

Sõltuvalt haiguse vormist valib arst ravitaktika. Verejooks kõhuõõnde vajab kiiret operatsiooni, teist vormi aga ravitakse konservatiivselt — arst soovitab naisel voodirežiimi, ta peab hoidma jääkotti alakõhul ning võtma ravimeid, mis peatavad verejooksu.

Tänapäeval on arstide käsutuses probleemi kindlakstegemiseks kõige kaasaegsem uuringumeetod — laparoskoopia. Spetsiaalse optika abil tehakse kindlaks verejooksu allikas ning vajadusel kõrvetatakse seda (sellist operatsiooni nimetatakse diatermokoagulatsiooniks).