Haigustekitaja satub organismi enamasti saastunud vee või toidu kaudu, aga ka piisknakkusena ning käte vahendusel. Soolebaktereid on nii häid ja meie organismile vajalikke kui ka selliseid, mis põhjustavad infektsioone.

Millal pöörduda arsti poole?

Pöörduge arsti poole, kui kõhulahtisus on kestnud üle 3–4 päeva (rinna- ja väikelaste, vanurite ning nõrga tervisega inimeste puhul varem), kui väljaheide on verine, kui selle konsistents äkitselt muutub või kui Teil on kahtlus, et tegemist võib olla väga tõsise soolenakkusega. Kui kõhulahtisusega kaasneb kõrge palavik, vappekülm, oksendamine, kõhukrambid või vereringe­probleemid, tuleb viivitamatult arstiga nõu pidada, et põhjus välja selgitada.

Soovitused

Kõhulahtisuse korral võib abi olla kuivatatud mustikate söömisest ja parkainet sisaldava tammekooretee joomisest. Soolestiku limaskesta aitab taastada must tee, samuti vaarika- ja põldmarja-lehetee, põletikke leevendada kummelitee.

Sööge nädalas ühel-kahel päeval riivitud õuna, see kaitseb soolestiku limaskesti, samas aitab õunas sisalduv pektiin toksiine väljutada.

Kohvipuru ja meditsiiniline savipulber (näiteks Smecta) absorbeerivad organismist mürke ja käärimisjääke.

Kuna tugeva kõhulahtisuse korral kaotab haige nii vedelikku kui ka mineraalaineid, võiks valmistada joogi apteegist müüdavast elektrolüüte sisaldavast pulbrilisest preparaadist või keeta ise porgandi, selleri, laugu, ürtide ja meresoolaga köögi­viljapuljong.

Soolestiku mikrofloora taastamine ja krampide leevendamine

  • Piparmünt ja muskaatpähkel — krampidega kulgeva mao-soolekulgla põletike korral

Piparmünt mõjub krampe leevendavalt ja toimib kõhulahtisust põhjustava kolibakteri (Escherichia coli) vastaselt. Palaval ajal juuakse Põhja-Aafrika ja Araabia maades palju piparmünditeed, see kaitseb mitme­suguste nakkuste eest. Muskaatpähkel hävitab soolestikus erinevaid haigus­tekitajaid, leevendab krampe ja valusid.

Piparmünditee valmistamiseks valage 1 tl peenestatud piparmündiürti üle 1 tassi­täie kuuma veega ja laske 10 minutit kaane all tõmmata. Kui tee on veidi jahtunud, lisage näpuotsatäis värskelt riivitud muskaatpähklit või 1–2 tilka muskaatpähkli eeterlikku õli. Jooge kuni kaks nädalat iga päev 1 tassitäis. Eeterliku õli seespidisest tarvitamisest peaksid rasedad ning rinna- ja väikelapsed hoiduma.

  • Kaneel — kergema kõhulahtisuse korral

Antiseptiliste omadustega kaneeli hinnati juba Vana-Kreekas ja -Roomas. Kaneelipuu saadused kaneelikoor ja -pulber mõjuvad organismile soojendavalt, leevendavad krampe ja põletikke, aitavad võidelda oksendamise ja iiveldusega ning kõhulahtisust põhjustavate mikroobidega.

Puistake kaneelipulbrit erinevatele toitudele või valmistage kaneelikoorest teed. Valage kaneelikoorele kuuma vett ja laske 5 minutit tõmmata. Saadud vedelikuga valmistage aniisi või apteegitilli seemnetega teed.

Kui kodus juhtub olema kaneeli eeterlikku õli, lisage seda üks tilk tassitäiele kuumale veele või ürditeele. Jooge 2–3 tassitäit päevas.

Kaneeli puhul on väga tähtis kvaliteet. Tseiloni kaneelis on maksale halvasti mõjuva kumariini sisaldus peaaegu olematu. Kaneeli eeterliku õli tarvitamisest peaksid aga rasedad ning rinna- ja väikelapsed hoiduma.

  • Roseepipar või must pipar — toniseerivad seedekulglat

Kuigi roseepipar ja must pipar pole botaanilises mõttes sugulased, sisaldavad nad mõlemad aineid, mis hävitavad mitmeid baktereid, sealhulgas kerge soolenakkuse tekitajaid. Peale selle ergutavad teravamaitselised vürtsid vereringet ning mõjuvad organismi soojendavalt. Kõhulahtisuse korral närige iga 2–3 tunni tagant 4 tera pipart ja jooge rohkesti.

  • Köömen ja vürtsköömen — kõhupuhituse korral

Kõhuhädasid aitavad leevendada ka sarikaliste sugukonda kuuluvate köömne ja vürtsköömne seemned. Neid tarvitatakse kõhugaaside vastu, põletikega võitlemiseks ja seedekulgla rahustamiseks.
Röstige 1 tl köömneid või vürtsköömneid kuival pannil kergelt ja hõõruge see­järel uhmris peeneks. Lisage veidi sidrunimahla ja meresoola ning valage üle tassitäie kuuma veega. Segage korralikult läbi. Jooge kaks korda päevas 1 tassitäis.

Millega vürtsitada toite?

Droogid, ürdid ja vürtsid, mis aitavad seedimist korrastada ja mida tasub kõhuhädade korral toiduvalmistamisel kasutada, on järgmised: aedkoriander, aedmajoraan, aed-piparrohi, aedsalvei, apteegitill, kardemon, küüslauk, lõhnav karusköömen, nelk, pikk pipar, roseepipar, sibul, sidrunhein, vürtspipar.