Kõik, mida pead toiduallergiatest teadma: kui sul on sellised sümptomid, siis pöördu arstile

 (4)
Kõik, mida pead toiduallergiatest teadma: kui sul on sellised sümptomid, siis pöördu arstile
Itaalia leib ja saiFoto: Nele Tiiman

Maikuises ajakirjas Sport räägivad Gerly Kedelauk ja Kaidi Hunt toiduallergia põhitõdedest. Mida peaks iga inimene teadma?

Kõige enam toiduallergiat põhjustavate toiduainete hulka arvatakse maapähkel, nisu, koorikloomad, munavalge, sojauba ja kala, EL-i andmete järgi lastel enim piim ja muna. Organismi reaktsioon on toiduallergia korral väga individuaalne, enamlevinud sümptomid on iiveldus, kühuvalu, kõhulahtisus, naha punetus ja lööbe, ekseem, neelamis- ja/või hingamisraskused (astma), suu limaskesta sügelus ja turse, raskeimaks sümptomiks võib olla anafülaktiline šokk.

Kuigi toiduallergia esinemissagedus on tõusnud, siis Eestis see probleem tegelikult suur pole — toiduallergiat esineb lapseeas rohkem, ligi 5%, ja täiskasvanutel vaid 2%.

Pea meeles — diagnoosi paneb siiski allergoloog. Kui sul on kahtluseid, siis räägi oma perearstiga, alati ei pruugi allergiaga tegemist olla.

Pikemalt loe maikuisest ajakirjast Sport!