Kõige enam toiduallergiat põhjustavate toiduainete hulka arvatakse maapähkel, nisu, koorikloomad, munavalge, sojauba ja kala, EL-i andmete järgi lastel enim piim ja muna. Organismi reaktsioon on toiduallergia korral väga individuaalne, enamlevinud sümptomid on iiveldus, kühuvalu, kõhulahtisus, naha punetus ja lööbe, ekseem, neelamis- ja/või hingamisraskused (astma), suu limaskesta sügelus ja turse, raskeimaks sümptomiks võib olla anafülaktiline šokk.

Kuigi toiduallergia esinemissagedus on tõusnud, siis Eestis see probleem tegelikult suur pole — toiduallergiat esineb lapseeas rohkem, ligi 5%, ja täiskasvanutel vaid 2%.

Pea meeles — diagnoosi paneb siiski allergoloog. Kui sul on kahtluseid, siis räägi oma perearstiga, alati ei pruugi allergiaga tegemist olla.

Pikemalt loe maikuisest ajakirjast Sport!