Elukiri uuris Eesti Apteekrite Liidu esinaiselt Kai Kimmelilt, kuidas oleks õige ravimeid võtta, mida peaks teadma erinevate ravimite samaaegsest manustamisest ning nende koostoimest.

Millised on üldpõhimõtted, millest peaks lähtuma inimene, kes peab võtma erinevaid ravimeid?

Ravimeid peaks tarvitama nii vähe kui võimalik, samas nii palju kui vajalik.

Kui teil on diagnoositud krooniline või äge haigus ja määratud raviskeem, tuleb sellest kinni pidada. Pole harvad juhtumid, kus inimene tuleb apteeki ja kurdab, et ravimid ei aita. Küsides, kuidas ta ravimit tarvitab, selgub pahatihti, et rohtu võetakse enesetunde, mitte arsti poolt pakutud raviskeemi järgi. Seda kuuleme kõige sagedamini vererõhuravimite puhul. Tõesti — need ei aita, kui võtta neid ainult halva enesetunde korral.

Kas apteegi käsimüügist midagi ostes tuleks apteekrile öelda, milliseid

ravimeid veel tarvitatakse?

Inimesed, kes peavad võtma palju erinevaid ravimeid, võiksid apteekrile öelda küll, milliseid ravimeid ta igapäevaselt tarvitab. Apteeker on pädev nõu andma, kas ja kuidas sellisel puhul käituda. Näiteks kurdetakse tihti unehäirete üle ja ollakse valmis selleks käsimüügist midagi ostma, aga kui apteeker ostjaga rääkima hakkab, selgub, et inimene võtab juba niigi arsti poolt määratud unerohtu. Ei ole mingit mõtet osta veel juurde tunduvalt lahjemat toidulisandit.

Alkohol ja ravimid. Milliste ravimitega on vaja alkoholist hoiduda? Mis juhtub, kui võetakse ravimeid koos alkoholiga?

Enamik ravimeid ei sobi alkoholiga kokku. Kui teil on parasjagu põletikuvastane ravikuur pooleli, tuleks loobuda igasugusest alkoholipruukimisest, eriti vastunäidustatud on õlu ja vein. Kõik närvisüsteemile mõjuvad ravimid — antidepressandid, uinutid, rahustid, krambivastased rohud — võivad alkoholiga koos anda ettearvamatuid reaktsioone.

Kas on mingeid ravimeid või ravimigruppe, millega koos ei tohi võtta aspiriini?

Eakamatele inimestele soovitatakse vere vedeldamiseks võtta üks tablett aspiriini päevas. Selleks on aga spetsiaalsed aspiriinipreparaadid, mis on annuselt mitu korda lahjemad tavalisest aspiriinist, neile on lisatud ka aspiriini happelist toimet neutraliseerivat ainet. Vahel võtab inimene, kes kavatseb ka aspiriini tarvitama hakata, juba niigi retseptiga kirjutatud verevedeldajat. Seda tuleks jällegi apteekrile öelda.

Aspiriini ja teiste verevedeldajate samaaegsel manustamisel on oht, et võivad tekkida liiga vedela vere probleemid: ninaverejooks, väljaheide läheb mustaks, kriimustustel ja haavadel ei taha veri hüübida ja nii edasi.

Kas on nii, et ei tohi võtta korraga köha vaigistavaid ja röga lahtistavaid ravimeid, sest siis tekib palju röga ja see koguneb kopsu?

Koos ei ole tõesti soovitatav tarvitada köhakeskuse ärritust pidurdavaid ja röga lahtistavaid ravimeid. See on tähtis just väikelaste ja vanade inimeste puhul, sest nemad ei jõua tekkinud röga välja köhida.

Tooksite ehk enamkasutatavatest ravimitest veel näiteid, mida kindlasti samaaegselt kasutada ei tohi?

Ma ei soovitaks kõrgvererõhuhaigetel ja südamerütmi häiretega inimestel kasutada niinimetatud gripiteesid: Coldrexi, Fervexit, Theraflud. Need ravimid sisaldavad üldnimetusega toimeainet pseudoefedriin, mis on omal kohal limaskestade turse alandamiseks, aga kõrvaltoimena ergutab see aine tugevasti närvisüsteemi, mis omakorda võib põhjustada vererõhu tõusu, südamekloppimist, käte värisemist ja unetust.

Kindlasti ei tohi nende niinimetatud gripiteedega koos võtta veel palavikualandajat paratsetamooli, sest selle annus neis kuumades jookides on isegi juba küllalt suur.

On terve hulk ravimeid, mida ei sobi koos tarvitada greibimahla või piimaga. Rauapreparaatide puhul tuleks kaks tundi enne ja kaks tundi pärast ravimi sissevõtmist piima mitte juua, sest raud moodustab piimavalguga sellise ühendi, mis ei imendu, ja ravitulemused võivad seeläbi kannatada.

Retseptuuris ja ka käsimüügis on hulk ravimeid, millel on fotosensibiliseeriv toime. See tähendab, et ravim ja päike (või solaarium) koos võivad anda ägedaid nahapõletusi kuni villideni välja. Usun, et sellele juhib tähelepanu apteeker ja õpetab, kuidas toimida.

Miks mõnda rohtu peab võtma enne sööki, mõnda aga pärast sööki või söögi ajal? Miks see tähtis on?

Enamik ravimeid võetakse sisse pärast sööki, sest peale ravitoime on kõigil preparaatidel ka kõrvaltoimed. Neist üks levinumaid on magu ärritav toime, mõnel ravimil väljendub see nõrgalt, teistel jälle tugevamalt. Ravimi sissevõtmine täis kõhu puhul ei ärrita küll nii palju magu, aga samas on tema imendumine nõrgem, seepärast võiks võtta ravimeid täiesti edukalt söögikordade vahel. Sama tähtis on ka korralikult klaas vett peale juua!

Teatud ravimeid peab aga just kindlasti tühja kõhuga võtma, sest nendes on mitmed toimeained, mis kaitsevad magu, samuti võetakse enne sööki näiteks kilpnäärmeravimeid.

Toiduga koos on soovitatav võtta veresuhkrut alandavaid ravimeid ja seedefermente.

Kui inimesel on vaja võtta päeva jooksul palju ravimeid, siis millest ta peaks lähtuma nende järjekorra koostamisel?

Kui inimene tarvitab paljusid ravimeid, siis võib vabalt juhtuda, et ta ei mäleta, kas ravim on juba võetud või mitte. Apteekides on müügil spetsiaalsed vaheseintega või sahtlikestega karbid, kuhu on võimalik panna valmis kas päeva või nädala rohud. Soovitaksin eelmisel õhtul järgmise päeva ravimid valmis panna.

Miks soovitatakse alati enne uue ravimi kasutuselevõtmist lugeda tähelepanelikult infolehte ja vajaduse korral konsulteerida arsti või apteekriga?

Kõikidel ravimitel on kaasas pikk ja põhjalik infoleht. Tihtipeale tullakse apteekri käest küsima, kuidas sellist ravimit üldse tohib müüa, kui tal on nii palju kõrvaltoimeid. Ma ei tohi muidugi ütelda, et parem ärge lugege, sest see hirmutab nii ära. Ma võin ütelda, et kirja pannakse kõik selle ravimi uuringu käigus esinenud juhtumid, aga uuringus osales enamasti sadu inimesi ja kui kas või ühel neist esines mingi kaebus, siis see sinna infolehte kirja ka pannakse — mis ei tähenda, et ka teistel see kõrvaltoime peaks ilmnema. Aga tähelepanelik tasub ikka olla.

Alati soovitan kaaluda, kumb on hullem: kas see haigus, mille pärast peab ravimit võtma, või kõrvaltoime.

Kui arst teile mingi uue ravimi kirjutab, öelge talle, mida teil on kombeks näiteks peavalu või muude tavaliste vaevuste korral võtta, ja küsige, kas see uus rohi sobib ka kasutusel oleva ravimiga, ning kui ei sobi, siis millega asendada see vana peavalurohi.