KÜSIMUS: Mis on kolibakter ja mida see võib põhjustada raseduse ajal ja üldse?

VASTUS:

Kolibakter ehk Escherichia coli on mikroob, mida võib madalas kontsentratsioonis leida umbes poolte naiste tupes.

Vaginaalne tupefloora on tervel naisel üks osa organismi dünaamilisest ökosüsteemist, mis on mõjutatav erinevate faktorite poolt. Seda süsteemi hoiab tasakaalus tupe laktobacillaarne (piimhappebakterid) mikrofloora. Organismi nõrgenemisel teatud mikroobide kontsentratsioonid kasvavad kutsudes esile põletikulisi nähtusi. Escherichia coli`le lisaks on tupes sadu erinevaid mikroorganisme, mis võivad mängida rolli põletike tekkemehhanismides.

Escherichia coli on üks sagedamini esinev kuseteede põletiku põhjustaja. Sünnituse ajal on võimalik loote nakatumine, mis mis võib tekitada lootemunarakukestade põletikku ( koorioamnioniit) ja põhjustada vastsündinu sepsist.

Kõikidel rasedatel hiljemalt kolmandas trimestris läbi viidav bakterioloogiline uuring, näitab, kas e.coli kontsentratsioon on nii kõrge, et ravi on vaja teha või mitte. Juhul kui rasedatel esinevad konkreetsed kaebused või põletikunähtused, siis võetakse see proov juba raseduse esimesel või teisel trimestril. Ravi on vajalik sõltumata raseduse suurusest.

Dr. Andrei Sõritsa,
Naistearst,
Tartu Tähe Erakliiniku juhataja