Tegelikult võiks immuunsuse suurendamisega alustada juba suvel (varsti on jälle selleks võimalus!), liikuda palju värskes õhus, olla päikese käes, süüa värskeid marju ning puu- ja köögivilju. Et tugevdada oma kaitsevõimet, on tarvis piisavalt liikuda ja magada. Tasakaalustatud toitumine ja tervislik eluviis hoiavad immuunsüsteemi korras, kuid tihtipeale üksnes sellest ei piisa.

Tervislik eluviis

Treeni regulaarselt ja kontrolli oma vererõhku. Oluline on pöörata tähelepanu kvaliteetsele unele. Erinevad uuringud on näidanud, et inimene, kes magab piisavalt (7 kuni 8 tundi ööpäevas) ja kellel on kvaliteetsem uni, on ka tervem. Seetõttu — maga korralikult. Ebapiisav uni nõrgestab immuunsüsteemi ja tulemuseks hakkavad viirushaigused kergemini külge. Kui magad, siis sinu keha taastub. Lisaks leevendab magamine stressi.

Alusta sellest, et vaatad üle oma menüü. Söö puu- ja köögivilju, tsitruselisi, teravilju ja ka tervislikke rasvu. D¬-vitamiini saamiseks lisa menüüsse näiteks munakollast, kalamaksaõli ja pärmi. Spetsialistid kinnitavad, et puu- ja juurvilja söömine aitab suurendada antioksüdantide kogust organismis ja see omakorda hävitab vabad radikaalid juba eos. Et saada tsinki — immuunsüsteemi tähtsat koostisosa — söö kindlasti ka mereande, liha, pähkleid, mune ja teravilju.

Kui sa kahtlustad, et ei saa oma toidust kätte kõiki vajalikke aineid — võimalik, et sulle ei meeldi teraviljatooted või köögiviljad — siis oleks hea lisada oma igapäevasele menüüle vitamiine.

Vitamiinid

Üldiseks organismi turgutamiseks ja tugevdamiseks võiksid teha läbi multivitamiini kuuri. Piisab kui multivitamiine tarvitada kuni 4 nädalat järjest ja siis võib vahet pidada. Organismi immuunsüsteemi tugevdamiseks, naha ja igemete toetamiseks ning raua imendumiseks on vajalik C¬-vitamiin. Apteekides on C¬-vitamiini saadaval eri annustes tablettide, närimistablettide ja lahustuvate tablettidena. Igaühele leiab sobiliku variandi.

Kindlasti tasuks mõelda ka D-vitamiini peale, mis mitmete ekspertide hinnangul mängib väga olulist rolli viirustest hoidumisel. Kuna päikesevalgust on vähe, suureneb ka D-vitamiini vajadus, sest nahas olevast eelühendist ei suuda keha seda enam nii palju sünteesida. D-vitamiin on aga vajalik immuunsüsteemi toimimiseks. Pimedates põhjamaa riikides soovitatakse D¬-vitamiini juurde võtta septembrist aprillini.

Toidulisandid

Immuunsüsteemi on võimalik väga tõhusalt turgutada ka erinevate toidulisanditega. Heaks abimeheks on näiteks punase päevakübara tinktuur või siis tabletid. Need aitavad tugevdada immuunsüsteemi, suurendavad organismi loomulikku kaitsevõimet ja kiirendavad organismi haigusjärgset taastumist. Soovitatav kuuri pikkus võiks olla kuni 30 päeva, siis tasub jälle vahet pidada ning vajadusel võib kuuri uuesti korrata.

Tõhusat toimet organismi seedetegevusele ning immuunsüsteemile omavad ka probiootikumid. Need tasakaalustavad ja taastavad soolestiku normaalset mikrofloorat ja sellega tagavad vitamiinide ja mineraalainete normaalse imendumise organismis.

Heaks abivahendiks organismi tugevdamisel on ka küüslauk kõikvõimalikul moel. Kui kardad vängelt lõhnavat küüslauku, siis proovi lõhnatuid küüslaugukapsleid, mis muudavad organismi külmetushaiguste suhtes vastupidavamaks ja tugevdavad immuunsüsteemi. Kui küüslaugu spetsiifiline lõhn ei ole probleemiks, siis võid teda kasutada puhtal kujul või ka pressitud tablettidena. Igal juhul abi ja nõu saab küsida apteegist.