Kõik kolm pärinevad mürdiliste sugukonna melaleuka perekonda kuuluvatelt puudelt. Mürdilisi on kokku 3000-5000 liiki, nende hulka kuulub näiteks ka eukalüpt, mida leidub 600 erinevat liiki. Teepuu liike on omakorda 200 ringis. Teepuu ehk tee-melaleuka ladinakeelne nimi on Melaleuca alternifolia, tema lähedane sugulane kajeput kannab nime Melaleuca cajuputi ning niaouli teaduslik nimi on hoopiski Melaleuca viridiflora.

Austraalia aborigeenide juures oli teepuu hinnatud ravivahend juba enne seda, kui eurooplased Austraaliasse jõudsid. Selle taime lehtedest ja võrsetippudest valmistati tõmmist, millega raviti nahahaigusi ja putukahammustusi ning desinfitseeriti haavu. On võimalik, et just aborigeenide keedetud tõmmis meenutas eurooplastele teed, mistõttu taim sai ka sellise nime. Tänapäeval loetakse teepuu raviomadusi teaduslikult igati tõestatuiks. Selle lehtedest ja võrsetest valmistatud õli on antiseptilise toimega, ergutab immuunsüsteemi ning aitavat isegi naha seenhaiguste vastu. Teepuu sobib aroomilambis põletamiseks või maskide, jalavannide ning kompresside koostisesse.

Kellele teepuuõli spetsiifiline aroom ebameeldiv tundub, võib selle asendada niaouliga. Niaouli algallikaks on eukalüptisarnane puu, mida leidub peamiselt Austraalias ja Tasmaanias.

Maskide ja kreemide koostises sobib niaouliõli probleemse ja rasuse naha hooldamiseks, samuti aitab see leevendada külmetusest tingitud peavalu ja nohu. Lisaks väidetakse, et niaouli võib aidata leevendada pikaajalise haigeoleku tõttu tekkinud masendust. Aroomiteraapias soovitatakse niaoulit ka keskendumisvõime soodustamiseks. See võiks talvisel ajal põleda aroomilambis, sest lisaks haiguste eemale hoidmisele kirgastab see ajutegevust ja tõstab meeleolu. Spetsiifilisemad kasutamissoovitused leiavad kasutegureid ka põskkoopapõletiku, neelupõletiku, kopsupõletiku, kõhulahtisuse ja hemorroidide korral.

Kajuputiõli pärineb nn valgelt teepuult, mis on väike ja tuhkjat värvi. Puu kasvab Malaisias, Indoneesias, Vietnamis ning ka Austraalias. Selle kitsatest, süstjatest lehedest saadud õli on võrreldes eukalüptiga mahedam. Vahel nimetatakse seda ka suupärasemalt kajeputiõliks, puu õige eestikeelne nimetus on kajuputi-melaleuka.

Kajuputiõli on sarnaselt teistega antimikroobne ja antiseptiline. See leevendab naha rasusust, putukahammustusi, liigese- ning lihasvalusid. Sobib kasutamiseks külmetushaiguste ja ülemiste hingamisteede põletike korral ning seda peetakse ka mõõdukalt valuvaigistavaks.

Siintoodud kolmest õlist peetakse kajuputiõli nahale kõige ärritavamaks, kuigi peame vajalikuks meelde tuletada, et eeterlikke õlisid peaks enne nahale kandmist alati lahjendama ning nendesse tuleb suhtuda ettevaatusega — mis ühele sobib, ei pruugi olla teisele sama toimega.

Eeterlike õlide maailm on suur ja lai, ent teepuu või mõni selle sugulane võiks kindlasti olemas olla igas koduses ravimikapis. Aroomiõlide kasutamine lõhnastab kodu ning kui sellega kaasneb kasu närvisüsteemile ja tervisele, on ju veelgi parem.

Korjasime kokku ka mõned soovitused, kuidas teepuud ja tema sugulasi kasutada:

  • Akne korral kanna tilk vees lahustatud essentsiõli vatipadjale ja tupsuta probleemseid kohti
  • Kõõma puhul võib panna 2 tilka iga pesukorra ajal shampooni sisse
  • Küünepõletiku puhul võib aidata 1-2 õlitilga küüne sisse masseerimine
  • Hambapõletik: lahusta 2-3 tilka lavendliõli ja 2-3 tilka teepuuõli 1tl taimeõliga ja masseeri põse peale kuni imendumiseni
  • Hallituse korral võib eeterlikku õli lisada veega spreipudelisse ja pihustada hallitusega kohtadele
  • Kodupuhastusvahenditesse lisamisel suurendab antibakteriaalset ja desinfitseerivat toimet

Eeterlike õlide juurde käib kindel soovitus, et kasutatav õli ei tohiks olla inimesele endale ebameeldiv. Seega leidke see taim, mis kõige rohkem kõnetab!

Kogu info pärineb tootjate veebilehtedelt. Bio4You ei anna soovitusi raviks, vaid vahendab informatsiooni. Enne eeterlike õlide kasutamist konsulteerige terapeudi või arstiga.