Pesu uhub ära ka nahka kaitsvad õlid
Seep ja vesi uhuvad Mai-Liisi sõnul nahast mikroobe ja mustust küll eemale, aga samal ajal läheb koos halvaga ka kõik hea ehk sinu nahka kaitsvad õlid. Mitmeid kordi päevas käsi pestes võib nahk esimese asjana muutuda kuivaks ja karedaks, aga mida aeg edasi, siis võivad tekkida ka lõhed või suisa haavad. Nahalõhede kaudu on bakteritel hea organismile ligineda. Tundub üks keeruline võitlus.
Lisaks suurendab nahaärrituse riski kummikinnaste kandmine, kui käed on pesemisest või alkoholist veel niisked. Meil on valik pesta käsi sooja vee ja seebiga või kasutada erinevaid desinfitseerimisvahendeid ja valik nende vahel on väga lai. Kas eelistada Eestimaist või mitte? Millist brändi valida? Milliseid koostisosi üldse tuleks jälgida? “Olgugi, mis variant valida, tuleb alati hoolikalt jälgida toote etiketti ja kasutusjuhendit. Mitte mingil juhul panna desinfitseerimisvahendiga koos kogemata näppe silma!” rõhutab ta.

Mida tähendab õige kätepesu?

Õige pesemine ja ennetavate meetmete kasutusele võtmine on väga tähtis. Pärast seda, kui oled käsi vähemalt 20 sekundit pesnud, lase neil kuivada ise veidi patsutades, mitte ära hõõru tugevalt rätikusse. Sel viisil jääb niiskust kätele ja seejärel õige abivahendiga niisutades jääb vesi naha sisse. Peale käte tahenemist kasuta koheselt kreemi või salvi.

Ideaalsed kätekreemid ei tohiks sisaldada ärritajaid nagu näiteks retinooli, allergeene või lõhnaaineid. Ka sinu seep, mida pesemisel kasutad, peaks olema õrn, looduslik ja lõhnatu. Pesujärgsete mitmesuguste niisutajate hulgas on kätekreemid paremad kui ihupiim, aga salvid kõige etemad.

Põhjus seisneb Mai-Liisi sõnul toote veesisalduses. Veepõhised tooted võivad nahka veelgi kuivatada, kuna vesi aurustub nahalt. Vett aga lisatakse ihupiimale või kreemile, et ta ei oleks liiga rasvane ja imenduks kiiresti. Õlipõhised salvid tõusevadki siinkohal esirinda, sest neis on koos vaid head õlid ja rasvad, mis niisutavad nahka sügavuti ega kuivata. Jah, loomulikult, imendumisprotsess on aeglasem. “Juhul, kui sulle ei meeldi rasvane tekstuur, siis võiks kasutada salvi õhtul või suisa öösel. Öö on üks väga hea aeg, et anda nahale võimalus taastuda. Hõõru käed kokku salviga ja võimalusel pane paar puuvillaseid kindaid kätte. Kui suudad kinnastega üleöö magada, siis seda parem, kuid piisab ka paarist tunnist õhtul,” soovitab ta.

Jaga
Kommentaarid