KÜSIMUS:Millist mõju avaldab naise organismile emaka eemaldamine? Milliste haiguste puhul selline operatsioon üldse ette võetakse ?

VASTUS:
Emaka eemaldamist tehakse günekoloogias suhteliselt sageli. Üle maailma eemaldatakse emakas igal aastal rohkem kui 1,5 miljonil naisel. Peamised näidustused on selleks emaka müoom, emaka verejooksud või väikse vaagna kroonilised valud. Kõige sagedamini eemaldatakse emakat naistel vanuses 40 - 55 aastat.

Kui peale emaka eemaldamist jäävad munasarjad alles, siis enamasti munasarjade hormonaalne funktsioon säilub ja selle kustumine toimub ajapikku füsioloogiliselt. Vaid osadel naistel (ca 10%) tekivad emaka eemaldamise järgselt varased klimateerilised muutused nagu kuumahood, depressioon või seksuaalhuvi langus.

Seksuaalsuse uuringud emaka eemaldamise järel näitavad erinevaid tulemusi, kuid enamus kinnitab, et seksuaalsus, orgasmi saamine ja libiido kas tõusevad või ei muutu. Statistiliselt pole emaka eemaldamine ka psühhiaatriliste haiguste põhjustajaks ja üldjuhul naiste psühholoogiline seisund isegi paraneb.

Neil harvadel juhtudel kui emaka eemaldamisega kaasnevad hormonaalsed muutused on võimalik need tuvastada ja nende kõrvaldamiseks kasutada hormooni asendusravi.

Noores eas emaka eemaldamine võimaldab saada isegi omaenda bioloogilist last kui enda munasarjast saadud munarakud viljastatakse ja siirdatakse teise naise emakasse (näiteks õele või emale), kelles laps siis sündimiseni kasvab.

Kui emakas eemaldatakse peale menopausi saabumist, siis on soovitatav elukvaliteedi säilitamise pärast hormoonasendusravi.

Naistearst Dr. Andrei Sõritsa,
Tartu Tähe Erakliiniku juhataja