Köha võibki olla erineva iseloomuga ja eri staadiumites tekitada isesuguseid vaevusi. Tavaliselt algab see kuiva ärritava kratsimisena neelus — siis võib kasutada köhavastaseid ravimeid, mis leevendavad sümptomeid, sel juhul neeluärritust.

Selliseid ravimeid, näiteks okseladiini sisaldavat siirupit, tohib tarvitada lühikest aega, ja kui sümptomid kestavad üle kolme päeva, tuleks arsti või apteekriga nõu pidada. Kindlasti ei tohi niisuguseid rohtusid tarvitada lahtise, rögase köha korral või koos röga vedeldavate preparaatidega.
Käsimüügis on ka loodusliku koostisega tooteid, mis leevendavad ärritusköha, näiteks Islandi käokõrva (Islandi samblikku) sisaldavad siirupid või imemistabletid.

Kui köha on lahtine, ent sekreet on veel sitke ja seda on raske välja köhida, tuleb eelistada seda vedeldavaid ravimeid.

Käsimüügis olevaid rohtusid, mis sisaldavad näiteks atsetüültsüsteiini, ambroksooli või broomheksiini, on mõistlik tarvitada ainult 4–5 päeva järjest. Kui köhanähud püsivad, on soovitatav küsida nõu arstilt või apteekrilt, kas ravikuuri sama toimeainega jätkata.

Köha leevenduseks on apteegi käsimüügis ka palju loodustooteid — siirupeid ja imemistablette –, mille kasutamispiirangud on leebemad või millel need isegi puuduvad. Röga vedeldav toime on näiteks luuderohul, teelehel, aed-liivateel, nõmm-liivateel ja paiselehel.

Loe edasi portaalist Kodus.ee