Teinekord käivad läbi kõrva sellised valusähvatused, et võtab silme eest mustaks. Mingi aeg pistab, aga siis kaovad sähvatused ära. Mis kõrvadel viga on?

“Tihtilugu on nii, et kõrvavalu ei anna hoopiski mõni kõrvahaigus, vaid näiteks hoopis ülemiste hingamisteede viiruslik või bakteriaalne põletik. Neelates käib kõrvadest valu läbi ka siis, kui mingil põhjusel kurk valutab, on neelupõletik või kurgumandlipõletik ehk angiin,” ütleb kõrva-nina-kurguarst Carina Truuverk.

“Kui kõrvad ise on terved, kuid seal pistab, võib olla tegemist ka kolmiknärvipõletikuga, sest kolmiknärvi harud ulatuvad kõrva taha, ja valu kiirgubki kõrva. Sama võivad teha alalõualuu- ja hambavalu. Nendel juhtudel ei ole vaja kõrvaga midagi ette võtta, vaid ravida tuleb põhihaigust. Kui aga kõrvavalu püsib, tasub minna perearstile — tema vaatab kõrva(d) üle ja näeb kohe ära, kas seal on põletik või mitte.”

Viina asemel veidike sooja

Vanast ajast on valupisteid püütud ära võtta sellega, et on tilgutatud kõrva viina. “Kohe ei ole mõistlik midagi kõrva tilgutada, sest võib olla seal pole midagi ravida — kõrvahaigusest tingitud valu ei ole tavaliselt pisteline. Kui viga on kõrvas endas, siis kõrv ikka valutab. Vanasti soovitati teha ka viinakompressi, aga ei ole leitud teaduslikku põhjendust, et see aitaks.”

Mõni leiab leevendust soojast: tohtri sõnul võiks radiaatori peal või ahju vastas soojaks teha suurema pehme riidetüki, mis ei ole villane, sest see võib nahka ärritada, ning hoida seda kõrva peal või ümber. Abi leiab ka valuvaigistist. “Kui aga tunneme end haigena ja pistmine ei lähe paari päeva jooksul ära, oleks mõistlik pöörduda perearsti poole.”

Loe edasi portaalist kodus.ee