Üle-euroopalise suitsetamisvastase kampaania ”HELP — Elagem tubakata!” raames mõõdetakse spetsiaalse CO-testri abil süsinikoksiidi taset kõigi soovijate organismis; samuti saab kohapeal küsida ekspertidelt nõu tubakaga seotud küsimustes.

HELP-kampaania osaleb terve aasta vältel erinevatel üritustel kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides. Aasta lõpus avaldatakse CO-taseme mõõtmiste tulemuste põhjal üle-euroopaline statistika. Algselt püstitatud eesmärk koguda üle Euroopa vähemalt 50 000 tulemust on suure huvi tõttu juba praegu ületatud, tulemusi saab jälgida HELP-kampaania kodulehel Internetis www.help-eu.com.

Eestis on “HELP — Elagem tubakata!” kampaania raames end praeguseks testida lasknud juba üle 2200 inimese. Kampaania on sel aastal osalenud Tartu Maratonil, Noore Linna Festivalil Viljandis, Tartu Jooksumaratonil, Koolitantsu festivalil Jõhvis, Tartu Rattarallil, rahvusvahelise noortepäeva üritusel “Tuuni elu” Tartus ning Tartu Rattamaratonil. Samuti mõõtis kampaania soovijate CO-taset Pärnus 31. mail toimunud rahvusvahelisel tubakavabal päeval.

Süsinikoksiid ehk vingugaas on sigaretisuitsu üks mürgisemaid koostisosi, mida hingavad sisse kõik suitsetajad sigaretti, sigarit, vesipiipu ja muid tubakatooteid tõmmates. Samuti hingavad vingugaasi sisse mittesuitsetajad suitsuses ruumis viibides. CO-testi tulemused näitavad, mil määral suitsetamine — aktiivne või passiivne — on organismi mõjutanud.

CO-tester on väike kaasaskantav aparaat, millest väljaulatuvasse torusse tuleb ühe hingetõmbega puhuda võimalikult palju õhku. Testimisel kasutatakse ühekordseid huulikuid. Kõik testitavad saavad oma tulemust võrrelda suurel skaalal, kus on toodud erinevad riskigrupid, aga näiteks ka Euroopa linnade õhusaaste piir ja teised statistilised võrdluspunktid.

“Lootuse maraton — Terry Foxi jooks” toimub pühapäeval, 1. oktoobril algusega kell 11 Tallinnas Nõmme Spordikeskuses.

10-kilomeetrise distantsi võib läbida joostes, sörkides ja jalutades. Meelelahutust pakub Eesti Kaitseväe orkester ja kehakinnituseks on pannkoogid vahtrasiirupiga. Osalemine on kõigile tasuta, võimalusel palutakse teha väike annetus. Kogutud raha läheb Eesti Vähiliidule vähiuuringute ja noorte arstide toetuseks.

Terry Fox oli noor kanadalane, kes haigestus vähki ning 18-aastaselt amputeeriti tema vasak jalg põlvest alates. Pärast operatsioonijärgset taastusravi otsustas ta koguda raha vähiuuringuteks ning alustas jooksu läbi kogu Kanada. Kahjuks ei suutnud ta eesmärgile jõuda, sest pärast 143 järjestikust jooksupäeva ning 5373 läbitud kilomeetrit tuli haigus tema kopsudesse tagasi. Terry Fox suri 28. juunil 1981. aastal 22-aasta vanusena. Terry Foxi jooksu traditsioon on levinud üle maailma ning toimub igal aastal rohkem kui 50nes riigis. Eestis korraldatakse Terry Foxi jooksu kolmandat korda.