Laialdased uuringud hambakaariese tõelise olemuse kohta on muutumas kättesaadavaks avalikkusele üheskoos tõestatud vahenditega selle probleemi lahendamiseks.

Hambakaariese kohta levivad valed

Ameerika hambaarstide organisatsiooni ADA kinnitusel on hambakaariese põhjus järgmine:

“Hambakaaries tekib siis, kui hambad puutuvad sageli kokku süsivesikuid — suhkruid ja tärklist — sisaldavate toiduainetega nagu piim, karastusjoogid, rosinad, koogid ja kommid. Suus elavad bakterid toituvad neist ainetest ja toodavad tulemusena kahjulikke happeid. Pikapeale hävitavad need happed hammaste emaili ja põhjustavad seeläbi kaariest.”

Sellel teoorial on paar probleemi, kaasa arvatud:

• Mitmed põliselanike rühmad, kelle hammaste vahel olid pidevalt fermenteeritavad ja süsivesikurikkad toiduained ning kes hambaid ei pesnud ega hambaniiti kasutanud, olid kas enamjaolt või täielikult kaariesevabad.

• Bakterid ei tarbi töödeldud suhkrut ega jahu, sest neis ei ole piisavalt toitaineid.

• Bakteritele enim meeldivad toiduained, kaasa arvatud piim, juurviljad, liha, kala ja puuviljad, ei ole tavaliselt kujutatud kui hambakaariese tekitajad.

Kui tänapäevane selgitus hambakaariese kohta ei ole täpne, siis mis tegelikult kaariest põhjustab?

Hambakaariese tegelikud tekkepõhjused

Hambakaariese põhjused, mida on uurinud dr Weston Price ja teised teerajajad hambaravi alal, taanduvad kolmele põhilisele tegurile:

• Toidukavas on ebapiisavalt mineraalained.

• Toidukavas on ebapiisavalt rasvlahustuvaid vitamiine (A, D, E ja K).

• Toitained ei ole bioloogiliselt hästi kättesaadavad ja soolestik ei suuda neid korralikult omandada. Fütiinhappe olemasolu mõjutab seda tegurit tugevalt.

Kui sinu toitumises puuduvad pika aja jooksul vitamiinid ja mineraalid kehva toiduvaliku tõttu, millega võib kaasneda kõrge fütaatide tase (teraviljast, seemnetest, pähklitest ja kaunviljadest), siis lähevad selle tagajärjena tasakaalust välja nii keha verekeemia kui ka kaltsiumi ja fosfori suhe. Selle tulemusena kaovad mineraalained luudest, mis põhjustabki hammaste ja luude ehituse hõrenemist.

Seega vastab tõele pikaajaline uskumus, et suhkur põhjustab hambakaariest, aga hoopis seetõttu, et see vähendab kehas olevate toitainete hulka, mitte seepärast, et bakterid toituvad suhkrust ja toodavad hapet, mis hambaid rikub.

Toiduained, mis võivad ravida hambaauke ja kaariest

Kui tahame taastada kaltsiumi ja fosfori taseme veres ja võimaldada mineraalainetel kinnituda meie hammastesse, ei piisa vaid sellest, kui väldime liigsete magusate või töödeldud toiduainete söömist. Me peame lisaks sööma ka tervist turgutavaid toiduaineid, mis sisaldavad suurel hulgal mineraalaineid ja vitamiine, mis omakorda aitavad tagada tugeva ja sileda hambaehituse.

Keskenduda tuleks järgnevatele toiduainetele:

• Kookospähkliõli, rohumaal kasvatatud lehmade orgaanilised piimatooted (eriti või), rohumaal kasvatatud loomade liha, mereannid ja lihapuljongid.

• Orgaanilised keedetud juurviljad (ideaalselt sobivad lihaga supid).

• Loomaelundite ja -näärmete liha, näiteks maks.

Piira selliste toitude tarbimist, kus on kõrge fütiinhappe tase — teraviljad, oad, pähklid ja seemned. Piira ka töödeldud toiduainete tarbimist, mis on täis töödeldud jahu ja suhkrut ning mis löövad tasakaalust välja veresuhkru taseme.

Kaaluda võib ka järgnevaid toidulisandeid:

• Fermenteeritud kalamaksaõli — sisaldab palju rasvlahustuvaid vitamiine A, D ja K.

• Magneesium — vajalik kaltsiumi ja fosfori tõhusaks kasutamiseks kehas.

• Želatiin — kui sul pole aega puljongite valmistamiseks, siis on heaks alternatiiviks želatiin, mis mõjub hästi ka igemetele ja seedimisele.

Nüüd mine ja võida tagasi oma säravvalge naeratus!