Punast päevakübarat kasutatakse külmetuse vältimiseks ja toetava vahendina haigustest kiiremal paranemisel. Sellel on organismi jõuvarusid taastav ja ülekoormuse puhul vastupanuvõimet suurendav toime. Tähelepanu tuleks pöörata seigale, et Rasedatel ja imetavatel emadel ei soovitata punast päevakübarat kasutada.

Greibiseemne ekstrakt. Greibi koores ja seemnetes leidub tugevatoimelisi antimikroobseid aineid, mis on oma efektiivsuselt võrreldavad isegi sünteetiliste antibiootikumidega. Neid aineid tuntakse bioflavonoidide nimetuse all ning nende märkimisväärseks omaduseks on võime isegi üliväikestes kogustes haigustekitajaid ehk siis baktereid, seeni ja viiruseid hävitada. Ettevaatust, greibiseemne ekstrakt võib mõjutada mõne retseptiravimi toimet! Külmetuse korral võtta kolm korda päevas 15 tilka, mis lahjenda vees või apelsinimahlas.

Küüslauk kujutab endast vitamiinide, mineraalainete ja flavonoidide kompleks. Aitab tugevdada organismi kaitsevõimet. Kui ei soovi küüslaugu järele lõhnata, manusta lõhnatuid küüslaugukapsleid, mis tugevdavad immuunsüsteemi ning muudavad organismi külmetushaiguste suhtes vastupidavamaks — leevendavad grippi, kurgupõletikku, puhastavad ja laiendavad veresooni, alandavad kolesteroolitaset toimivad ateroskleroosivastaselt ja parandavad mälu.

Ingver soojendab keha, võtab ära valu (eriti reumaatilise) ja tugevdab ning tervendab hingamiselundeid. Ingver tugevdab kogu immuunsüsteemi, vereringet ja tõhustab seedimist. Ingveriteed soovitatakse külmetushaiguste ja gripi ennetamiseks: 1 g värsket ingverit, s.o poole suhkrutüki suurune tükk riivida tassi, lisada poole sidruni mahl, valada üle kuuma veega ning teha magusaks meega. Ingveritablette kasutatakse külmetushaiguste, aga ka merehaiguse ennetamiseks ning lihas- ja liigesevaevuste leevendamiseks.

Astelpaju bioloogiline toime on seotud temas sisalduvate arvukate vitamiinide, mineraalainete ja orgaaniliste hapetega. Astelpajuõlis sisalduvad antioksüdandid väldivad rasvhapete oksüdeerumist organismis, mida tekitavad mitmed ainevahetusreaktsioonid, stress ning viirus- ja bakteriaalsed haigused. Saadaval siirupid, mahlad, õlid ja kapslid

C-vitamiin, tuntud ka kui askorbiinhape, aitab ära hoida viirushaiguseid ja külmetust, on vajalik sidekoe arenguks ja haavade paranemiseks. Haiguse ajal C- vitamiini vajadus suureneb ning on oluline, et see saaks kaetud. Arvatakse, et inimesed, kes söövad rohkem C-vitamiini, põevad külmetushaigusi lühemalt ja kergemalt.

Probiootikumid on kasutusel organismi normaalse mikrofloora taastamiseks ning organismi vastupanuvõime tõstmiseks. Nad moodustavad soole seinale kaitsekihi, hoides ära soovimatute bakterite kinnitumist, aitavad luua ja taastada seedetraktis normaalset soole mikrofloorat ning suurendada mao ja soolestiku vastupanuvõimet soovimatute bakterite tõrjumiseks. Laktobatsillid koostöös bifidobakteritega toetavad ka immuunsüsteemi tööd ning on abiks reisidel, füüsilise ja vaimse pinge perioodil, antibiootikumikuuri ajal ja antibiootikumide järgselt. Piimhappebakterite kuure soovitatakse sageli haigestuvatele lastele.

Mesilasema toitepiim. Mesilasema toitepiim sobib nii immuunsüsteemi tugevdamiseks kui ka väsimustundest vabanemiseks. Tänu mesilasema toitepiimale paraneb näiteks uni, suureneb kehaline vastupanuvõime, alaneb vere kolesteroolitase, normaliseerub vererõhk, paraneb enesetunne ja meeleolu. Mesilasema toitepiima tablette on soovitatud ammuset ajast lastele söögiisu suurendamiseks.

Taruvaik ja mesi. Mesi on kui looduslik antibiootikum, mis aitab eemale peletada viirused ja bakterid. Taruvaik on kasutusel nina-, kurgu-, kõrva- ja hingamisteede vaevuste ning tundlike hammaste ja igemete korral. Rahvameditsiinis on taruvaiku kasutatud kui seedetegevuse korrastajat ja immuunsüsteemi tugevdajat, sest see takistab mitmete haigustekitajate arenemist.

Oomega 3 rasvhapped. Kui asendamatuid rasvhappeid vajavad meie aju, närvid, arterid, süda ja nahk, samuti tasakaalustavad need hormoonsüsteemi tööd ning tõstavad immuunsust.

Triinu Entsik-Grünberg
Südameapteegi peaproviisor